EN facebook

Múzeum minden körülmények között – Digitális megoldások a múzeumi ismeretátadásban. Online szakmai konferenciával zárul a 15. Múzeumok Őszi Fesztiválja

MŰHELY

Az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja a 2020. november 9-10-én online megtartott 12. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciával zárul. A kétnapos szakmai tanácskozáson a hazai muzeális szféra képviselői –a járványügyi helyzetre is reflektálva –a közelmúltban megvalósult digitális múzeumi fejlesztéseiket, kezdeményezéseiket mutatják be. A konferencián debütálnak azok az élő szereplős rövidfilmek is, amelyek az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárságának anyagi támogatásával készültek el idén az „Élő történelem másként – Múzeumok a virtuális térben” című mintaprogram keretében.

 

A Múzeumok Őszi Fesztiválját szervező Szabadtéri Néprajzi Múzeum –Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) már a 15. évébe lépett rendezvénysorozat ezévi –Távol is közel… –mottójának megválasztásával is a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre kívánt reflektálni. Az sem véletlen, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja hivatalos záróprogramjának tekinthető Országos Múzeumpedagógiai Konferencia a „Múzeum minden körülmények között –Digitális megoldások a múzeumi ismeretátadásban” címet kapta ebben az évben.Az esemény célja az elmúlt rendkívüli időszak szakmai eredményeinek értékelése, illetve a digitális és online múzeumi fejlesztések jövőbeni lehetséges irányainak felvázolása.

 


A szakmai esemény nyitónapján az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság részéről Fekete Péter államtitkár, majd a konferenciát szervező intézmény képviseletében dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója és a társszervező Petőfi Irodalmi Múzeum részéről Dr. Török Petra koordinációs és tagintézményi főigazgató-helyettes köszöntötték a szakmai közönséget.


A szakmai tartalmakataz Emberi Erőforrások Minisztériuma Múzeumi Főosztálya képviseletében Kassai Hajnal főosztályvezető vezette fel Digitális kihívások és sikerek a hazai múzeumokban című plenáris előadásával. Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója tartott előadást arról, hogy a járványügyi helyzet a hazai múzeumi digitális fejlesztésekre vonatkozóan eddig milyen tanulságokkal szolgált és hosszabb távon mindez milyen következményekkel járhat.A Digitális Bölcsészeti Központ igazgatója, Bánki Zsolt István intézményének a múzeumi ismeretátadásban játszott szerepét mutatta be.


A múzeumi szférán belül a digitális múzeumi ismeretátadást érintő szakmai együttműködések eredményeként megvalósult újszerű múzeumpedagógiai jó gyakorlatokról és fejlesztésekről is szó esett a konferencián. Többek között a Petőfi Irodalmi Múzeum Múzeum karantén-pályázatát vagy a közgyűjteményi kulturális örökség digitalizálásához és közzétételéhez készült módszertani útmutatót, a Fehér könyvet is ismertették az előadók.

 

A tanácskozás első napja kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik. A meghívott múzeumi szakemberek és egy gyógypedagógus azt járják körül, hogy a különféle szociális vagy testi hátránnyal élők körében miként hasznosíthatók a digitális és online múzeumi tartalmak, múzeumpedagógiai segédanyagok. A szakmai eszmecserét virtuálisan elérhető kísérőprogram, a Petőfi Irodalmi Múzeum Édes Anna / Kosztolányi – Trianon 100 című kiállításában tartott online tárlatvezetés teszi még tartalmasabbá a nap végén.

 

További képek, információk a konferenciáról elérhetőek az esemény Facebook eseményében!


A konferencia második napján, 2020. november 10-én mutatkoznak be az Élő történelem másként – Múzeumok a virtuális térben című mintaprogram keretében, az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága támogatásának köszönhetően 5 millió Ft keretösszegből elkészült élő szereplős videók, rövidfilmek. A 2020. szeptember 1. és október 30. között leforgatott mozgóképes alkotások a muzeális intézmények gyűjteményeit, múzeumpedagógiai foglalkozásait és élő történelmi előadásait teszik hozzáférhetővé online formában. A 2020. július 1-én meghirdetett mintaprogram lebonyolítója a Szabadtéri Néprajzi Múzeum– Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ volt.


A konferenciaszervezők által kiírt nyílt felhívásra beküldött digitális múzeumi és múzeumpedagógiai jó gyakorlatok 10-10 percben történő prezentációjára, majd ezek szakmai megvitatására is sor kerül két párhuzamosan futó szekcióban az Online is interaktív múzeum, illetve a Digitális múzeum és oktatás témákhoz kapcsolódva.


A szakmai konferencia mindkét napját a szervezők szűk körben, a közreműködők részvételével tartják meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahonnan online közvetítik a MOKK Youtube csatornáján és konferencia Facebook oldalán. A részletes konferenciaprogram elérhető a MOKK honlapján.


A konferencia szervezője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK), társszervezője a Petőfi Irodalmi Múzeum.

díj, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia, műhely, Pulszky Társaság
2020-09-28 13:00
múzeumandragógia, Múzeumok Őszi Fesztiválja, műhely, Pulszky Társaság
2020-10-30 07:00
díj, műhely, programajánló
2020-10-09 10:00