Néprajzi Múzeum – bezárt épület, nyitott programok

Néprajzi Múzeum
2018-09-13 09:00

Dolgozik a költözése előkészítésén a Néprajzi Múzeum, de nagy intenzitással van jelen a szakmai életben is. Külföldre utazó tárlat, folytatódó együttműködések, könyvbemutató-sorozat és muzeológusi továbbképzés szerepelnek az őszi palettán.

 

A Néprajzi Múzeum számos tervvel és lankadatlan lendülettel indítja az őszt. Az intézmény munkatársai egy időben dolgoznak a műtárgyak költöztetésén, az új állandó kiállítás megtervezésén, az épület nélküli jelenlét biztosításán és tudományos projekteken is.

 

Szeptember 12-én nyílik Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban az Erdélyen innen – Alföldön túl. A Fekete-Körös vidéki magyarság a századfordulón c. kiállítás. A Györffy István 1911-es kutatását bemutató tárlat először mutatkozik be a határon túl. A századelőn elzárt vidék ma is ismeretlen nem csak az anyaországiak de az erdélyi magyarok számára is. Megismerésével nem csak a térség múltjához, de egymáshoz is közelebb kerülhetnek a látogatók.

 

A Néprajzi Múzeum aktív szerepet vállal a Cselekvő közösségek programban. A múzeum egyedi eszközeivel folyamatos szakmai-módszertani támogatás biztosít Taliándörögd civil szervezetei számára a helyi közösségfejlesztési folyamatok megvalósításához. A "Korlenyomat - Taliándörögd kincsei" című mintaprojekt első fázisa júliusban sikerrel zárult. Az együttműködés a folytatásaként a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében óvodás- és iskoláskorú gyermekek számára tartanak múzeumpedagógiai programokat a Néprajzi Múzeum szakemberei – ezek a helyi kutatás tematikájához kapcsolódva a család fogalmával, különféle korok és kultúrák családmodelljeivel ismertetik meg a gyermekeket.

 

A múzeumok az elmúlt évtizedekben egyre több teret adnak közönségüknek: a kutatásban, a gyűjtemény feldolgozásában, a kiállítások létrehozásában és interpretációjában. Ez a megközelítés izgalmas kapcsolatot teremt a tudományos és a mindennapi diskurzusok között. Fontos kérdés, hogy miként építhető be hosszú távon a múzeumok gyakorlati tevékenységébe ez a részvétel és együttműködés. A Néprajzi Múzeum MaDok-program kiadásában megjelent Nyitott Múzeum kézikönyv ilyen kérdésekre keresi a választ. A kötet Budapest után vidéki városokban mutatkozik be. Szeptember 20-án, Szombathelyen a Savaria Múzeumban a kötet szerzői kerekasztal-beszélgetésen vesznek részt. A sorozat október 16-án Pécsen, majd Debrecenben és Miskolcon folytatódik. A korszerű múzeumok módszertani kézikönyve emellett immár online változatban is elérhető.

 

A Néprajzi Múzeum és a Munkácsy Mihály Múzeum együttműködésében október 10-12. között kerül megrendezésre az országos néprajzos muzeológus továbbképzés konferenciája. A rendezvény témája a terepkutatás, mely arra a történeti és módszertani sajátosságra utal, miszerint a néprajzi gyűjtemények és a néprajzi múzeumok a néprajz sajátos és egyedi kutatási módszeréhez, a terepmunka kutatáshoz kapcsolódnak. A néprajzi muzeológia klasszikus terepei, a köznépi-paraszti kultúra és a távoli, ismeretlen „egzotikus” tájak azonban

mára egyaránt átalakultak, legtöbb esetben már nem is léteznek, ezzel párhuzamosan pedig

a néprajzi terep fogalma, jellege is alapvetően átalakult. A konferencia célja, hogy ezzel kapcsolatban fogalmazzon meg kérdéseket, és keressen válaszokat elméleti, módszertani és gyakorlati példák bemutatásával, szakági és szakágon túlmutató párbeszéd létrehozásával. Újdonság, hogy az esemény a frontális előadások mellett a problémaorientált megközelítéseket, beszélgetéseket is előnyben részesíti

 

Az őszi eseményekkel párhuzamosan folyamatosan zajlik az új állandó kiállítás és a kerámia tér előkészítése és koncepcionálása. Az új múzeumépület egyik leglátványosabb belső attrakciója lesz a lépcsőház hatalmas terében ingyenesen látogatható, 2-3 ezer tárgyat bemutató kerámiagyűjtemény. E „kerámia tér” megalkotásához a szakemberek jelenleg a 35 ezer darabos gyűjteményt szelektálják úgy, hogy a témákon keresztül megismerhető legyen a múzeumi munka és a gyűjtemény strukturáltsága.

 

A múzeum a Facebook oldala mellett a Neprajz.hu honlapon oszt meg minden érdekes aktualitást, ahol mások mellett például a gyűjtemények költözés fázisairól is láthatók videók.

múzeumtörténet, néprajz, programajánló
2017-11-21 12:00
liget, néprajz
2018-06-16 08:07