EN facebook

Négy kiállítással és nyári programmal vár mindenkit a Capa Központ

PROGRAMAJÁNLÓ

2018-07-16 00:00

CAPA COOL – summertime when photography is cool!

Hűvös falak, jeges limonádé és zene a CAPA COOL megnyitón!

 

A Capa Központ ma 18 órától négy izgalmas kiállítással nyitja meg újonnan klimatizált tereit és várja a hűvös falak közé a fotográfia szerelmeseit!

 

Az amerikai utcai fényképész, Garry Winogrand a nagybetűs Nőről mesél.A Hemző Károly-díj 5. születésnapját a nagyszerű alkotó fotóival és az eddigi díjazottak és jelöltek pályamunkáival ünneplik.  Pályi Zsófia, a 2017-es Hemző Károly-díj nyertese jutalomtárlatán a migrációról készült sorozatát, a Tranzitország című projektjének egy szeletét mutatja be. A balatoni átcsúszás hűvösségét megörökítő, lightboxvilágba zárt jeges tájak fotói pedig garantáltan jól esnek a nyár közepi forróságban.

 

Garry Winogrand – Women are beautiful

Lola Garrido Gyűjtemény I Collection

 

„Az utcai fényképészet úttörője” gyors és pontos időzítéssel, különleges látószögekből örökítette meg a 60-as és 70-es évek Amerikáját, s benne a Nőt. A feminizmus második hullámának idején és a szexuális forradalom korában Winogrand lencséjén keresztül a mindennapok világában – uszodában, partikon, az utcán – mutatkozik meg az élettel teli, magabiztos, boldog, szabad, lázadó és szép nő alakja.

A kiállítás képei a Lola Garrido gyűjtemény részét képezik.

Együttműködő partner: diCHromA Photography

 

Kurátor: Csizek Gabriella

A kiállítás megtekinthető 2018. július 17-től szeptember 30-ig, mindennap 11 és 19 óra között.

 

Pillantás a mába – Hemző-díj 2014-2017

 

A Pillantás a mába egy klasszikus mester és tizenhárom fiatal kortárs alkotó közös kiállítása. A 20. századi magyar fényképezés ikonikus alakja, Hemző Károly ebben az évben lenne kilencven éves. Munkái és a tiszteletére alapított díj nyerteseinek művei első ízben kerülnek egymás mellé. De a Hemző-díj első négy évének fotográfiai metszete is ez alkalommal látható először együtt.

 

A kurátorok a fiatal díjazottaktól igyekeztek kevésbé ismert sorozatokat, illetve válogatásokat a falra akasztani, azt remélve, hogy a különféle alkotói attitűdből egyfajta közös vizuális Pillantás a mába rajzolódik ki.

 

A fiatal fotográfusokat az élet színes sokfélesége érdekli: a Mátrai Erőmű hangulata, az ukrajnai magyar gyerekek sorsa, a pannonhalmi diákok vívóórái és a természet közelségébe menekülő családok erőfeszítései is megjelennek a képeken sok más izgalmas téma mellett.

 

A tárlaton Hemző Károly huszonöt ikonikus és kevésbé ismert, vintage fényképe mellett a díj legsikeresebb pályázóinak munkáit mutatják be. Hajdú D. András (2014), Móricz-Sabján Simon (2015), Mohai Balázs (2016), Pályi Zsófia (2017) és Bielik István (2018) Hemző-díjasokat; Forgács Zsuzsa, Hirling Bálint, Kaszás Tamás, Kállai Márton, Németh Sz. Péter, Sivák Zsófia, Stiller Ákos és Végh László finalistákat.

 

Kurátor: Szarka Klára. Társkurátor: Somosi Rita

A kiállítás megtekinthető 2018. július 17-től szeptember 30-ig, mindennap 11 és 19 óra között.

Helyszín: Capa Központ (1065 Budapest, Nagymező utca 8.)

 

 Fotó: Hemző Károly: Budapest (1964)

 

Pályi Zsófi: Tranzitország

 

Pályi Zsófia nyerte el a Hemző-díjat 2017 nyarán a pályázatra benyújtott kollekciójával. A hagyományokhoz hűen a díjhoz – az oklevél és a pénzjutalom mellett – kiállítási lehetőség is jár az eredményhirdetést követő évben a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ jóvoltából.

 

Pályi Zsófiát mint érett, kiforrott alkotót, a fotográfia több területén is magas nívójú teljesítményt nyújtó fényképészt ismerte el a zsűri a díjjal.

 

Jutalomtárlatán egy égető társadalmi-politikai jelenségről, a migrációról készült egyéni hangú, lírai sorozatát, a Tranzitország című projektjének egy szeletét mutatja be.

Tranzitország – így lehetne nevezni hazánkat, ami az elmúlt években többnyire a Közel-Keletről és Afrikából érkező menekültek útvonalának csupán egyik állomása volt, nem végső úti célja. A déli határ mentén épült kerítés és az ennek következtében megváltozott menekült-útvonalak, valamint a Görögországban bevezetett menekültügyi eljárás szigorítása azt eredményezték, hogy már csak a hátrahagyott tárgyaik tanúskodnak a nemrég még itt járt névtelen tömegek vándorlásáról.

 

A menekültek sorsát sok-sok véletlen alakítja, és nem mindig egyértelmű, mi az áhított úti cél. Néhol csak az embercsempész kapcsolatain múlik, hova visz a busz, hol száll le a repülőgép. Ha pedig titokban száll fel valaki a teherautó platójára, csak a rendszámból következtethet, hol fog kibújni onnan.

 

Kurátor: Szarka Klára

A kiállítás megtekinthető 2018. július 17-től augusztus 19-ig, mindennap 11 és 19 óra között.

Helyszín: Capa Központ (1065 Budapest, Nagymező utca 8.)

 

Fotó: Pályi Zsófi: Tranzitország (részlet a sorozatból)

 

Átcsúszás

 

A 2016-2017-es év telének szokatlanul hideg időjárása miatt a befagyott Balatonon jégkorcsolyás átcsúszást rendeztek. Az esemény idején számos fotográfus is a jégen tartózkodott, és különböző helyszíneken és időpillanatokban készítettek fényképeket, melyeket a közösségi médiában is megosztottak. Bár a képek egymástól teljesen függetlenül, különböző attitűdökkel és különböző hátterű alkotók által készültek, kompozíciós módjuk révén mégis egy közös horizontot hoznak létre. Amellett, hogy a kiállítást alapvetően egyfajta könnyedség járja át, mind a kortárs fotográfiával, mind a kurátori gyakorlatokkal kapcsolatos kritikai kérdésfelvetésekre is lehetőséget ad, hiszen ezúttal a képek a virtuális térből a kiállítótérbe csúsznak át.

 

Kurátor: Gellér Judit

Alkotók: Barakonyi Szabolcs, Gyenis Tibor, Hirling Bálint, Koronczi Endre, Mohai Balázs, Pályi Zsófia, Szalontai Ábel & Fortepan / MHSZ

Drónvideó: Farkas Attila / LégiProjekt

A kiállítás megtekinthető 2018. július 17-től augusztus 19-ig, mindennap 11 és 19 óra között.

beruházás, fénykép, képzőművészet, téma
2017-08-08 13:47