EN facebook

Megújultak a Pásztói Múzeum épületei

TÉMA

2024-01-06 07:00

Teljeskörűen megújult Pásztó történelmi városközpontjának két épülete, a Csohány Galéria és a Gaál István-emlékház a város Zsigmond király korabeli történelmi hagyományaira építve kínál interaktív kiállítást és programokat.

 

Pásztó önkormányzata 407,87 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázatán, ennek eredményeként valósult meg a komplex beruházás a Pásztó történelmi városközpontjában található, középkori hangulatú "Romkert" területén.


beruházás központi részeként a Csohány Galéria és a Gaál István-emlékház épületeit újították meg, valamint új kiállítási eszközöket is beszereztek. Az emlékház több mint 450 négyzetméteres rendezvényházzá bővült.

 

A kültéri rendezvények lebonyolításához az épületek között közösségi teret alakítottak ki, a közlekedő felületeket térburkolattal borították és utcabútorokat is elhelyeztek.

 

Szabadtéri installációként egy gravírozott üvegpanel készült a ciszterci kolostor környezetében található középkori templomrom valamikori méreteinek és látványának bemutatására, a megmaradt épületromokat vizuálisan kiegészítve. A rendezvényház kertjében kültéri látványelemként egy térkőbe vésett, nagyméretű "iránytűs térképet" építettek ki.

 

 

A polgármester tájékoztatása szerint a megújult épületek sokoldalú használhatóságot biztosítanak: a város Zsigmond király korabeli történelmi hagyományait és értékeit bemutató interaktív kiállítással várják a látogatókat, és ehhez kapcsolódóan több különböző középkori tematikájú fesztivált és rendezvényt is szerveznek, megtartva a hagyományos Zsigmond napi programot.

 

Művészeti és kulturális jellegű kiállításokat, zenei fesztiválokat, koncerteket, előadásokat is rendeznek itt, konferenciáknak, filmvetítéseknek, fotó- és festőművészek kiállításainak is helyet adnak a Múzeum téri épületek.


A pásztói projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

kiállítás, MúzeumTrip
2020-02-15 20:00
múzeumpedagógia, MúzeumTrip, természettudomány
2020-02-29 20:00