EN facebook

Múzeumok éjszakája Nógrád megyében

Múzeumok Éjszakája

2019-06-22 10:00

Salgótarjánban a föld alatti Bányamúzeumban tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők a József lejtős aknában a Múzeumok éjszakáján, szombaton.

 

    Bemutatják a nógrádi szénbányászat 1848 és 1992 közötti történetét, szerveznek földfelszíni tárlatlátogatást is. Lesz Szent Iván-éji tűzugrás, táncház a Nógrád Táncegyüttes tagjaival, de képeznek majd bányamanókat is.

 

    A Dornyay Béla Múzeumban a Salgótarjáni Acélgyárra  (lásd képünkön) emlékeznek A rimai birodalom című kiállítással. Bányász és kohász fúvószenekarok adnak hangversenyt, filmen mutatják be Nógrád megye középkori templomait, és a látogatók megnézhetik a hegymászó Buda László vetítettképes előadását Kalandok a "Nagy fehéren", a Mont Blanc-on címmel.

 

    A 17 órakor kezdődő programokkal párhuzamosan tárlatvezetést tartanak az állandó és időszaki kiállításokon, betekintést enged munkájába Adame Károly kovácsmester, lehetőség lesz üvegfestésre és fonalképek készítésére, és szerveznek múzeumi tudástúrát is.

 

    Balassagyarmaton a Palóc Múzeumban a Régi palóc konyha - étkezési szokások, receptek című könyvet mutatják be. Beszélgetnek a szerzővel, Lengyel Ágnessel és a receptek beküldőivel is. Megnyitják Sz. Végh Erzsébet Úton című kiállítását, foglalkoznak a kártya kultúrtörténetével. Lesz Szent Iván-éji koncert, táncház a Palóc Néptáncegyüttessel, múzeumi kvíz a palóc hagyományok és a Trónok harca motívumairól, de az erotika a folklórban című programban szó lesz a népi kultúrában fellelhető pajzán történetekről is.

 

    Szécsényben a Kubinyi Ferenc Múzeumban a gulyáskommunizmusra és a határnyitásra emlékeznek a páneurópai piknik 30. évfordulóján, kiállítást nyitnak meg Volt egyszer egy határőrség címmel, és levetítik Drexler Szilárd Határfilmjét.

 

    Mi fán terem a finánc? címmel előadást tartanak a rendszerváltás koráról, és szó lesz nagy fogásokról, érdekes esetekről is a 40 év a nyugati határon, avagy így csempésztünk mi című programban. Délután négy órától folyamatosan zajlik a szocialista autók és katonai egyenruhák bemutatása, de a bűnügyi helyszínelésbe is bepillanthatnak a látogatók.