EN facebook

MúzeumTrip 22. Egy egész múzeum az alumíniumról

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Alumíniumipari Múzeuma

MúzeumTrip olyan felfedező túra, amely során egy-egy múzeum mélyében, az ott őrzött tudás különböző rétegeiben tehetünk kirándulást. A Magyar Múzeumok OnLine kéthetente (minden hónap elsején és 15-én) másik múzeumot keres fel, hogy felfedezze és bemutassa a kisebb és nagyobb, régebbi és újabb intézmények történeteit, gyűjteményeit, kutatásait és programjait. Vác, Pásztó, Gyula, Debrecen, Szentendre, Csorna, Tapolca, Győr és Mohács, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Eger, Nyíregyháza, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, Szolnok, a Postamúzeum, Makó és Zenta után visszatérünk a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tagintézményeibe. Tavaly már olvashattak a múzeum történetéről és a készülő, hipermodern új épületről,  azután az intézmény gyűjteményeibe nyerhettünk beavatást, végig jártuk a tagintézményeket, olvastunk néhány aktuális hírt, majd a virtuális kiállítások után a múzeumpedagógia vizeire eveztünk. Most pedig az ipari örökségen lesz a sor! Elsőként várpalotára a Vegyészeti Múzeumba látogattunk, most a székesfehérvári Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Alumíniumipari Múzeumába.

 

 

 

Kulturális emlékeink, hagyományaink fontos részét képezi technikai és ipari örökségünk. Az Alumíniumipari Múzeum egykori termelési kultúránk értékes hagyatékát, az iparág történetét hivatott bemutatni.

 

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Alumíniumipari Múzeuma, bár a legfiatalabb múzeumok közé tartozik, mégis messzi múltra tekint vissza, hogy gyűjteményével bemutathassa, az alumíniumot a felfedezésétől a hétköznapokban megtalálható tárgyakig. 1975-ben alakult Alumíniumipari Múzeum 11 szobából álló gyűjteményének keretei közt megismerhetjük elsősorban a magyar alumíniumipar, kisebb részben a nemzetközi alumíniumipari vállalatok tárgyi emlékeit, fotóit, műszaki, technikatörténeti dokumentumait.

 

 

Ahhoz pedig, hogy az ipari fejlődés folyamatát könnyebb legyen megérteni, szemléltető eszközökre van szükség. Az MMKM Alumíniumipari Múzeumának célja nem csak az, hogy bemutassa az alumíniumipar fejlődését, tudományos eredményeit, legalább ilyen fontos küldetés a műszaki és természettudományos nevelés, oktatás, képességfejlesztés iskolán kívüli előmozdítása.

 

 

Újra látható a Drégely Gyűjtemény

 

A múzeum „komfortzónáját”, az ipari területet elhagyva, újranyitotta az Alumíniumipari Múzeumért Alapítvány gondozásában Drégely László képeiből válogatott kiállítását.

 

„ Hogy könyveket néha újraolvasunk, azt az irodalomértés bevett módjának tekintjük. Ráadásul az újraolvasás a ráismerés és a rácsodálkozás együttes élményét is adja. Ráismerést a rég kedveltre, és rácsodálkozást a rég kedveltben újonnan felfedezett momentumokra. De filmeket is újranézünk, tucatszor. Kedvenc zenéinket pedig akár százszor is meghallgatjuk. Hogy kiállításokat is újranézzünk, az már jóval ritkábban fordul elő. Ahhoz többnyire már valamilyen alkalom kell.”  Ezen gondolatokkal nyitotta meg Radnai József, a Magyar Alumíniumipari Múzeumért Alapítvány kuratóriumi elnöke a Drégely László alumíniumlemezre festett képeiből és kisplasztikáiból álló kiállítást.

 

A gyűjtemény magját a valaha a Magyar Alumíniumipari Tröszt, majd később a HUNGALU Magyar Alumíniumipari Részvénytársaság budapesti központjából származó festmények alkotják. A budapesti székház vezérigazgatói tárgyalóját, folyosóinak és irodáinak falait díszítették valamikor. Ezek közül a képek közül került kéttucatnyi az Alapítvány tulajdonába, még 1996-ban. A művész özvegyének Witz Éva jelmeztervezőnek támogató együttműködésével, és Ury Ibolya valamint Koplik Judit művészettörténészek értő munkájának köszönhetően 1997. júniusában nyílt meg az állandó kiállítás a Múzeumban. A gyűjtemény azóta is gyarapodott, bővült. A mostani, újrarendezett kiállítás számos eddig ki nem állított művet mutat be.

 

 

Képnyelv – múzeumpedagógia

 

Míg egy kiállítást alapból nem vagy csak ritkán látogatunk meg többször, addig egy könyvet hamarabb olvasunk el sokadszorra is. Drégely László képnyelve azonban lehet egy olyan „könyv”, melyet újra és újra el kell olvasni. Ehhez nyújt lehetőséget a kiállításhoz kapcsolódó élményalapú, ismeretszerző, alkotó múzeumpedagógiai programunk.

 

 

Aluminimum alkotó sarok

 

A múzeum kínálta múzeumpedagógiai program méltán örvend népszerűségnek, hiszen az iskolások körében az alumínium szokatlan alapanyag alkotások létrehozásához.

A múzeumpedagógiai foglalkozás szemléletesen mutatja be az alumíniumot, mint a hétköznapok „barátságos” nyersanyagát. A fiatalok megismerik az alumínium tulajdonságait, felhasználási lehetőségeit emellett a környezetvédelem és az újrahasznosítás fontossága is tudatosodik bennük.

 

 

Programjainkról értesülhet (újranyitást követően): aluiparimuzeum@kozlekedesimuzeum.hu

 

ipari örökség, kiállítás, múzeumtörténet, MúzeumTrip
2021-01-20 20:00
ipari örökség, programajánló, tárgy, technika, természet, újranyitás
2020-05-13 15:00