EN facebook

MúzeumTrip 24. Múzeumi élet a virtuális térben – A Munkácsy Mihály Múzeum online tevékenysége a járványhelyzet tükrében

Múzeumozz a szobádból!

2021-02-23 20:00

MúzeumTrip olyan felfedező túra, amely során egy-egy múzeum mélyében, az ott őrzött tudás különböző rétegeiben tehetünk kirándulást. A Magyar Múzeumok OnLine kéthetente (minden hónap elsején és 15-én) másik múzeumot keres fel, hogy felfedezze és bemutassa a kisebb és nagyobb, régebbi és újabb intézmények történeteit, gyűjteményeit, kutatásait és programjait. 2020-ban Vác, Pásztó, Gyula, Debrecen, Szentendre, Csorna, Tapolca, Győr és Mohács, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Eger, Nyíregyháza, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, Szolnok, a Postamúzeum, Makó és Zenta fogadott bennünket. 2021-ben a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum ipari örökséget reprezentáló tagintézményeiben kezdtünk, majd a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum fogadott bennünket. Most Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban időzünk a hónap végéig. A múzeum története után a múzeum tudományos kutatómunkájára koncentráltunk, most pedig az intézmény online tevékenységét vehetjük szemügyre. 

 

A Munkácsy Mihály Múzeum életében tavaly március közepétől a járványhelyzet miatti kényszerű bezárással párhuzamosan új időszámítás kezdődött, amely az addigi közönségkapcsolati és kommunikációs tevékenységünkben is gyökeres változást hozott.

A bezárás pillanatától kezdve létfontosságúvá vált számunkra, hogy a látogatóközönséggel való kapcsolattartást, a múzeumi szolgáltatások közvetítését, valamint az ismeretátadást a valós múzeumi térből az online térbe áthelyezve is sikeresen meg tudjuk oldani. Ezt a célt szem előtt tartva rendkívüli gyorsasággal alakítottuk ki weboldalunkon a „Múzeumozz otthonról!” című felületet, amelyen ismeretterjesztő, oktatást támogató és múzeumpedagógiai tartalmak egyaránt helyet kaptak.

 

 

A honlapunkon az év során több időszaki tárlatunkat (A magyar textilművészet radikális forradalmára: Balázs Irén, ÉLET-TÉR-KÉP – Ritók Lajos képzőművész, Egyszer volt, sosem volt – Békéscsabai épületek, A mikrovilág csodái – Újvári Zsolt természetfotós) tettük virtuálisan megtekinthetővé slideshow formájában, majd az év végére a virtuális kiállításaink körét egy igazi különlegességgel is bővítettük: decemberre készült el a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a Trianon 100 című, az iskolai tananyaghoz remekül illeszkedő tárlatunk.

 

Az oktatási célú tartalmak közül elsőként az Asztalosműhelytől festőműteremig – Munkácsy Mihály élete képekben című letölthető kifestő füzetet, ill. a Fejezetek Munkácsy Mihály életéből című tanulmánysorozatot publikáltuk. Az ismeretszerzést mindemellett rendhagyó múzeumpedagógiai blokk segítségével igyekeztünk támogatni, időről-időre hasznos elemekkel kiegészítve.

 

 

A kialakult helyzet miatt a közönséggel való kapcsolattartás a hivatalos weboldalunk mellett döntően a Facebook-oldalunkon zajlott és zajlik pillanatnyilag is, mégpedig minden korábbinál aktívabb formában. Az új kihívásra reagálva több új kezdeményezést indítottunk el, azzal a céllal, hogy minél sokrétűbb ismeretanyagot és kulturális tartalmat tegyünk elérhetővé a nagyközönség számára, hangsúlyozva, hogy a zárva tartás nem leállást jelent, a zárt ajtók mögött igen komoly szakmai munka zajlik intézményünkben, és továbbra is fontos célunk a közönség szolgálata, a múzeumi kulturális értékek közzététele. A Fényképes időutazás című sorozat múzeumunk régi, helytörténeti vonatkozású fotóanyagából nyújtott válogatást, a Fejezetek Munkácsy Mihály életéből című, a festőművész életútjának, munkásságának legjelentősebb állomásait ismertette, mindemellett nagy sikerrel futott néprajzi sorozatunk is, amely a Csabensis címmel 2017-ben megjelentetett évkönyvünkből közölt érdekes szemelvényeket, bemutatva ezzel Békéscsaba néprajzának legfontosabb és legérdekesebb elemeit, részleteit.

 

 

Az elmúlt csaknem egy esztendő alatt magától értetődő gyakorlattá vált, hogy hetente több alkalommal közlünk színes írásokat muzeológusaink tollából, amelyek legtöbbször jeles napokhoz, ünnepekhez, évfordulókhoz kapcsolódnak, különleges műtárgyakat mutatnak be, régészeti feltárásokról, értékes leletekről szólnak, vagy a Békéscsaba az évezredek idővonalán című jelenleg is készülő új állandó kiállításunk kulisszatitkaiba engednek betekintést.

 

A hivatalos Youtube csatornánkon megtalálható videók körét ugyancsak rendszeresen bővítettük ez idő alatt kisfilmek, riportok, interjúk segítségével, amelyek között több érdekesség is fellelhető, mint például a 2020. október 1-jén megnyílt nagyszabású Munkácsy Mihály – Egy géniusz diadala című új állandó kiállításunk nyomtatott katalógusában QR kódok segítségével elhelyezett, a festőművész életének fontos epizódjait felelevenítő kisfilmek  és Az elmúlás néprajza. Halálkép és halottkultusz című legújabb időszaki tárlatunk anyagából készített kiállításajánló videó.

 

 

Online tevékenységünk keretében számos múzeumi eseményt valósítottunk meg jelentős érdeklődés mellett, legutóbb éppen január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, amikor Facebook oldalunkon rendhagyó összeállítással vártuk az ünneplő közönséget. A program során fotósorozat segítségével idéztük fel az elmúlt évek Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett múzeumi eseményeit, majd nyereményjátékot indítottunk, végezetül egy különlegességet is tartogattunk a felhasználóknak: Youtube csatornánkon bemutattuk az Egy géniusz története – Munkácsy Mihály című, 2018-ban készült virtuális kiállításunk filmváltozatát.

 

 

Ami pedig a 2021-es esztendőt illeti, a sok bizonytalanság közepette annyi biztosra vehető, hogy folytatni kívánjuk a tavalyi évben bevezetett új, sikeres kezdeményezéseinket, múzeumunk online jelenlétét és a közönséggel való kapcsolattartás ezen formáját pedig a járványhelyzet majdani elmúltával ugyancsak tovább kívánjuk erősíteni.

 

A szerző közművelődési csoportvezető