EN facebook

Múzeumok hosszú éjszakája Berlinben - Élmények Németországból

SZÉNYI KRISZTINA ÉLMÉNYBESZÁMOLÓJA I.

2022-09-08 07:00

Ebben az évben úgy volt, nem megyünk nyaralni. De amikor nekem szegezte a kérdést egy - már tíz éve a német fővárosban élő - barátnőm, hol töltekezik fel a lelkem élményekkel, elgondolkodtam. Régóta ismer, tudja, hogy az utazás a mindenem, és amióta az életünk jóformán megreccsent a világjárvány miatt, nem kalandoztunk Európában. Azt javasolta, még aznap nézzek repülőjegyet, és kezdjek el csomagolni, hiszen hozzá bármikor mehetek. Így történt, hogy augusztus végén tinédzser lányommal elindultunk (első ízben) a mi anya-lánya nyaralásunkra.


Ahogy máskor is, most is felkészültem az utazásra, napi programtervezetet készítettem, mert habár 27 évvel ezelőtt egy hónapig, mint végzős egyetemista sikerült a Humboldt Egyetemen tanulnom, elég csak rámenni az internetre, hogy lássa az ember a változást. Új épületek, kiállítóterek, csarnokok és múzeumok nőttek ki a földből. Arról nem is beszélve, hogy ott tartózkodásunk idején, augusztus 27-én rendezték meg a Múzeumok hosszú éjszakája című rendezvényt.


Bevallom, a családdal rendszeresen jártunk a bécsi október eleji rendezvényre, de mindjárt a jegyvásárlás terén különbséget vettünk észre. Berlinben a 18 eurós jegyhez online lehetett hozzáférni, illetve kizárólag a város néhány pontján található turisztikai információs irodákban. Múzeumokban nem árusították a belépőt, ahogy karszalagot sem kaptunk. Mindenki a telefonján, illetve a kinyomtatott papírján mutatta be az érvényes jegyét.


Első utunk Berlin legfiatalabb múzeumához, a pandémia idején épített Futurium-hoz (ld. borítóképen) vezetett. Ha egy mondatban szeretném összefoglalni az ott látott kiállítás mondanivalóját, ez az egy kérdés fémjelzi: Hogyan tovább, emberiség? Megtorpanásra, közben inspirációra, továbbgondolásra készteti a közönséget a sok kreativitással és művészi koncepcióval felépített belső tér és az arcunkba vetített valóság. A népesség egyre nő, a higiéniának és a táplálkozásnak köszönhetően az emberek egyre hosszabban élnek, ettől függetlenül a Föld különböző területein mégis más az életfeltétel. 1820-ban az emberek csak húsz százaléka tudott olvasni és írni, ez a folyamat is egyre változik az évtizedek sodrával, ahogy a tanuláshoz való viszonyunk. Megváltozott a nők joga, nőtt a demokráciára való igényünk, de azt is érzékeljük, hogyan emelik fel hangjukat évről évre egyre hatékonyabban a környezetvédők. Nekünk embereknek kell ötletekkel előállni, összefogni, lendületet venni és cselekedni. Ugyanis változtatni kell, ez ma már nem kérdés.

 

Futurium belső tere


Berlinben az utcán hever a történelem. A falhoz kapcsolódóan számos emlékhely és épület látható, elkerülhetetlen a találkozás velük. Útközben betértünk a Tränenpalast (Könnyek palotája) nevű üvegből és acélból épített pályaudvarra, ami annak idején a búcsú helyszíne volt. Itt ölelték egymást utoljára azok a rokonok és barátok, akik Nyugat-Berlinből keletre érkeztek meglátogatni a családtagokat, majd utaztak haza. Személyes történeteken keresztül ismerjük meg a több évtizedes történelmi viszontagságokat, láthatjuk, hogyan vizsgálták át a bőröndöket, hogyan történt a vám- és vízumellenőrzés, kortárs szemtanúkkal készített interjúkat hallhatunk és több mint 570 eredeti tárgyat tekinthetünk meg a csarnokban. Mi tagadás, a korábbi nyomasztó atmoszféra máig átérezhető az állandó kiállításon, hiszen szigorú határellenőrzésről nekünk is vannak emlékképeink.


Van a Checkpoint Charlie közelében egy épület, ami egy nagyon látványos projekt, a The Berlin Wall - Asisi Panorama helyszíne. Yadegar Asisi osztrák építész és képzőművész a világ legnagyobb panorámaképeinek alkotója mutatkozik be itt monumentális alkotásával. Berlinben mi más ihlette volna meg a művészt, mint a fal… A látogató egy, a nyugat-berlini Sebastian Strassén álló épületből láthatja a monstrumot, előtte a nyugati terület egy részét, valamint a falon túl a keletnémet városrészt. Az időpont egy képzeletbeli dátum, az 1980-as évek egyik szürke őszi napja. A megosztott város nyugati felén élénk élet zajlik, a keletit komornak és kihaltnak ábrázolja. Érdekesség, hogy Yadegar Asisi korábban Berlin mindkét felén élt, így tökéletesen átérzi a hangulatokat, és 1986-ban maga is festett a falra, melynek nyugati oldala szabadon megközelíthető volt és számos graffiti született rajta. Ezt a képet az érintettség miatt Asisi legszemélyesebb panorámaképének tartják. A látványon túl hangokat is hall a látogató: Walter Ulbricht keletnémet főtitkár kijelentését, mely szerint „senki nem tervez falat építeni” (1961), John F. Kennedy amerikai elnök híres Ichbinein Berliner-beszédét (1963), Heinz Hoffmann kelet-német hadügyminiszter kijelentését, melyben utasította a határőröket, hogy lőjenek a menekülőkre (1966); vagy Erich Honecker keletnémet főtitkár kijelentését, mely szerint a fal „ötven és száz év múlva is állni fog” (1989).Az életnagyságú panorámakép 60 méter hosszú és 15 méter magas, felülete 900 m², a fényhatásokkal pedig a művész ügyesen érzékelteti a nappalt és az éjszakát, ahogy a műszaki zónában (halálsávban) állandóan világító reflektorok fényét. Valóban impozáns és megrendítő alkotás.

 

Asisi-Panorama a berlini falról


A Museuminsel (Múzeumsziget) gyönyörű épületei köré partysátrak, pódiumszínpadok, kényelmes nyugágyak kerültek, jazz zene szórakoztatta a közönséget, de helyet kaptak dj-k, és olyan szórakoztató programok is, mint a rágógumifújó verseny. A sort a New Yorkban élő lányok kezdték el, s akik a kijelölt fotófal elől feltöltötték magukat és a rágógumibuborékot az Instagramra, részt vettek a versenyben. A díjak belépők voltak a fiatalok körében népszerű fotózás és vizuális média múzeumába, a C/O Berlinbe.


A közönség lelkes és kíváncsi volt, mindegyik intézmény előtt hosszú sorok álltak. Ettől függetlenül a német és külföldi vendégek türelmesen, derűsen várták az adott múzeumba lépés pillanatát, közben beszélgettek, tippeket adtak egymásnak, elmesélték addig mit láttak, a tereken lévő büfébuszokból pedig a vendéglátósok italokat és könnyű ételeket kínáltak.

 

Minden programban résztvevő intézmény előtt ilyen nyugágyak voltak

 

 

A hatékonyabb közlekedést külön a rendezvény feliratával díszített autóbuszok segítették, „Lange Nacht der Museen” feliratos járműveket lehetett látni városszerte. Élveztük-e az ottlétet? Nagyon. A német fővárosnak amúgy is van egy kellemes atmoszférája és rezgése, ez az éjszaka pedig megnyugvással töltött el, hogy művészetre, kiállításokra és múzeumokra igenis van és lesz igény.

irodalom, képzőművészet, kiállítás, látogató, színház
2021-08-08 16:00
építészet, örökségvédelem, tárgy
2020-02-28 16:00