EN facebook

Nyár a Göcseji Falumúzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2020-06-25 18:00

Újra kitárultak a zalaegerszegi Göcseji Skanzen kapui. Egy kicsit fellélegezhettünk, s habár a vírus még közöttünk van, mégis jó azt hinni, hogy a néhány hónappal ezelőtti életünk egy részét visszaszereztük.

 

Ha nyár, akkor madárcsicsergés, virágok, kék ég, zöld fű, és persze a gyerekkacajok! A digitális oktatás ideje alatt a diákok a négy fal között éltek, a számítógépet és okostelefont pedig sohasem látott mértékben használták. Itt az alkalom, hogy újra természetközeli élményben legyen részük, hogy kézműves foglalkozásokon vegyenek részt, hogy végre együtt legyenek a barátok és osztálytársak.

 

 

Néhány héttel ezelőtt örömmel jelentettük be, hogy az idei esztendőben is megrendezzük a népszerű kézműves táborunkat, s a meghirdetett alkalmak pillanatok alatt be is teltek. A népi hagyományok és a népművészet iránt érdeklődő gyerekek megismerkedhetnek a szövés és a fonás rejtelmeivel, gyertyát mártogatnak, bőr és csuhé tárgyakat készítenek, nemezelnek és gyöngyöt fűznek. Eközben persze megismerik a Göcseji Skanzen portáit, a korabeli használati tárgyakat és elnevezéseiket, a régen élt emberek mindennapjait. A falumúzeumban élő állatokat (kecskéket, szamarat, bárányokat és a baromfiudvar lakóit) megetetik, miközben a régi népi gyermekjátékokat is kipróbálhatják. A göcseji gasztronómia is terítéken lesz, hamisítatlan langalit (kenyérlángost) készítenek felnőtt segítségével, amelyet kemencében sütnek ki.

 

 

 

Az első nagyszabású rendezvényt 2020. augusztus 20-án tartjuk, a Falumúzeum Napját, ugyanis az ország első szabadtéri néprajzi gyűjteményét 1968. augusztus 20-án nyitották meg, 52 évvel ezelőtt. Ezen a napon tehát nem csak az államalapítást ünneplik itt Zalaegerszegen, hanem a skanzen születésnapját is. Idén Mesés Hetés mutatkozik be a közönségnek, az ország délnyugati részén fekvő aprófalvas tájegység lakói. Minikiállításon mutatják be az ott élők az értékeket, a tradíciókat, számos fellépő mutatja be a hetési viseletet, tánclépéseket, dallamokat és nem utolsó sorban tájjellegű ételeiket.

 

beruházás, bővítés, gyűjtemény, muzeológia, örökségvédelem
2020-05-11 07:00
látogató, múzeumi táborok, múzeumpedagógia, műhely, programajánló, természet
2020-06-03 07:00
helytörténet, kiadvány, muzeológia, néprajz, természet, történelem
2020-05-10 15:00