EN facebook

Műértő generáció - Együttműködés Szentendrén

EGYÜTTMŰKÖDÉS

2021-07-08 07:00

Nem érted, de nem is érdekel, mi van képen? Unalmas, naftalinszagú múzeumba menni? Ez már a múlté, mert Szentendrén olyan műértő generáció nő fel, akik képesek felnézni a telefonjuk képernyőjéről, és a világ bármely táján értő és érdeklődő szemmel járnak. A város minden iskolája csatlakozott ahhoz a múzeumi programhoz, melyet a Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai dolgoztak ki.

 

Együttműködési megállapodást írt alá 2021. június 22-én a Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre Város Önkormányzata és Szentendre valamennyi iskolájának vezetője a Városháza dísztermében. Az együttműködéshez csatlakoztak az állami, egyházi és magán fenntartású oktatási intézmények egyaránt.


Az általános és középiskolák diákjainak a tantervekhez kapcsolódó múzeumpedagógiai programot nyújt az FMC az őszi tanévkezdéstől. Az együttműködésben résztvevő közoktatási intézmények pedagógiai programjukba beépítik a muzeális intézmény nyújtotta lehetőségeket, a közösen kidolgozott oktatási-nevelési formákat. A gyerekek a tantermen kívül, a múzeumokban szervezett oktatással kerülhetnek közel a műalkotásokhoz. A formális tanuláson kívül múzeumi szakkör, nagykövet program, diák tárlatvezetők képzése, alkotónapok, táborok, játékos, tematikus programok, műhelyprogramok, kreativitást fejlesztő foglalkozások színesítik a tananyagot.


Az iskolák és múzeumok közötti partnerség nemcsak a diákok képzésében vállal szerepet, de hozzájárul a közösségépítéshez, a szünidő élményszerű, ugyanakkor hasznos eltöltéséhez, és a családi foglalkozásokkal a generációkat is közelebb hozza egymáshoz. A speciális múzeumi foglalkozások a fogyatékkal élők felzárkóztatását, integrálását segítik.


Az óvodás korosztály sem marad ki a szentendrei múzeumpedagógiai programból. Az FMC ovisoknak szóló művészeti foglalkozásai már évek óta futnak, és idén – a pandémia miatti szünet után – ismét folytatódik a Bánáti-Sverák Művészetnevelési Program évente négy foglalkozásból álló sorozata.


A Ferenczy Múzeumi Centrum kiállításait és programjait az év minden napján ingyenesen látogathatják a szentendrei gyerekek és tanárok. A múzeumok népszerűsége az iskolások között abból is jól érzékelhető, hogy nagyon sokan választják valamelyik kiállítóteret a nyári közösségi szolgálatuk helyszínéül.

 

 

Borítókép:
© Ferenczy Múzeumi Centrum, fotó: Deim Balázs

kiállítás, Múzeumok Éjszakája, múzeumtörténet, programajánló
2021-06-16 13:00
gyarapodás, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, programajánló
2021-07-01 16:00
kiállítás, látogató, Múzeumok Éjszakája, programajánló, régészet
2021-06-24 12:00