EN facebook

MúzeumTrip! „Meglátni az árnyékot, mint a fényt.” Juan Gyenes fotóművészete

Luz & Sombra

MúzeumTrip olyan felfedező túra, amely során egy-egy múzeum mélyében, az ott őrzött tudás különböző rétegeiben tehetünk kirándulást. A Magyar Múzeumok OnLine kéthetente (minden hónap elsején és 15-én) másik múzeumot keres fel, hogy felfedezze és bemutassa a kisebb és nagyobb, régebbi és újabb intézmények történeteit, gyűjteményeit, kutatásait és programjait. Vác, Pásztó, Gyula, Debrecen, Szentendre, Csorna, Tapolca után most a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumba kalauzoljuk el olvasóinkat!  A múzeum története , az intézmény onilne térben folytatott munkája után most egy virtuálisan is bejárható kiállítást mutatunk be!

 

Juan Gyenes fotóművészetét bemutató időszaki kiállítás 2020. márciusi megnyitása óta nem volt látogatható, ezért a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum több tárlatával együtt virtuálisan is bejárhatóvá vált az intézmény „Digitális Múzeum” projektjének keretében.

 

 

Ebben a projektben komplett virtuális kiállítások összeépítése valósul meg. A panorámafotókon a teljes kiállítótér térélménye érvényesül, és a program segítségével az tárlaton szereplő egyes műtárgyakról is olvashatunk információkat. Ezt a vizuális élményt egészíti ki a hangzó anyag, amelyen a tárlatvezető segítségével még jobban átélhetővé válik a kiállításlátogatás élménye.

 

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Juan Gyenes (1912-1995) tárlata a kaposvári és a győri hagyatékot egyesítve mutatja be a 20. század uralkodóit, politikusait, képzőművészeit, színészeit, táncosait megörökítő magyar származású, de Spanyolországban világhírűvé vált fotóművész munkásságát.

 

A kaposvári születésű Juan Gyenes (Gyenes János) életműve Győrből indult, hiszen itt szerzett fényképész szakvizsgát. Korai fotósorozatain szerepelnek győri utcaképek (Káptalandomb, Dunakapu tér, Bécsi kapu tér), amelyek eredeti állapotban megtalálhatók a győri gyűjteményrészben. A győri kollekciót alkotó, eddig ismeretlen hagyatékrészt Juan Gyenes bátyja, Reményi Gyenes István őrizte meg. Több mint 1500 tételből áll: levelezés, fotók, kiállításkatalógusok, diaképek alkotják. 

 

Juan Gyenes madridi fotóműtermében 

 

Juan Gyenes első fotoriporteri állását a „Színházi élet” folyóiratnál kapta: ekkor főleg a budapesti és bécsi színházi életet és zenei világot örökíttette meg, de az 1936-ban megrendezett berlini olimpiáról is tudósított. Európai körútja után a The New York Times egyiptomi tudósítója lett Kairóban, 1940-ben innen utazott volna tovább Amerikába, de barátai tanácsára megszakította útját Madridban. Végül itt telepedett le, és 1948-ban megnyitotta saját műtermét, amely az 1950-es évek közepére nagyon népszerűvé vált.

 

Flamenco táncosnő spanyol kendővel 

 

Juan Gyenes kedvelt fotográfiai témái közé tartozik a tánc: szívesen fotózott flamencotáncosokat és balettművészeket. Másik kifogyhatatlan ihletforrása a zene, gyermekkorától töretlen e művészeti ág iránti lelkesedése. Zenei témájú fotókompozícióin nagy zeneszerzőkkel (Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Sebastian Bach, Bartók Béla, Liszt Ferenc, Ludwig van Beethoven) kapcsolatos motívumokat használt, így képes volt a zenét fényképpé változtatni.

 

Hommage á Beethowen 

 

Munkásságának legnagyobb részét azonban a portréfotózás művészete töltötte ki. Gyenes fényképezőgépéből került ki a spanyol királyi család hivatalos fotója (I. János Károly és felesége, Zsófia spanyol királyné), de fotózott minisztereket, politikusokat, magas rangú személyeket. Műtermében számos hollywoodi sztár is megfordult: lefényképezte többek között Ava Gardnert, Ingrid Bergmannt, Gary Coopert. Charlie Chaplinről műtermen kívüli portrésorozatot készített.

 

 Juan Gyenes kiállításon Picasso fotóival

 

A spanyol művészvilág szereplőinek portréit is megörökítette. Fotózta Salvador Dalí-t, Joan Miro-t és Pablo Picasso-t, akivel kötött barátságáról könyv is született „Barátom, Picasso” címmel. A picassoi békegalamb motívumot több fotókompozíciójába is beillesztette, de más spanyol művészlegendák, mint Diego Velázquez és Francisco da Goya művészete is hatott fotográfiáinak kompozícióira, modelljeinek érzelemábrázolására. Gyenes az egész világot fotogénnek találta, képeiből árad alkotójuk optimizmusa.

 

Életművének elismeréseként kitüntették a Katolikus Izabella Rend Lovagja címmel és a Magyar Köztársaság aranykoszorúval díszített Csillagrendjével, valamint elnyerte a San Telmo Királyi Szépművészeti Akadémia Tagságát.

Juan Gyenes fotográfiáinak a győri gyűjteménybe való bekerülésével a külföldön világhírűvé vált magyar származású fotóművészek hazai öröksége újabb hagyatékkal gazdagodott.

 

 

A kiállítás kurátora: Grászli Bernadett

Kurátor-asszisztens: Illésné Müller Melinda, Pápai Fruzsina Menta

Technikai megvalósítás: Bódis Gyula, Szabadvári Attila Imre, Major István, Shah Timor, Ritly Jenő, Sipeki Zoltán

Animáció: Farkas Tibor

Fordítás: Fejérvári Boldizsár

Design, grafika: Ilyés Zoltán