EN facebook

Múzeumok és a fenntartható fejlődés. Javaslat a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Elnökségének

AJÁNLÁS

A fenntarthatóságra törekvést három területen értelmezik:


1. A társadalmi fenntarthatóság (elkötelezettség) a múzeumokat beágyazza a fenntartó társadalom mátrixába, és ez a jövőről gondolkozást is magában foglalja.

 

2. A gazdasági fenntarthatóságra a múzeumoknak is szüksége van, ahhoz, hogy betölthessék küldetésüket.

 

3. A környezeti fenntarthatóság pedig azt kívánja a múzeumoktól is, mint minden intézménytől, hogy a saját működésükben is törekedjenek a környezetbarát megoldásokra.

 

Mindazok, akik részt vettünk a II. Múzeumandragógiai Műhelynapok „Múzeumok és a fenntartható fejlődés” című workshopján, egyetértettünk abban, hogy a világtrendnek és például a hazai közoktatásnak (Ökoiskola minősítés) vagy a könyvtári társadalomnak (Zöld Könyvtár minősítés) a példáját követve elérkezett az idő, hogy a hazai múzeumok is tudatosan, nyilvánosan kezdjenek foglalkozni a fenntarthatóság kérdéseivel. 


A fenti szakmai műhely résztvevői azzal a javaslattal fordulunk az Elnökséghez, hogy a Pulszky Társaság-Magyar Múzeumi Egyesület, mint a hazai múzeumügy fejlesztéséért elkötelezett civil szervezet álljon az élére ennek a szükségessé vált fejlődési folyamatnak.

 

Tekintélyével, kommunikációjával, a szakmán belüli képzések formájában és egyéb eszközeivel támogassa, hogy a hazai múzeumok a fenntarthatóságra törekvő és a fenntarthatóságról a saját szakterületüknek megfelelő témákkal és módokon képviselő intézményekké váljanak a belátható jövőben.

 

Ebben a törekvésében az ülés résztvevői közül többen segítségüket ajánlják fel a Társaságnak.

 

 

2020. október 15./22.

 

A résztvevők felhatalmazása alapján

 

Kriston Vizi József

 

Nagy Sándor Zsuzsa

 

Németh Ádám

 

Vásárhelyi Tamás

 

 

Borítókép forrása: blikk.hu

múzeumandragógia, Múzeumok Őszi Fesztiválja, műhely, Pulszky Társaság
2020-10-30 07:00
díj, muzeológia, műhely, Pulszky Társaság
2020-09-10 07:00
díj, műhely, programajánló
2020-10-09 10:00