EN facebook

Múzeumok éjszakája a Balaton körül

PROGRAMAJÁNLÓ

2022-06-24 19:00

A nyár forró napjait kihasználó, a hétvégét a Balatonnál töltő – vagy ott élő – kultúrakedvelőknek sem kell kihagyniuk a június 25-én megrendezésre kerülő Múzeumok Éjszakáját. A tó vonzáskörzetében számos település kínál múzeumaik állandó tárlatain túl izgalmas, egyszeri programokat ezen az éjszakán. A cikkben a teljesség igénye nélkül gyűjtöttük össze a Balaton partján, vagy ahhoz közeleső települések programkínálatát.

 

 

Tihany

 

Tihanyi Bencés Apátság rendhagyóan június 24-ére szervezte programjait: az állandó kiállítás hosszított nyitvatartással20-23 óra között is látogatható és különleges tárlatvezetésre lehet jegyet vásárolni.Katona Csaba történész, Barkó Ágoston atya és Bakos Dávid építészmérnök vezeti végig a látogatókat a monostor felújítás alatt álló helyiségeiben, amely során kulisszatitkokat árulnak el a munkálatokról és bemutatják, hogyan éltek a 19. századi bencés szerzetesek.

 

 

Balatonszárszó

 

A déli parton fekvő balatonszárszói József Attila Emlékház élő és onlinetárlatvezetéseket, menetleveles esti sétát és a jövőnek szánt üzenetekből szervez köztéri „kiállítást” a Múzeumok Éjszakáján.

 

A helyszínre látogatók csatlakozhatnak Az idesereglik, ami tovatűnt… című állandó kiállítás élő tárlatvezetéseihez, azok számára pedig, akik nem tudnak a múzeumban részt venni a programokon, a József Attila Emlékhelyek közös online tárlatvezetést tart és a múzeum Facebook honlapján lesz követhető. A minden korosztálynak szóló, város központjából induló Metszet az időből című menetleveles séta során megtudható lesz, hogyan töltötték híres költőink és íróink Balatonszárszón töltött nyári éjszakáikat. Előzetesen várják a jövő generációinak szóló üzeneteket, kívánságokat Messenger üzenetben, vagy a helyszínen akár titkosírással, amelyeket aztán köztereken, parkokban helyeznek el az éjszakára.

 

 

Sümeg

 

Sümegen három intézet is várja június 25-én a látogatókat: a Kisfaludy Sándor Emlékház, a Püspöki Palota és a Sümegi Vár is készül meglepetésekkel.

 

Kisfaludy Sándor Emlékházban június 25-én nyit Nágel Kornél grafikusművész kiállítása, 20:00-tól pedig a múzeumi kertben a városban már többször megrendezett Versszínházzal várja az irodalom- és kultúraszerető látogatókat. Ezúttal az Árny az árnyban című előadás tekinthető meg, amely során Turek Miklós Radnóti Miklóst eleveníti majd meg.

 

Püspöki Palota díszudvarán 20 órakor kezdődik Riz Olivér Utazás a lelked körül című zongoraestje, majd zárásként Szent Márton és Padányi Biró Márton püspök történetét életrekeltő látványos épületvetítés lesz látható. Az este folyamán hosszabbított nyitvatartássallátogatható a Mennyei ügyek című állandó kiállítás és Koppány Tibor munkásságát ismertető időszaki kiállítás.

 

Sümegi Várban ezen az éjszakán minden a tűz-és fénygyújtás jegyében történik: Lázár István citeraművész zenei aláfestésében ünnepélyes máglyagyújtásra kerül sor a várudvaron, majd 21 órától fáklyás tárlatvezetéseken ismerhető meg a vár története. 21:30-kor a szomszédos váraknak szóló jelzőfény gyújtás következik, majd a Flame Flowers tart tűzzsonglőr bemutatót és a Folk Beat zenekar gondoskodik a hangulatról.

 

 

Szenna

 

Szennai Skanzen estje a varázslat és misztikum jegyében fog telni. Az este során olyan fortélyokat leshetnek el az érdeklődök, mint a szerelmi varázslás vagy különféle férjfogó praktikák, csatlakozhatnak különféle kézműves programokhoz, nyomfelszedéshez vagy fényfestéshez. Orlik István Flúgos zenetörténet címmel tart előadást 19 órától, majd a Romano Drom zenekar koncertje és tűzugrással kísért táncház zárja az estét.

 

 

Tapolca

 

A tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum állandó kiállításai egész este megtekinthetők lesznek, emellett bőséges programválasztékkal: előadásokkal, solymászbemutatóval, elemlámpás raktárlátogatással, kurátori tárlatvezetéssel és néptánc és rockzene bemutatóval készülnek. Minden órában egy-egy érdekes múzeumi tárgy történetét ismerhetik meg a látogatók: előadást tartanak egy sólyomtolldarabról, a tapolcai díszzászlókról, egy fába nőtt puskáról, vagy elektromozógépről. Az érdeklődők megismerhetik, hogyan festene a 16. század konyhája napjainkban és a Csobánc Bormanufaktúrától érkező Tóth Bálint tart előadást arról, milyen hagyományos módszereket használnak ma is a borászatban.

 

 

Várpalota

 

A várpalotai MMKM Vegyészeti Múzeum négy részből álló programmal, Újragombolt hagyományok – Mossuk tisztára! című sorozattal várja látogatóit a Múzeumok Éjszakáján. Az első előadás során a Városvédő Egyesület emlékezik meg Várpalota ipartörténetéről, a második előadás pedig a múzeum gyűjteményi darabjainak segítségével mutatja be a mosás, mángorlás, vasalás eszközeit és technikáit. A harmadik előadás címe: Hogy jutottunk el a fékezett habzástól az intelligens mosóporokig? és a tisztitó- és mosószerek fejlődését ismerteti napjainkig, majd a Pannon Egyetem munkatársai mutatnak be izgalmas kísérleteket a mosás témakörében.

 

 

Veszprém

 

A Veszprémbe látogatóknak négy helyszínre is érdemes ellátogatniuk:

 

A Fenyves Malom, az egyetlen épen megmaradt vízimalom Veszprémben, ezért ehhez kapcsolódóan, a malom udvarán a vízimalmok múltjáról, jelenlegi rendeltetéséről és jövőbeli kilátásaikról lesz hallható előadás. A látogatók a malom működésével is megismerhetnek a látványőrlés és idegenvezetés során.

 

Laczkó Dezső Múzeumban egy MI-24D harci-helikopter és annak felszerelései lesznek megtekinthetők, az Ipari Gimnázium sportpályáján pedig Kohótól a fejszéig – Hagyományok újragombolva című családi nap kerül megrendezésre. Élő bemutatók és előadások során megismerhető lesz a középkori kohó és kovácsmesterség technikája, az Ars Ensis Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület bemutatója során pedig a hosszúkardvívás gyakorlata.Hadi viseletek és fegyverek kerülnek bemutatásra és előadásokat tartanak a 15. századi magyarságról és korabeli divatjáról, a lovagi kultúráról és erkölcsről.

 

A veszprémi Modern Képtár-Vass László Gyűjtemény június 25-én nyitja meg új egységét: a Vass Cipőtárat. A tárlat bemutatja a cipőkészítés történetét, a cipőelőállítás fázisait és legújabb cipőmodelleket. Kilián László író 20 órakor workshopot tart, amely során verset és mesét alkot a látogatókkal közösen és önállóan a múzeum kiállított képzőművészeti alkotásairól. Ezt követően a Góbi Rita Társulat táncelőadása lesz látható.

 

Dubniczay Palota Négy-Szög című csoportos kiállításának megnyitója mellett lehetőség lesz az üveglemezre készülő fénykép technikájának kipróbálására, a prosecco ital megismerésére a Wine & Vinyl Bar & Store tulajdonosának, Zsandár Tamás előadásában, különböző izgalmas tematikájú tárlatvezetésekben való részvételre ás az optikai illúziót, a szimmetria kérdését körbejáró workshopokra.

 

 

Az imént felsorolt városok mellett országszerte sok más település múzeumai is készülnek ingyenes, vagy jegyáras programokkal minden korosztály számára. A Múzeumok Éjszakája honlapján lehet keresni az egyes települések alapján is, így bárhol is töltik ezt a nyári hétvégét, könnyen találni olyan érdekes előadást, tárlatvezetést vagy egyéb programot, amire érdemes lehet ellátogatni.

 

látogató, múzeumandragógia, Múzeumok Éjszakája, múzeumpedagógia, programajánló
2022-06-23 11:00
látogató, múzeumandragógia, Múzeumok Éjszakája, múzeumpedagógia, programajánló
2022-06-22 17:00
látogató, múzeumandragógia, Múzeumok Éjszakája, múzeumpedagógia, néprajz, programajánló
2022-06-23 17:00