EN facebook

Mi hír a nagyvilágban?

múzeumi hírösszefoglaló

2022-02-11 19:30

Kitekintő hírösszefoglalónkban holland, angol, német, francia, ír és olasz hírekkel érkezünk, kiállításokat, podcastokat és webináriumokat ajánlunk olvasóink figyelmébe! Nők az építészetben? Indonéz harcok a hollandokkal szemben? Hogyan hatnak a múzeumi terek az informális tanulásra? Hogyan lehet új múzeumot létrehozni alulról felfelé, és bevonni a polgárokat a folyamatba? A nagyvilág múzeumi hírei.

 

 

Az amszterdami Rijksmuseum bemutatja Indonézia harcát a holland birodalomtól való függetlenségért

 

Rijksmuseum, Holland Nemzeti Múzeum egy nagy kiállítással emlékezik az indonéz forradalomra és bemutatja azokat a résztvevőket, embereket, akik ezt az eseményt testközelből élték át. A Rijksmuseum szerint ez az első olyan kiállítás, amely a témát egy nagy európai múzeumban mutatja be. Ez a tárlat a 2021-es, ugyancsak mérföldkőnek számító Rabszolgaság című kiállítás kiegészítője, amely a kereskedelem kegyetlenségét és a holland kapcsolatokat tárta fel. A kiállításból egy kis ízelítőt a múzeum honlapján is kaphatunk. 

 

 

A BBC online gyűjteményeivel és múzeumi kiállításaival ünnepli 100 éves fennállását

 

A BBC 2022-ben ünnepli fennállásának századik évfordulóját. Ennek örömére három online gyűjteményt és valós terű kiállítást indított az Egyesült Királyság múzeumaibanA British Broadcasting Company-t (röviden BBC) 1922 októberében hozták létre magánvállalkozásként, majd 1927-ben British Broadcasting Corporation-re keresztelték át, mivel közszolgálati modellre váltottak. A BBC vezeték nélküli műsorszolgáltatóként indult, és folytatta az új technológia alkalmazását, így 1936-ban létrehozta a világ első rendszeres menetrend szerinti TV-szolgáltatását, 2007-ben pedig a BBC iPlayer-t, az igény szerinti videoszolgáltatást.

 

 

#Ulysses100 a Museum of Literature Ireland tisztelgése James Joyce előtt

 

Az #Ulysses100-at a Museum of Literature Ireland indította útjára, együttműködve Írország kormányával. Az Ulysses100 digitális platformjának célja, hogy népszerűsítse James Joyce 100 éves Ulysses című regényét és információkat gyűjtsön a mű centenáriumával kapcsolatos eseményekről. 

 

 

 

A MAXXI Múzeum a női építészeket ünnepli a "Jó hír. Nők az építészetben" című kiállításon keresztül

 

Az olaszországi MAXXI Múzeum az építészetben megjelenő nőket ünnepli egy új kiállításon, amely a női építészek meghatározó, átalakító szerepét mutatja be a szakma elmúlt száz évének fejlődésében. Kurátora: Pippo Ciorra, Elena Motisi, Elena Tinacci, a kiállítástervező pedig Matilde Cassani, Good News. 

Nők az építészetben négy tematikus szekcióban fonja össze a nők építészeti történetét, kortárs szakemberek munkáival és fiatal kollektívák hangjaival, több mint nyolcvan női építész történetét mesélve el.

 

 

A Kelet-Angliai Élet Múzeuma Nemzeti Élelmiszermúzeummá válik

 

A Kelet-Angliát bemutató múzeum az ételekkel való kapcsolatra helyezi a hangsúlyt. A Suffolk megyei Stowmarketben található Kelet-Angliai Élet Múzeumát (Museum of East Anglian Life) márciusban Nemzeti Élelmiszermúzeummá (National Museum of Food) nevezik át. A következő évtizedben egy olyan központtá fejlődik, amely az élelmiszertermeléstől és a gazdálkodástól kezdve a fiatal szakácsok lehetőségein át mindent vizsgál, ami ezzel a témakörrel kapcsolatos.

Jenny Cousins ​, a koncepció kitalálója azt mondta, hogy ezen a témán keresztül "nyomon akarja követni, honnan jöttünk, és hová szeretnénk eljutni". A múzeumot 1967-ben hozták létre, és több mint 75 hektáron terül el, beleértve 17 történelmi épületet.

 

 

 

 

 

Terítéken a történelem, Geschichte im Gespräch

 

Egy német nyelvű podcast sorozat, amelyben Ulrich Deppendorf, a német múzeumi szövetség elnöke folytat párbeszéfet különböző politikai és társadalmi vendégekkel, szakértőkkel és kurátorokkal történelmi témákról és eseményekről, valamint fontos kortárs kérdésekről. 

A podcast a Német Történeti Múzeum (Deutsches Historisches Museum) kiállításaihoz és munkáihoz kapcsolódik, és a DHM-mel együttműködve készül.

„A kezdeményezés egyik legfontosabb célja a beszerzések, projektek finanszírozása a DHM számára. De elkötelezettségünk túlmutat ezen. Főleg a koronaválság kezdete óta igazolódott be, hogy mennyire tudjuk támogatni a DHM-et azzal, ha felhívjuk a figyelmet a múzeum munkájára. A Geschichte im Gespräch”podcasttal most egy olyan médium mellett döntöttünk, amely Berlin határain túl is eléri a közönséget” – mondja Ulrich Deppendorf.

A podcast az Arsenal Talks kiegészítése, amelyet a múzeumi egyesület évek óta szervez, hogy ösztönözze a társadalmi vitát a történelemről és az aktuális eseményekről. A Geschichte im Gespräch podcast a politikai és a múzeumi perspektívát ötvözi azáltal, hogy a DHM kiállításain megszólaló témákra fókuszál, és a politikai vendégek mellett kurátorokat és múzeumszervezőket is meghív a vitacsoportba.

 

Nézze meg újra A NEMO webináriumait!

 

Amíg meg nem hirdetik a következő ingyenes NEMO webináriumok témáját, addig ingyen nézhetjük meg a korábbi online tanulási lehetőségek felvételeit. A webináriumokat múzeumi szakértők segítik, akik egy órát szentelnek a múzeumok számára releváns különböző témáknak, kihívásoknak és megközelítéseknek.

 

 

 

 

Franciaország az Európai Unió Tanácsának élén

 

2022. január 1-jétől a következő hat hónapban Franciaország tölti be az EU Tanácsának elnöki tisztét. A július 1-jétől Franciaország és a Cseh Köztársaság alakítja ki a Tanács következő, 2023–2026 közötti időszakra szóló kulturális munkatervét, amely az EU többéves kulturális prioritásait meghatározó fő dokumentuma. 

 

 

EPALE_EU · EPALE podcast – Felnőttképzés és múzeumi oktatás

 

Hogyan hatnak a múzeumi terek az informális tanulásra? Hogyan lehet új múzeumot létrehozni alulról felfelé, és bevonni a polgárokat a folyamatba? A felnőttek a múzeumi kiállítások célcsoportjai, vagy elmosódtak a közönségkategóriák? 

A felnőttoktatásról és a múzeumi oktatásról szóló EPALE podcastban az EAEA munkatársa, Gina Ebner olasz és finn szakértőkkel beszélgetett, hogy megismerje a múzeumokban zajló tanulás inspiráló példáit.