EN facebook

Múzeumi programkínálat tavaszra

2023-04-12 13:00

Lassan a múzeumokba is beköszönt a tavasz. A húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan számos múzeum várta izgalmas néphagyományőrző, családi programmal a látogatókat. De az elkövetkezendő hetek is sok izgalmas programot ígérnek a múzeumba látogató közönségnek, ezért érdemes továbbra is figyelemmel követni a tavaszi programkínálatot. Emlékezhetünk közösen a költészet napjára, játszhatunk detektívesdit, megünnepelhetjük a Föld napját, de felidézhetjük akár az ókori római időket is!

 

 

 

Ritkán látható oltárszárny a Magyar Nemzeti Galériában 

 

Fotó: Magyar Nemzeti Galéria

 

A Késő gótikus szárnyas oltárok kiállításon látható csíkmenasági Szűz Mária-templom egykori főoltárát, illetve a kisszebeni Keresztelő Szent János-plébániatemplom egykori főoltárát most nem mindennapi formában láthatja a közönség. Április 3-a óta ugyanis bezárták az oltárok szárnyait, így megmutatva azok gazdagon díszített “hétköznapi” oldalát. Kifejezetten érdekes a kisszebeni oltáron felfedett 16 festmény, melyek az apostoli hitvallás gondolatmenetét ábrázolják. Az oltárok ebben a különleges formában április 17-ig tekinthetők meg

 

 

 

Tavaszi nap a Kiscelli Múzeumban

 

 Kép: Kiscelli Múzeum

 

Kiscelli Múzeum is köszönti a tavaszt: egy múzeumi nap keretein belül április 15-én szeretettel várják az érdeklődőket izgalmas programokkal. Különleges tárlatvezetéssel megtekinthető az áprilisban megnyíló Itt van a város, vagyunk lakói… budapest-történeti fotókiállítás, melyet délelőtt 11:00-kor egy gyerekeknek szóló kreatív workshop foglalkozással, délután 17:00-tól pedig a kiállítást rendező kurátor tárlatvezetésével próbálnak közelebb hozni minden korosztályhoz. Bízunk benne, hogy addig valóban megérkezik a tavaszi jó idő is, hiszen a múzeum épülete (az egykori Schmidt-kastély) mellett elterülő hatalmas, vadregényes parkot vezetett túrákkal járhatjuk be, felfedezve a birtok rejtett építészeti és kulturális kincseit. Akit inkább az épület története érdekel, az részt vehet 14:00-tól a Kriptától a toronyszobáig elnevezésű vezetett épületbejáró túrán is. A zenekedvelők figyelmébe pedig szeretettel ajánljuk a Talány Akusztik délután háromkor kezdődő koncertjét.

 

 

Játékos nyomozás a Vajdahunyadvárban

 

 Kép: Magyar Mezőgazdasági Múzeum

 

Magyar Mezőgazdasági Múzeum remek családi programmal készült a tavaszi időszakra. Március 30-án nyitotta meg kapuit a Rejtélyek kertje kiállítás, melyben a látogatóknak egy bűnügyi esetet kell megoldaniuk különböző múzeumpedagógiai feladatokon keresztül egy képzeletbeli kertben. A rejtély leleplezéséhez szükség van kreativitásra, figyelmességre és egy kis logikára is, de a kiállítás rendezői figyeltek arra, hogy a program élvezetes legyen a kisebb korosztály számára is. A bűntényt sikeresen megoldók jutalmazása sem marad el a kiállítás végén! A kiállítás május 21-ig látogatható, a részvételhez helyszíni jegyvásárlás szükséges, és a belépőjegy érvényes a múzeum összes többi állandó és időszaki kiállítására is.

 

 

A Föld napja Miskolcon 

 

Fotó: Pele-ház

 

Április 22-én a miskolciak együtt emlékezhetnek a Föld napjára a helyi múzeummal a lillafüredi Pele-ház kiállítóhelyen. A színes programkínálat elsősorban a családokat célozza, a legkisebbektől egészen a kamasz korosztályig. A fiatalok felfedezhetik a Pele-ház Vendégségben Herman Ottónál kiállítását egy játékos múzeumpedagógiai kvíz segítségéve, elgondolkodhatnak a környezetvédelem fontosságán a múzeum hulladékkereső kalandjátékával, megleshetik, hogy mit mutat meg a természet aprólékos részleteiről egy mikroszkóp vagy játszhatnak egy Bükk hegységről szóló társassal is. A programok legügyesebb résztvevői apró ajándékokat is nyerhetnek! A rendezvény délelőtt tíz órától egészen délután négy óráig tart. 

 

 

Belvárosi barangolás Debrecenben 

 

 Fotó: a Déri Múzeum épülete

 

A debreceni Déri Múzeum különleges városismereti programmal emlékezik meg Debrecen város napjáról április 15-én, szombaton. Az érdeklődők egy vezetett helytörténeti sétán vehetnek részt, megismerhetik debrecen belvárosának, történelmi épületeinek, tereinek, szobrainak történetét. A részvétel mindenki számára nyitott és ingyenes, gyülekező délután 15:00-kor a Déri Múzeum főépülete előtt. 

 

Különleges tárlatvezetés Veszprémben 

 

 

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban április 11-12-én különleges módon tekinthető meg a Hősök kincsei állandó kiállítás. Pataki Ádám, a kiállítás kurátora 9-17 óra között óránként tart tárlatvezetést a közönségnek. A kiállítás a veszprémi vár középkori szerepére fókuszál, a várat, mint államszervezési és egyházi központot mutatja be az Árpád-kori és a végvári időszakban egy-egy jellegzetes tárgyon, tárgycsoporton keresztül. A különleges tárlatvezetésen a helyszínen váltható normál jeggyel vehetünk részt.

 

 

Gárdonyi irodalmi hetek Egerben 

 

 

Az egri Dobó István Vármúzeum a Gárdonyi Emlékházzal közös szervezésben a (városban helytörténeti jelentősséggel is bíró) íróval, Gárdonyi Gézával kapcsolatban hirdet múzeumpedagógiai tematikus heteket április 3. és május 19. között. A programsorozat része több irodalmi foglalkozás: a kisebbek az író mesevilágágval, míg a nagyobbak a szépirodalmi alkotómunkájának rejtelmeivel ismerkedhetnek meg, különös tekintettel az Egri Csillagok keletkezésére. A foglalkozások állandó kísérője az Ezerarcú Gárdonyi kiállítás, ami az író alkotói sokszínűségére és irodalomtörténeti jelentőségére szeretné felhívni a figyelmet.

 

Floralia antik római tavaszünnep 

 

 Fotó: quincumi Múzeum Régészeti Park

 

Május 12-14. között immáron harminckettedik alkalommal kerül megrendezésre a Floralia tavaszköszöntő ünnep, melynek elsődleges célja az antikvitás kultúrájának ápolása és terjesztése. A rendezvény mára már egy fesztivállá nőtte ki magát, melynek az Aquincumi Múzeum Régészeti Parkja autentikus helyszínt kölcsönöz. A háromnapos fesztivál során az ókori világ szinte minden szeletébe belekóstolhatunk: színjátszás, divat, zene, tánc, mulatságok, költészet, gasztronómia, jóslás és még sok más. A program ‘élő történelem’ szellemisége lehetővé teszi, hogy ne csak megfigyelői legyünk ezeknek a kulturális emlékeknek, hanem testközelből, interaktív módon mi magunk ápoljuk az antikvitás hagyományait. 

Az eseményhez csatlakozik a Tác-Gorsium Régészeti Park is, ahol már április 29-30 tógát ölthetünk és beléphetünk az ókorba: gladiátor játék, fogathajtó verseny, Diocletianus-kultusz, csatajelenet, kovácsbemutató, harci képzés, kézműves programok, csak, hogy egy kis ízelítőt adjunk. Keltsük életre együtt az ókort! 

 

felhívás, képzés, #muzeumokajovoert, műhely, természet
2020-09-14 20:00