EN facebook

Megújult a Kazinczy-kert és a Kazinczy Ferenc Emlékcsarnok Széphalmon

MEGÚJULÁS

2022-07-24 19:00

Megújulva várja a látogatókat a Magyar Nyelv Múzeumát és a Kazinczy Ferenc Emlékcsarnokot is befogadó Kazinczy-kert Széphalmon.

 

A történelmi jelentőségű fás-ligetes park, amely mintegy négy és fél hektáron terül el, a Partnerséget építünk című Interreg együttműködés eredményeként újult meg.


A rekonstrukció során modernizálták a kertet, bővült az úthálózat, új látványelemek (szökőkút, térplasztikák) kaptak helyet, valamint feltárták az egykori Kazinczy-kúria falait és kijelölték a széphalmi mester lakóházának alaprajzát. Ezek mellett külső és belső restauráláson esett át a Kazinczy Emlékcsarnok.

 

fotó: PIM – A Magyar Nyelv Múzeuma/Nagyné Nagy Andrea


A megújult Kazinczy-kert és Mauzóleum elemeit jól kiegészíti A Magyar Nyelv Múzeumában 2021-ben megnyílt "Szokott ösvényen szokatlanul" című, Kazinczy Ferenc életútját és életművét bemutató új állandó kiállítás.


A 2017 végétől 2022. július 31-ig tartó pályázat keretében a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum széphalmi társintézménye, A Magyar Nyelv Múzeuma és a szlovákiai Királyhelmec (Kráµovský Chlmec) Önkormányzata között szoros együttműködés jött létre.


Az Európai Unió támogatása és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozása révén indult kulturális és turisztikai együttműködés célja, hogy a határ két oldalán élő közösségek együttesen kínálják fel közös, régiós értékeiket a Bodrogközbe látogatók számára, és az oktatásban résztvevők olyan segédanyagot és képzést kapjanak, mely hozzájárul ahhoz, hogy a régióban dolgozó tanárok és az ott tanuló diákok korszerű ismeretekhez jussanak.


A pályázatnak köszönhetően Királyhelmecen megújult az Amfiteátrum: bővült és korszerűsödött a nézőtér, modernizálták a színpadot, átalakultak az öltözők és kiszolgálóterek, bővült a raktárkapacitás, aszfaltburkolatot nyert a helyszín környezete.


A beruházások mindvégig tekintettel voltak a fenntarthatóság és az energiatakarékosság szempontjaira is.

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum létrehozta a BodrogPass nevű mobiltelefonos applikációt, amely 10, Királyhelmec Önkormányzatával közösen kidolgozott, különféle turisztikai útvonalat kínál a térségbe látogatók számára. Ezek az ajánlott tematikus útvonalak, melyek ismert és kevésbé ismert természeti és kulturális célpontokat (egyebek mellett Sárospatak, Megyer-hegy, Lelesz, Tőketerebes, Borsi) ismertetnek és gyűjtenek össze, nyomtatott formában is elérhetőek az érintett turisztikai helyszíneken.,

 

 

Borítókép forrása: csodalatosmagyarorszag.hu

emlékezet, irodalom, kiállítás, látogató
2021-08-02 07:00