EN facebook

Múzeumozz a szobádból! - Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

2020-04-03 09:00

A Capa Központ – a többi intézményhez hasonlóan – ugyan bezárta az kapuit, azonban továbbra sem hagyja magára a fotográfia kedvelőit és jelen marad az online csatornákon. Követői a közösségimédia-felületein túl a honlapján, a blogján és a Youtube-csatornáján is találhatnak izgalmas tartalmakat. A #múzeumozzaszobádból sorozat következő választottja a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ.

 

A Capa Központ története
Az elmúlt évszázad nemcsak a pergő vakolatban hagyta ott nyomait” – a Capa Központ 2013-ban nyitott meg mai formájában, de az épületben működő korábbi intézmény is a kulturális élet középpontjában állt. Az intézmény hivatalos honlapját böngészve olvashatunk Robert Capa életútjáról,  az Ernst Lajos alapította intézet névváltoztatásokkal teli múltjáról, majd az immáron Robert Capa nevét viselő központ megalakulásáról


Kiállítás- és eseményarchívum
A kiállítások és események  archivált anyagai egészen 2013-ig visszakövethetők, részletes leírással, kurátori szövegekkel, megnyitóbeszéddel, sajtómegjelenésekkel és a magyar fotográfia otthonához illően bőséges képanyaggal, enteriőrképekkel gazdagítva. Ehhez kapcsolódva az intézmény Facebook-  és Instagram-oldalát is érdemes böngészgetni.

 


Fotó: Urbán Tamás: Felesleges pillangó című kiállítás enteriőrképe © Capa Központ/capacenter.hu


Szakmai blog
A hivatalos oldal kiegészítéséül született a folyamatosan frissülő Capa blog, ahol az aktuális kiállításokról írt cikkek, kortárs és történeti fotográfiáról írt szövegek jelennek meg. A hónap alkotója cikksorozat 2018 januárja óta minden hónapban bemutat egy-egy alkotót, fotográfust. 2020 márciusában Horváth M. Judit volt a hónap alkotója, ezzel nem csak munkáit sikerül szélesebb körben megismertetni, de a személyes hangvételű interjúk során kicsit őt magát is. A Rögzítés című sorozat kifejezetten nem fotográfiával foglalkozó, de a vizualitással valamilyen módon kapcsolatban lévő embereket kérdez kedvenc fényképükről, többek közt Bánki György pszichiátert, Regős Ábel filmrendezőt és Tenki Réka színésznőt.



Fotó: Horváth M. Judit: Csalóka látszat, részlet a sorozatból © Horváth M. Judit

 

Youtube-csatorna
A Capa Központ eseményeinek többsége a Youtube-csatornáján is visszakereshető, ahol az Élet és Mű, a Fókusz és Távolság beszélgetéssorozatok mellett a Project Room+ és más előadások is teljes egészükben végighallgathatók.

 

 

 


Soundcloud-oldal
Nemrég indult el az intézmény Soundcloud-oldala. A CAPAZINE nevű műhelymunka tavalyi, LET’S DANCE, avagy Táncoljunk! hívószava fotográfusokat és zenészeket invitált közös munkára. A műhelymunka során készült zenék mellett már egy két órás mix is meghallgatható.


Archivált kortárs fotográfia
A Capa Központhoz köthető több magyar fotóművészeti ösztöndíj is, amelyeknek archívumai szintén elérhetők az intézmény weblapjáról. Remek lehetőség a böngészésre azoknak, akik tájékozódni kívánnak a kortárs magyar fotográfiáról.
A Capa-Nagydíj idei ösztöndíjasai izgalmas és olykor meghökkentő témákat dolgoznak fel. Szalay Krisztina a Kőbányai úton található kínai piac valóságát mutatja be, Neogrády-Kiss Barnabás az agyműtétét követő megváltozott látását tárja elénk fotóival, Halász Dániel pedig a vidéki és a városi élet ellentéteire irányítja a figyelmet.
A Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj 25. évfordulójára készített online archívum is elérhető a Capa Központ honlapjáról. A folyamatosan frissülő, átfogó gyűjtemény célja egybegyűjteni és elérhetővé tenni a Pécsi-ösztöndíj megalapítása (1991) óta az ösztöndíjjal készült fényképeket, így egy hatalmas és érdekes adatgyűjteményben böngészhet a látogató.

 

Fotó: Szalay Krisztina: Made in China sorozat, részlet © Szalay Krisztina

 

film, látogató, #muzeumozzaszobadbol, műhely, régészet, történelem, virtuális
2020-03-24 07:00
felhívás, fénykép, gyűjtemény, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, pedagógus, virtuális
2020-03-26 16:00
film, gyűjtemény, látogató, #muzeumozzaszobadbol, restaurátor, történelem
2020-03-19 21:30