EN facebook

Mit csinál egy muzeológus?

SZAKKOR

2018-08-29 09:00

A Gróf Esterházy Károly Múzeum 2018-ban a Jókai Mór Városi Könyvtárral konzorciumban 30 millió forint támogatást nyert el az EFOP 3.3.2 – 16 pályázaton. Ennek keretében a tanórák keretein kívüli, innovatív oktatási módszereket alkalmazó programokat szerveznek óvódás, általános és középiskolás diákok számára. A pályázat keretében az egyik első program, egy havi szakkör kisgimnazisták számára, februárban indult és júniusban ért véget. A szakkör öt alkalma során öt, a múzeumban dolgozó szakember munkájával ismerkedhettek a diákok. Kit ne izgatna, mit csinál egy néprajzos a múzeumban? Mivel telnek a régész mindennapjai? Vagy milyen érdekes projekteket csinál egy múzeumpedagógus?

 

Ezekre a kérdésekre kaphattak választ, akik eljöttek a pápai Esterházy-kastélyba az öt alkalomra, melyeket a múzeum történésze, néprajzosa, múzeumpedagógusa, régésze majd restaurátora tartott. Az alkalmakon vetített előadás, csoportos és egyéni feladatok és némi gyakorlat segítségével leshettek be a muzeológusok mindennapjaiba. Természetesen a tárgyak is előkerültek a raktárból: kézbe lehetett venni pásztorkészséget, őskori edénykét, római fibulát és aratótálat is.

 

A pályázat szeptemberben folytatódik, művészeti, régészeti és népi kézműves szakkörökkel, valamint egy nyári régész táborra is sor kerül. A pályázat keretében kidolgozott szakkörök, foglalkozások egy része a pályázati finanszírozás lejárta után is megmaradhat, bekerülnek a múzeum múzeumpedagógiai kínálatába.

 

 

kiállítás, kortárs, programajánló
2018-08-25 09:00
kiállítás, kortárs, tárgy
2018-08-24 09:00