EN facebook

Nagy múzeumi nyitány Szentendrén

TÉMA

2023-03-23 07:00

Március végétől sorra kinyitnak a Ferenczy Múzeumi Centrum kiállítóhelyei a téli időszak után. Megújult terekkel, múzeumshoppal, konferenciateremmel nyílik meg a Ferenczy Múzeum és a MűvészetMalom. Szobrászat, festészet, fotóművészet, régészet a palettán, klasszikus és kortárs alkotók művei a tárlatokon. Készüljünk a különleges művészeti utazásokra!

 

Télen a magas energiaárak miatt csak hétvégenként lehetett látogatni néhány kismúzeumot Szentendrén. Ennek ellenére is fantasztikus kiállításokkal indult a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum éve, és a folytatás még ígéretesebb! Január végén hiánypótló gyűjteményes szobrászati kamarakiállítás nyílt a Kmetty Múzeumban, februárban, a Képtárban a BME Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszék 250 hallgatójának terveiből nyújtottak válogatást.


A tavaszi nyitás rengeteg újdonságot tartogat: megújult terekkel nyílik meg a Ferenczy Múzeum és a MűvészetMalom. A Ferenczy Múzeumban új ISBN művészeti szakkönyvbolt és múzeumshop nyílik, a MűvészetMalom középső szárnyának felújításával egybefüggő, impozáns kiállítótér, múzeumpedagógiai foglalkoztató és konferenciaterem nyílik.

 

Elsőként a Múzeum ereje szakmai konferenciának és az Árpád népe régészeti konferenciának ad helyet a MűvészetMalom felújított, középső szárnya. A Magyar Nemzeti Múzeum és a Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében létrejött konferencia a magyar honfoglalás kor kutatásának legújabb eredményeit mutatja be neves előadók meghívásával. A konferencia a Tarsolylemezek – A honfoglaló elit kincsei című kiállítás hivatalos kísérő eseménye.


Kortárs alkotókat bemutató, különleges tárlatok nyílnak ebben az évben is az IKON és a PhotoLab kiállítótérben. Áprilistól újra látható Vajda Lajos művészeti öröksége a Vajda Múzeumban, májustól láthatjuk Czóbel Béla újrarendezett kiállítását a Czóbel Múzeumban, júniusban Barcsay Jenő régóta várt tárlata nyílik meg a Kmetty Múzeumban, és a tervek szerint, ősszel ismét találkozhatnak a látogatók Kerényi Jenő alkotásaival.

 


A Ferenczy Múzeumi Centrum tavaszi programjai, kiállításai:

 

A Magyar Géniusz Program keretében a Ferenczy Múzeumi Centrum 2023 tavaszán hiánypótló gyűjteményes kiállítást mutat be A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) címmel.,

 

Szentendre, mint a modern magyar művészet egyik megkerülhetetlen központja, évtizedeken keresztül formálta a művészeti áramlatokat, párbeszédet folytatva a hazai és a nemzetközi közeggel. A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum képzőművészeti gyűjteményének fő gyűjtési területe a 20-21. századi, illetve a mindenkori kortárs magyar képző- és iparművészet, mely kategóriájában az egyik legnagyobb, legrangosabb műtárgyegyüttes Magyarországon.

 

A tárlaton bemutatásra kerülnek olyan kiemelkedő művek, melyek már régóta nem voltak kiállítva, valamint válogatás az új szerzeményekből. Egyidejűleg láthatunk alkotásokat napjaink kiemelkedő kortárs képzőművészeitől, többek között Kaszás Tamástól, Szentirmai Zoltántól és a 20. század olyan meghatározó, szentendrei alakjaitól, mint Barcsay Jenő, Bálint Endre, Czóbel Béla, Deim Pál, a Ferenczy-család: Károly, Noémi és Béni, Korniss Dezső, Kmetty János, Vajda Lajos. Külön szekció foglalkozik a szentendrei Vajda Lajos Stúdió művészeinek munkásságával.

 

Bálint Endre: Madonna montázs, 1982
fotó, rétegelt lemez, ragasztás

 

Az elmélyülést a különböző korszakokba korabeli újságcikkek, videók, a QR-kódok mögött megtalálható további olvasmányok, érdekességek könnyítik meg. A videók szövegeinek megfogalmazásához Kemény István József Attila-díjas írót kérték fel.

 

A kiállítás egyszerre mutatja be a festészetet, a szobrászatot, az installáció művészetet és a videomunkákat, miközben új konceptuális tereket is létrehoz azáltal, hogy meghökkentő összekötő vonalakat húz a művek között. A cél, hogy a kiállítás elrugaszkodjon a múzeumok tradicionális művészettörténeti témák vagy “izmusok” szerinti osztályozásától, helyette új felfedezések és váratlan kapcsolatok sokaságát kívánja nyújtani.

 

A tárlatot időszakonként újrarendezve igyekeznek tükrözni a múzeum gyűjteményének mélységét és gazdagságát, valamint azt a szemléletet, hogy a képzőművészet, a helytörténet, az irodalom, a néprajz és a régészet történetét számtalan módon fel lehet fedezni és össze lehet kapcsolni egymással. Ehhez a múzeumpedagógiai osztállyal közösen a fiatalabb generációk bevonását és aktív szerepvállalásra ösztönzését is célul tűzték ki.

 

Vera Molnár: Sainte-Victoire Blues III, 1998

szita, 49.5x65 cm, ed14/20

 

A kiállítás megnyitásával egyidejűleg a Ferenczy Múzeum megújult tereiben múzeumshop és ISBN szakkönyvbolt nyílik. A budapesti ISBN művészeti szakkönyvesbolt és kortársművészeti galériával együttműködésben a Ferenczy Múzeumi Centrum saját művészeti albumain kívül a hazai és régiós kiadású, limitált példányszámú művészkönyveket, egyedi kiadványokat is megtaláljuk Szentendre új könyvesboltjában.

 


A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)
Válogatás a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményéből
2023.03.26. - 2028.03.26.
Nyitva: csütörtök – vasárnap, 10-18 óra között
Kurátor: Danka Zsófia, Kigyós Fruzsina, Prosek Zoltán
Megnyitó: 2023. március 25. szombat, 18:00
Ferenczy Múzeum, Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.

 

 

A múzeum ereje - Konferencia
2023.03.31. - 04.01.
MűvészetMalom, Szentendre, Bogdányi u. 32.
Jegyár: 3 000 Ft/ fő, mely elővételben a jegymester.hu-n vásárolható meg. ICOM tagsággal a belépés ingyenes, azonban kérjük, hogy a részvételi szándékot a regisztracio@muzeumicentrum.hu e-mail címen jelezzék.

 

A konferencia célja, hogy bemutassa a legújabb gondolatokat, intézkedéseket és kezdeményezéseket, amelyek

szerényen vagy radikálisan eltérnek a hagyományos múzeumi elképzeléstől, és újragondolják a jövő múzeumát.

 

 

Hajdú László kiállítása
2023.04.06 . - 06.25.
Megnyitó: 2023. április 5. 17:00
IKON - Szentendrei Képtár, Szentendre, Fő tér 2-5.

 

Hajdu László archaikus, prehisztorikus hangulatú munkáiban a természeti erők, a föld, víz, levegő, tűz (nap) megjelenési formáit keresi. A kiállításon legújabb festménysorozatát és ezek alapján készült grafikai lapjait láthatja a közönség.

 

 

Reproductio. Regős Benedek kiállítása
2023.04.07 . - 06.04.
Megnyitó: 2023. április 6. 18:00
PhotoLab - Vajda Múzeum, Szentendre, Hunyadi u. 1.

 

A kiállítás Regős Benedek korábbi, valamint csak erre a kiállításra készülő újabb munkáit mutatja be, a Ferenczy Múzeum gazdag gyűjteményének kontextusába ágyazva.

 

 

Árpád népe – Régészeti konferencia
2023.04.13. – 04.15.
MűvészetMalom, Szentendre, Bogdányi u. 32.

 

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében létrejött konferencia a magyar honfoglalás kor kutatásának legújabb eredményeit mutatja be neves előadók meghívásával. A konferencia a Tarsolylemezek – A honfoglaló elit kincsei című kiállítás hivatalos kísérő eseménye.

 

 

Tarsolylemezek – A honfoglaló elit kincsei

2023.04.14. - 09.17.
MűvészetMalom, Szentendre, Bogdányi u. 32.
Megnyitó: 2023. április 13. 18:00


A kiállítás szenzációja, hogy nemcsak a nagyközönség, de a szakma is most láthatja először együtt az összes, a mai Magyarország területéről előkerült tarsolylemezt, köztük a néhány hónapja feltárt két, Pátyon előkerült példányt. A Magyar Nemzeti Múzeummal közösen megrendezett kiállítás a lemezek mellett a pátyi temető gazdag anyagából is bemutat több leletet.

 

 

Vajda, a próféta – Vajda Lajos és az Európai Iskola kapcsolata
2023.04.30 . - 10.01.
Vajda Múzeum, Szentendre, Hunyadi u. 1.


A fiatalon elhunyt Vajda Lajos (1908-1941) mélyen progresszív művészete az Európai Iskola tagjainak szemléleti és világnézeti példázatává vált. A Vajda, a próféta című kiállítás szinte kizárólag Vajda Lajos műveire koncentrálva, három fogalmi és tematikus egység mentén vázolja az életmű egyes állomásait és ezek kapcsolatát az Európai Iskola gondolatiságával és művészetével.

 

 

 

 

Borítókép:
Ferenczy Károly: Gesztenyefák, 1900 (részlet)
141 x 111 cm, olaj, vászon

felhívás, konferencia, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, műhely, művészet, téma
2023-03-06 19:15
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, programajánló, téma
2023-01-21 07:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, művészettörténet
2021-11-10 15:00