EN facebook

Menniyre modern a divat?

NEW YORK

2017-07-26 15:54

Hét évtized után nyílik újra kiállítás a divatról a MoMA-ban.

Az első kiállítást Are Clothes Modern? (Modernek a ruhák?) címmel rendezték meg. Az október 1-jén nyíló második pedig az Items: Is Fashion Modern? (Áruk: Modern a divat?) címet kapta.

 

 A bemutató a régi és mai divat ruhadarabjait 111 típusba sorolja, olyanokba, mint a bőrdzseki, a klasszikus amerikai farmer és a "kis fekete ruha". A típusokat aztán hét nagy kategóriába csoportosítják: a test és a sziluett változása; az új technológiák kutatása; a lázadás, emancipáció és visszafogottság ideája; az öltözködés üzenete; a divat és sport; a mindennapi uniformisok és a hatalom - ismertette a Vogue.com.

 

A kiállítást az teszi igazán egyedivé, hogy Paola Antonelli, a múzeum éépítészettel és divattal foglalkozó vezető kurátora és kollégái a témából nem egy tervezőt ragadtak ki vagy egy meghatározott stílust, hanem azt vizsgálták, milyen szerepet tölt be a divat az életünkben. Valójában a MoMA falai között már rendeztek is korábban több divattal kapcsolatos kiállítást, két éve a közönség a brit tervező, Alexander McQueen darabjait láthatta, és Eckhaus Latta munkáit is kiállították. Ezek azonban nem mélyedtek el a divat témájában.

 

Az ősztől látogatható tárlaton több mint 350 ruhadarab vonul fel, de nem minden "kis fekete ruha" szerepel, csak tíz nagy divatháztól - köztük a Chanel, a Christian Dior, a Givenchy és a Versace kollekciójából - válogattak be klasszikus darabokat. Látható majd persze Levi's farmer, valamint olyan ikonikus darabok, mint Vivienne Westwood 1994-es kiltje (skót szoknyája) és a God Save the Queen póló, amelyet Malcolm McLarennel tervezett.


 A Prada műanyag Vela női hátizsákja, a Cartier Love-karkötője és a Hermes Birkin-kézitáska is bekerül a merítésbe. Továbbá Yves Saint-Laurent, Helmut Lang, Martin Margiela, Paco Rabanne, Pierre Cardin, Donna Karan, Diane von Furstenberg, Norma Kamali, Manolo Blahnik és Stephen Burrows ruhái is megtekinthetők majd a 2018 januárjáig felkereshető kiállításon.

helytörténet, látogató, múzeumpedagógia, természet
2017-07-26 15:00
képzőművészet, kiállítás, művészet, technika, természet
2017-07-25 18:00
kiállítás, programajánló
2017-07-19 10:25