EN facebook

Mit rejt a gyűjtemény?

konferencia a múzeumi gyűjteménymenedzsmentről

2019-09-09 09:00

A Pulszky Társaság és a Türr István Múzeum Mit rejt a gyűjtemény?  címmel konferenciát szervez Baján október 17-18-án, amely a gyűjtemény fogalmát több oldalról, a menedzsmenthez kapcsolva  járja körül.  

 

A múzeum alapja, lényege, ha úgy tetszik szíve, motorja a gyűjtemény. A gyűjtemény köré épülnek a múzeumi tevékenységek, megőrzését szolgálja az állományvédelem rendszere, feldolgozására épül a tudományos munka, hasznosítását szolgálja a kiállítás, a múzeumpedagógiai és közművelődési tevékenység. 

 

A fenti kijelentéseket a múzeumi szakmán belül remélhetőleg senki nem kérdőjelezi meg, és ez a konferencia sem fogja, ugyanakkor és éppen ezért, azt tűztük ki célul, hogy a gyűjteményi munka tartalmáról és szervezéséről gondolkodjunk. Folyamatos változások között élve és dolgozva minden múzeumnak fel kell tennie a kérdést, hogyan erősítheti meg a gyűjteményre alapuló múzeumi identitását, hogyan gyarapíthatja, gondozhatja, fejlesztheti gyűjteményét, hogyan biztosíthatja az egyensúlyt a megőrzés és a hasznosítás ellentétében?

 

A Pulszky Társaság és a Türr István Múzeum konferenciájának címe, Mit rejt a gyűjtemény?, arra utal, hogy a hatékony és célszerű gyűjteményi munka csak a gyűjtemény ismeretére épülhet. Ez az ismeret, tudás azonban nem állhat meg a tudományos értékelésnél, hanem ki kell terjednie a gyűjtemény történetének megismerésére, hiányainak, sűrűsödési pontjainak, továbbá jogi helyzetének, állományvédelmi állapotának, egyetemes, nemzeti és lokális jelentőségének, sőt hasznosíthatóságának, múzeumpedagógiai és közművelődési felhasználhatóságának értékelésére és nem utolsó sorban magának az értékelési folyamatoknak tudatos szervezésére, strukturálására. Hiszen csak ezeknek az információknak és ismeretnek a birtokában tervezhetők a gyűjteménymenedzsment folyamatai, rögzíthetők a gyarapítási elvek, határozhatók meg a restaurálási feladatok, alakíthatók ki a műtárgykölcsönzési protokollok, bontakozhat ki az együttműködés a gyűjteményt gondozó muzeológus és a restaurátor vagy a múzeumpedagógus, a kulturális menedzser között.

 

A konferencia a fentieknek megfelelően három irányból közelít a gyűjteménymenedzsment folyamatokhoz. Külön szekció foglalkozik gyűjteményfejlesztés szempontjaival. A gyarapítás és különösen az előzetes szelekció vonatkozásában a múzeumi szakmai szabályokat más közgyűjtemények, a levéltárak és könyvtárak gyakorlatával vetjük össze és áttekintjük a múzeumi gyűjtemény értékelésére vonatkozó, azokat támogató jogszabályi előírásokat.

Az állományvédelmi szekció célja, hogy általános képet adjon az állományvédelem helyzetéről és a lehetőségeiről, elsősorban azokról, amelyek nem az anyagi kiadások folyamatos növekedésével számolnak, hanem a realitásokhoz igazodva, alternatív megoldásokat kínálnak: a prevenciót, a kockázatelemzést és a fenntarthatóságot helyezik előtérbe.

 

A régészeti szekció a múzeumi nyilvántartási szabályokat vizsgálja egy egészen konkrét területen: a régészeti gyűjtemények vonatkozásában. Azt járjuk körül, hogy a nyilvántartási jogszabály által a gyűjteményi nyilvántartásban alkalmazható és a természettudományi szakágban megszokott szekrénykataszteri nyilvántartás kiterjeszthető-e a régészeti gyűjteményekre? Megfelelő eszköz lehet-e arra, hogy a rendkívül gyors ütemben gyarapodó régészeti gyűjtemények feldolgozása felgyorsuljon?

 

A gyűjteménymenedzsment olyan terület, amelynek feladatai nem korlátozhatók csak a gyűjtemény közvetlen munkatársaira, nem csupán muzeológusok és gyűjteménykezelők ügye, még ha szükségszerűen ők is a folyamatok felelősei és szervezői. A gyűjteményi munka különböző szakemberek párbeszédét, együttműködését feltételezi, ezért a konferencián külön szekció, egy workshop foglalkozik majd azzal, hogyan milyen nehézségek merülhetnek fel a belső kommunikációban és ezek hogyan kezelhetők.

 

A konferencia célja, hogy kérdéseket tegyen fel és azokra közösen, valamennyi résztvevőt bevonva, párbeszédre, sőt vitára hívva keressen válaszokat. Ennek megfelelően minden szekció kerekasztallal zárul, amelyen az előadók mellett meghívott vendégek is részt vesznek és a szekciók mellett workshopok is segítik a téma feldolgozását. A programot elsősorban intézményvezetőknek, gyűjteményi területen dolgozó múzeumi középvezetőknek, múzeumi kulturális menedzsereknek, muzeológusoknak, gyűjteménykezelőknek, restaurátoroknak, állományvédelmi szakembereknek ajánljuk.

 

A konferencia részletes programja a Pulszky Társaság honlapján olvasható.

A konferencia megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap és Baja Város Önkormányzata támogatja.