EN facebook

„Nemezelj, ne háborúzz!” - A nemzetközi alkotói összefogás eredményeként született békenemez a kecskeméti Játékmúzeumban látható

TÉMA

2024. június 28-a péntektől megtekinthető a nagyközönség számára is a békenemez a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely körtermében. Az 1,8×5,5 méteres kész nemez egy nemzetközi összefogás révén született meg, mely az orosz-ukrán háború kitörésére reflektálva arra buzdította a résztvevőket, hogy határozzák meg, szerintük milyen színű a béke.

 

Kétezer ember visszajelzése alapján a béke színe a kék lett szoros versenyben a zölddel. A feladat az volt,hogy az eredménynek megfelelően kék vagy zöld színben készítsenek tenyérnyi előnemezeket, majd juttassák el Magyarországra a szervezőkhöz. Az projekt ötlete Nitschmann Corinna nemezművész és Póth Péter személyiségfejlesztő önismereti trénertől származott. Céljuk az volt, hogy megalkossanak egy békenemezt, melynek elkészítéséhez minél többen hozzájárulnak a világ számos részéből.

 

Gyakorlott nemezelők mellett olyanok is részt vettek a projektben, akik életükben először dolgoztak gyapjúval. A résztvevők az életkort tekintve is széles skálán mozogtak, a legfiatalabb alkotó három éves, a legidősebb nyolcvan év fölötti volt. Tetszőleges részvételi díjjal lehetett hozzájárulni a programhoz és a befolyt összeggel, 2,5 millió Ft adománnyal, a Vöröskereszt Ukrajna-projektjét támogatták.

 

A beérkezett 600-nál is több előnemezt a budapesti Hagyományok Háza nemezes műhelyében dolgozta egybe az önkéntes nemezes csapat. A 23 országot és 4 kontinenst felölelő projektről amerikai, brit és német lapok is beszámoltak, és több helyen bemutatták már. Az eredményt, magát a békenemezt, júniustól a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben tekinthetik meg a látogatók.

 

 

 

Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

Cím: 6000 Kecskemét, Gáspár András krt. 11.

kiállítás, múzeumtörténet, MúzeumTrip
2020-09-07 20:00
örökségvédelem, szervezet, téma
2022-03-08 07:35