EN facebook

Mesévé változtatott régészet

KÖTET

2021-12-19 19:00

2021. szeptember 29-én az osloi Kultúrtörténeti Múzeumban (Kulturhistorisk Museum) egy gyermekeknek írt könyvet mutattak be a kötet szerzői, a Viking kori kiállítás szomszédságában. A könyv eredeti címe norvég nyelven Det magiske smykket, ami magyar fordításban A mágikus ékszer-t jelenti. A könyvbemutatóra a múzeumi kollégák mellett, több család is kíváncsi volt, a szerzők pedig teljesen gyerekbarát módon mese részleteket olvastak fel egy kis édesség társaságában.

 

Az említett ékszer adja az apropóját a történelmi utazásnak, amely a Viking kor (800-1050) előttre, Kr.u. 400-550 közötti időszakba repíti vissza képzeletbenaz olvasót. A Jæren közelében elhelyezkedő sírhalom egyikéből (Revehushaugen) napvilágot látott egy csat, amelyet állat- és emberalakkal gazdagon díszített. A különleges ékszer és többi temetkezésből származó leletek segítenek feltárni az 5-6. században élt emberek mindennapjait gyermekszemmel.

 

Olyan kérdésekre kaphatunk választ, hogy milyen volt akkor gyereknek és fiatalnak lenni, milyen volt egy áltagos napjuk, milyen munkákba kellett besegíteniük, majd önállóan végezniük azokat. Ebben az időszakban nagy felelősséghárult már nagyon korán a gyerekekre és szinte egyik percről a másikra kellett felnőtté válniuk. A témakört egy-egy kitalált szereplővel járja körbe a két szerző, így a gyerekek megismerkednek a tizenkét éves Frøydisszel, aki egy nagy farm örököse, a szomszéd fiúval, Ådnével, akit nagyon szeret, de nem tud férjhez menni, és Una rabszolgával, akivel valójában tilos volt barátkozni. Aszereplők csak elképzelt karakterek, ám a róluk szóló történetek tényeken és kutatásokon alapulnak, ez a könyv szerkezetében is szépen elválik, így a rövid történeteket követő fejezet (Fakta) a régészeti tényeket tárja az olvasó elé.

 


Az állat- és emberalakkal díszített csat Revehushaugen lelőhely egyik sírjából származik (a kötet 36-37 oldala, a fotót készítette a szerző)

 

Elna Siv Kristoffersen és Unn Pedersen norvég régészek tollából származik a mese szövege és Jens Kristensen gyönyörű illusztrációi teszik teljessé a könyvet. Mindkét szerző Viking korral foglalkozó régész, akik számos régészeti ásatást vezettek már. ElnaSivKristoffersen a Stavangeri Egyetemen professzora, míg Unn Pedersen pedig docensként dolgozik az Osloi Egyetemen. Jens Kristensen osloi képzőművész, illusztrátor elsődlegesen tankönyvek és gyermekkönyvek képi ábrázolásával foglalkozik.

 


Elna Siv Kristoffersen és Unn Pedersen, a könyv szerzői (a fotót készítette a szerző)

 

Norvégiában egyre népszerűbbek a régészeti mesekönyvek, amelyek nem csupán képzeletbeli történetek, hanem valós régészeti feltárásokból származó leletekhez szőtt történeteket képviselnek. Ez nagyon fontos lépcsőfok is egyben a gyermekek múzeumbarát és kultúra kedvező szemléletének elősegítésében, hiszen a könyvben szereplő tárgyak a múzeumban is megtekinthetők. Unn Pedersen egyetemi oktatói és kutatói munkája mellett több régészeti témájú gyermekkönyvet írt már.


A viking királynő sírja (Vikingdronningens grav, 2017), amelyben a híres Oslo közelében feltárt oseberg-i hajótemetkezés feltárását és az adott korszak temetkezését meséli el gyerekeknek. Trond Bredesen illusztrációi elevenítik meg a viking kori históriát és segítenek még színesebbé tenni a képzeletbeli utazást. A híres osebergi hajók és a korszak legértékesebb leleteivel az osloi Viking Hajómúzeumban tekinthetők meg (Vikingskips Museum). A Látogatás Kaupang viking városába (På besøk i vikingbyen Kaupang, 2009), amely Norvégia egyik első városába kalauzolja el az olvasót tizenkét novellán keresztül. Kaupang az ónorvég nyelven piacteret/vásárhelyet jelent, ugyanakkor általánosságban az első városias településeket is jelöli. A 9. századi település régészeti feltárása kapcsán az előkerült leletek vizsgálatával mutatja be a könyv, hogyan dolgoznak a régészek, továbbá a tárgyak, növény- és állatmaradványok, házak alaprajzai miket árulnak el egykori használatukról. A könyvben szereplő vásárváros életének részleteit Trond Bredesen illusztrációi mutatják be a gyerekeknek, az ásatásról készült képek és az előkerült leletek pedig további táplálékot adnak a képzeletnek.

 

A könyv bemutatóját 2021. október 29-én tartották az osloi Kultúrtörténeti Múzeumban (a fotót készítette a szerző)

 

 

Borítóképen:
Unn Pedersen három történelmi-régészeti témájú, gazdagon illusztrált gyermekkönyve (a fotót készítette a szerző)

Az év kiállítása, helytörténet, kiállítás, Pulszky Társaság, tárgy
2020-09-26 07:00
gyűjtemény, műhely, néprajz, örökségvédelem, programajánló, virtuális
2020-06-29 18:00