EN facebook

Múzeumok Éjszakája a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben

PROGRAMAJÁNLÓ

2022-06-24 14:00

A rekkenő hőségben hűvös szobára, és egy jó filmre vágysz? Limonádét iszogatnál és kézműves finomságokat kóstolnál? A pandémia miatti kétéves kihagyás után a Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros sokak örömére újraindítja a népszerű KineDok sorozatot a Múzeumok Éjszakáján.

 

Helyszín: Kortárs Művészeti Intézet - Dunaújváros, Vasmű út 12.
Időpont: 2022. június 25. 18:00

 

Az est finomságairól MeZsu GasztroARTista gondoskodik.


A rendezvény ingyenes, az idegen nyelvű filmet felirattal látható.

 

18:00
Vadlovak – Hortobágyi mese (2021, ’91, magyar-német-osztrák-svéd dokumentumfilm, rendező Török Zoltán, narrátor Pokorny Lia)

 

Török Zoltán új természetfilmje káprázatos felvételekkel mutatja be a világ egyik legnagyobb vadló-ménesét. „Török Zoltán az egyik legsikeresebb magyar természetfilmes, aki dolgozott már Svédországban, Izlandon, Floridában és David Attenborough szerkesztőségében is.” (filmhu) Előző mozifilmje, az éppen tíz évvel ezelőtt bemutatott Vad Magyarország bebizonyította, hogy egy magyar természetfilmnek is lehet milliós n ézettsége. Új alkotása, a Vadlovak - Hortobágyi mese egy kiscsikó szemszögéből ismerteti meg a nézőt a mongol vadlovak lenyűgöző társasági életével és a hortobágyi puszta izgalmas világával úgy, ahogyan azt még biztosan nem láttuk.

 

 

 

20:00

A tengerész (2021, ’78, szlovák dokumentumfilm, rendező Lucia Kassova)

 

Mi a szabadság ára? Paul Johnson egész életét a tengeren töltötte. Léha életet élt, szeretett és ivott, a szárazföldön sosem tudott megmaradni. Most nyolcvanéve sen, gyengén és fáradtan, lerobbant hajójával egy Karib-tengeri öbölben horgonyozva vet számot élet-utazásával egy vodkásüveg társaságában. „Lucia Kassova rendező csak funkcionálisan használja, ritkán kapaszkodik túl sokáig a csodálatos naplementékhez, a buja növényzethez, vagy akár magához a tiszta, kék tengerhez. És ez a döntés helyes volt: a nézőnek időt kell töltenie Johnsonnal az ő természetes, rozsdás, rozoga élőhelyén, hogy elkezdjen kapcsolódni egy ilyen extravagáns élettörténethez, és empátiával forduljon a főszereplő felé.” (Vladan Petkovic) A tengerész című alkotás 2021-ben elnyerte a legjobb nagyjátékfilm díját a Flickers’ Rhode Island Nemzetközi Filmfesztiválon.

 

emlékezet, gyűjtemény, látogató, múzeumandragógia, Múzeumok Éjszakája, múzeumpedagógia, programajánló
2022-06-23 14:00
fénykép, gyűjtemény, kiállítás, kortárs, látogató
2022-06-14 07:00
látogató, múzeumandragógia, Múzeumok Éjszakája, múzeumpedagógia, néprajz, programajánló
2022-06-23 17:00