EN facebook

Népi Építészeti Program: idén is kérhetnek támogatást a tájházak

FELHÍVÁS

2021-05-19 07:00

A magyar kormány által létrehozott és finanszírozott, évi 1,5 milliárd forintos keretből működő Népi Építészeti Programot 2019 óta a Teleki László Alapítvány koordinálja.

Az alapítvány a Népi Építészeti Programban kiemelt figyelmet fordít a világszinten is egyedülálló magyar tájházhálózat megtartására. Ezért a tájházak fenntartói idén is igényelhetnek támogatást a helyreállítást megelőző szakmai dokumentációk elkészítéséhez, valamint épületfelújítási tevékenységgel járó helyreállításhoz.

A támogatás a tájházak veszélyelhárításához, állagmegóvásához, részleges vagy teljes felújításához biztosít forrást. A forráson keresztül a cél a hagyományos építészeti értékek megőrzése és helyreállítása a hagyományos technikák újraélesztésével.

Az odaítélhető vissza nem térítendő támogatás összege kérelmenként
- szakmai előkészítésre minimum 500 ezer, maximum 1,5 millió forint;
- épületfelújításra minimum 500 ezer, maximum 20 millió forint.

A támogatás mértéke a tevékenység megvalósítása során felmerülő összköltség legfeljebb 80%-a. A támogatási kérelmeket elbíráló bizottság a veszélyeztetett helyzetben lévő épületek esetében a támogatás mértékét egyedi döntéssel megemelheti a felmerülő összköltség legfeljebb 90%-ára. A veszélyeztetettség mértékének megállapítása a benyújtott dokumentumok alapján a bíráló bizottság szakmai hatásköre.

A támogatási kérelmek benyújtásának lehetősége 2021. április 30-án nyílt meg. A kérelmek benyújtási határideje 2021. június 14. 24:00 óra, ami a Teleki László Alapítvány által üzemeltetett online felületen (www.nepiprogram.hu), kizárólag elektronikus formában tehető meg.

 

 

További információ:

 

Teleki László Alapítvány
www.telekialapitvany.hu
www.facebook.com/telekialapitvany

kiadvány, muzeológia, múzeumpedagógia, műhely, néprajz, tájház, tanulás, természet
2021-03-14 07:00
állományvédelem, képzés, kiadvány, muzeológia, műhely, néprajz, tájház, tárgy, természet
2020-04-04 09:00