EN facebook

Műkincsek a filmvásznon I. rész - Sziámi Macska

FILMVETÍTÉS ÉS ELŐADÁS

2018-02-01 08:00

Sziámi Macska
magyar vígjáték, 88 perc, 1943
Rendező: Kalmár László

Meghívott előadó: Kurutz Márton filmtörténész
Regisztráció: hopprogram@hoppmuseum.hu

A két alkalomból álló sorozat keretében két fergeteges filmen keresztül mutatják be a magyar filmtörténet első távol-keleti alakjait: az egyik vérbeli komédia, a másik igazi film noir.
A Szeleczky Zita nevével fémjelzett Sziámi Macska és Karády Machitája alapvető kiindulópontjai voltak a Hopp Múzeumban jelenleg is látható Sanghay – Shanghai. Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között című kiállításnak. Az első, február 4-ei alkalom azért különleges, mert egyetlen délutánra a kiállításban látható rövid részlet helyén a teljes filmet levetítjük. Kurutz Márton filmtörténész segítségével pedig többet is megtudhatunk a korabeli filmgyártásról és arról, hogy hogyan kerülhettek a műtárgyak a filmvászonra.

A programon való részvétel regisztrációhoz kötött. Maximális létszám 25 fő.
Kérjük, részvételi szándékát jelezze a hopprogram@hoppmuseum.hu címen.

A házasságra és négy gyermekre vágyódó Pali, miután hetedik menyasszonya is kidobja, beleszeret egy sziámi dizőzbe, s elhatározza, hogy feleségül veszi. A dizőz a híres Ázsia-kutató professzor házmesterének leánya (Takács Manci), színésznő, aki a professzor villájának berendezési tárgyai által megihletve találta ki magának az egzotikus személyiséget. Manci szintén vonzódik a fiatalemberhez. Pali barátja azonban nem találja helyénvalónak az őrült házassági tervet, de miközben csellel megpróbálja kiábrándítani az énekesnőt barátjából, ő is beleszeret. Közben hazatér a professzor, akitől Manci megtudja, hogy mindaz, amit kitalált, igaz: ő valóban félvér. Hozzámegy a professzor által választott vőlegényjelölthöz, az ugyancsak félvér, dúsgazdag selyemgyároshoz, és elutazik. A két szerelmes fiatalembernek pedig egy sziámi macskát hagy ajándékba.

Helyszín: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

2018. február 4. (vasárnap) 15.00–17.30

 

Jegyárak:
Felnőtteknek: 1500 Ft
Ifjúsági (6–26) és nyugdíjasjegy: 900 Ft

képzőművészet, kiállítás, látogató, programajánló
2017-11-06 15:00
film, kiállítás, látogató, programajánló
2017-10-13 08:00