EN facebook

Múzeum és egészség? Múzeum és játék? Múzeum és látogatószámok? Összegyűjtöttük a MuseumNext idei konferenciáit!

MŰHELY

2022-01-26 17:00

MuseumNext egy vezető online magazin a múzeumi szektor számára. Céljuk, hogy segítsenek a világ múzeumi dolgozóinak felkészülni a változásokra. Cikkeikben útmutatásokat, ihletet, megoldási lehetőségeket is találhatunk. Wich Museum Conferences to attend in 2022?, azaz Melyik múzeum konferenciákon érdemes részt venni 2022-ben?  című cikkükben összeállítottak egy előzetes listát az idei év múzeumi témájú virtuális konferenciáiról. A lista természetesen folyamatosan bővül majd. - Kovács Dóra fordítása.

 

 

Múzeumok, Egészség és Jólét Konferencia

Múzeumok, Egészég és Jólét (Museums, Health and Wellbeing Summit) találkozóra január 31. és február 2 között kerül majd sor. A három napos program során előadásokat hallhatunk a fogyatékkal élők fogadásáról, program tervezésről demenciával élőknek, különböző társadalmi csoportok mentális egészségének támogatási lehetőségéről a múzeumokban, vagy éppen a múzeumi dolgozók szellemi jólétének biztosításáról, a kiégés megelőzéséről. A programon kívül megtekinthető már az előadók listája is a MuseumNext honlapján.

 

 

Múzeumok, Játék és Játékok Konferencia

Február 28. és Március 2. között a Múzeumok, Játék és Játékok (Museums, Play and Games Summit) konferencián vehetnek részt az érdeklődők. A múzeumoknak manapság már nem csak az a célja, hogy egyszerűen gyönyörködtesse a látogatókat, hanem aktívan is igyekeznek lefoglalni őket. Ezért kezdték el alkalmazni a játékok számos formáját, mint aktivizáló és nevelő eszközöket. A konferencián az előadók megosztják a legjobb gyakorlatokat a múzeumi játéktervezés, játékosítás kapcsán. A konferencia programja és az előadók megtekinthetőek a magazin honlapján.

 

Zöld Múzeumok Konferencia

Nem maradhat ki a fenntarthatóság és a környezettudatosság sem a témák közül. A Zöld Múzeumok (Green Museums Summit) konferencián március 28-30 között ezt a témát fogják boncolgatni az előadók. Olyan kérdésekre kaphatunk választ, mint hogy hogyan tudják a múzeumok támogatni a fenntarthatósági szempontokat, hogyan tudják a közönség figyelmét felhívni a környezeti hatásokra, hogyan tudnak a múzeumok fenntarthatóbban működni? A konferenciára előadóként is lehet jelentkezni egészen január 30-ig

 

 

Látogatószám Növelése Konferencia

A koronavírus a múzeumi szférára is hatással volt, az egyik komoly problémát a látogatószám csökkenése okozza mind a mai napig. Az április 25-27. közé tervezett, Látogatószám Növelése konferencia (Growing Audiences Summit) előadói e probléma megoldására nyújtanak cselekvési ötleteket, inspirációkat. Erre a konferenciára is lehet még előadóként jelentkezni, ennek határideje február 24.

 

Digitális Konferencia

A koronavírus egy másik területen is hatással volt a múzeumokra. Komoly kihívást jelentett a tevékenységeinket online térbe áthelyezni, nagyobb hangsúlyt fektetni a digitális megoldásokra. Erre a problémakörre reflektál a Digitális Csúcstalálkozó (Digital Summit) június 6. és 8. között. Február 28-ig várják előadók jelentkezését olyan témákban, mint a látogatók online megszólítása, digitális tanulási lehetőségek biztosítása, gyűjtemények online elérhetősége vagy digitális technológiák alkalmazása kiállításokban.

 

Kreatív Múzeumok Konferencia

Az aktuális listán még egy konferencia szerepel, a Kreatív Múzeumok Csúcstalálkozó (Creativ Museums Summit), amelyre június 27. és 30. között fog sor kerülni. Hogyan tudnak lehetőséget találni a múzeumok a kreativitásnak a kiállításaikban? Hogyan tudják a fiatalokat arra ösztönözni, hogy kreatív karriert válasszanak? Hogyan ösztönözhetik az egész életen át tartó kreativitást? Ilyen és hasonló témákban várják előadók jelentkezését március 15-ig.

 

 

Borítókép forrása:

https://www.facebook.com/MuseumNextMagazine