EN facebook

Múzeumozz a szobádból! - Magyar Nemzeti Múzeum

2020-03-17 11:00

Bár múzeumaink nagy része rendelkezik izgalmas online tárlatokkal, virtuális gyűjteménnyel, letölthető tananyaggal, online segédlettel, saját videó- és hanganyaggal, bloggal, vagy más tudományos fórummal, sokan nem gondolnak bele, hogy milyen munka folyik egy muzeális intézményben.

 

Felmerülhet az a kérdés, hogy mit adhat a múzeum egy olyan helyzetben, amikor az emberek többségének nincs lehetősége arra, hogy kiállítást látogasson? Milyen kész online tartalmakat kínál egy múzeum? Hogyan tudják ezek segíteni a pedagógusokat? Ezekre a kérdésekre válaszol a Magyar Nemzeti Múzeum, több más múzeum mellett.

 

#múzeumozzaszobádból sorozatunkban most ők mutatják meg, milyen már kész online tartalmaik vannak, amelyekkel támogathatják az oktatást, vagy akár egyéni élményeket is nyújthatnak azok számára, akik nem tudják látogatni az intézményeket.

 

 

 

MNM a virtuális térben

 

Bemutatkozik a Magyar Nemzeti Múzeum is, hogy megismerhessük virtuális kiállításait, letölthető anyagait, szakmai fórumait. 

 

 

Olvassuk el a múzeum történetét, ismerjük meg az intézményt és tegyünk egy virtuális sétát a múzeum épületében!

 

Otthon a szobából is bejárhatók a múzeum állandó kiállításai! Tegyünk benne egy sétát, vagy nézzük meg az egyes kiállítások főbb tárgyait és olvassuk el azok leírásait. Ezekhez különböző módon lehet kötni a tantervei feladatokat is. Ezekhez készíteni fogunk tananyagokat, amelyeket hamarosan elérhetővé teszünk.

A Magyar Nemzeti Múzeum épülete ikonikus hely, történetével a magyar történelem is jobban megismerhető. Az épületet körülvevő Múzeumkert pedig történelmi események, találkozások, ifjúsági regények  helyszínéül is szolgált.

 

 

 

Böngészhető gyűjteményi anyag, virtuális kiállítás

 

A múzeum honlapján található virtuális kiállítás és tárgyleírások mellett azonban több helyen online kiállítások illetve gyűjtemény darabjait (museumapmonguzmnm régészet) találhatjuk meg. 

 

Betűk című kiállítás egy alternatív látogató útvonal amely azt boncolgatja, hogy mi a láthatóvá tett kulturális emlékezet, az írás szerepe a Kárpát-medencében az őskortól napjainkig? Hányféle írásbeliség nyomait őrizzük a Múzeumban?

A kiállítás audio guide-ja elérhető itt két részletben:

1) Az őskortól az államalapításig

2) Az államalapítástól a 20. század végéig

 

 

 

Letölthető segédanyag

 

Pedagógusok számára adott ki kézikönyvet a Magyar Nemzeti Múzeum A POKOL BUGYRAI… „MÁLENKIJ ROBOT” - KÉNYSZERMUNKA A SZOVJETUNIÓBAN címmel. A kézikönyv segédanyag a tanárok számára a Magyar Nemzeti Múzeum Málenkij Robot Emlékhely kiállításának értelmezéséhez és a korszak történelmi hátterének tanításához, megemlékezések szervezéséhez.

 

A Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításainak alternatív útvonalon történő felfedezésére hív a Kötődések kiállítás a kiállításban - Új látogatói útvonal. Az útvonalunkon arra hívjuk látogatóinkat, gondoljuk végig együtt: hogyan szerveződtek az egyének különböző csoportokká az évezredek során. Milyen hasonlóságok kötötték össze a kisebb-nagyobb közösségek tagjait? Milyen különbségek választották el őket egymástól? Mit mutatnak a tárgyak az emberi kapcsolatok sokféleségéről a történelemben, és mai szemmel nézve vajon hogyan, hányféleképpen köthetők össze egymással?

A kiállításhoz sétáló füzet, tárgyképekkel és leírásokkal és rejtvény is tartozik.

 

A múzeum YouTube csatornája

 

Ahogy több múzeum, úgy a Magyar Nemzeti Múzeum is rendelkezik saját YouTube csatornával, ahol hozzáférhetők beszélgetések, előadások, vagy épp kiállításokhoz készült tartalmak.  

Nézze meg Fábry Sándor 89-es design centerét, vagy az 1470-es évek lakomáját vagy a régészeti kutatásokat!

 

 

 

Szakmai blog

 

múzeum blog ezer izgalmas történet forrása az egyiptomban ásó régészektől, Ady temetésén keresztül  egészen addig milyen állatmaradványokat találtak a régészek a Múzeumkert felújításakor. 

 

 

Online oktatás

 

Hamarosan elindítunk egy olyan gyűjtőoldalt, ahol a pedagógusok munkáját segítjük online elérhető oktatási tartalmakkal.

 

Facebookinstagram

 

Itt sok friss, érdekes és színes történetet fogunk megosztani!     

 

 

 

 

#múzeumozzaszobádból

gyűjtemény, kiállítás, látogató, #muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia, pedagógus, tanulás, tárgy, virtuális
2020-03-16 13:30