EN facebook

Oázis a hétköznapok sivatagjában - Az emlékezés formái II. kiállítás a pécsi m21 Galériában

KIÁLLÍTÁS

2022-03-23 11:00

Színek, formák, terek és hangok együttes rezonanciája, installációkként kiteljesülve feledtetik el velünk a mindennapok terheit Az emlékezés formái II. című kiállításon, a pécsi m21 Galériában.

 

Elménk a valóságot emlékké alakítja az idő múlásával. Amikor visszaemlékezünk, agyunk már egy átformáltképet őriz. Ebből következik, hogy az emlékezés egy individuális cselekvés. Ám vannak alkotások, amelyek segítségével a művész egyéni szűrőjén keresztül tapasztalhatjuk meg a múlt egy darabkáját. De mi a helyzet akkor, ha a műtárgy nem csupán, egy, a jelenben megtekinthető múltbéli lenyomat, hanem egy önálló létező, akinek a szemszögéből emlékezhetünk vissza? Akárhogy is nézzük, a pécsi m21 Galériában látogatható, Az emlékezés formái II. című kiállítás keretein belül, valódi emlékekkel gazdagodhatunk.

 

Az ember térben és időben létezik. Mikor egyhelyben áll, akkor is mozog, sohasem lesz mozdulatlan létező, mint egy klasszikus értelemben vett festmény. Folyamatok vagyunk, alakulunk, haladunk, akárcsak Az emlékezés formái kiállítás, és annak installációi. 2021. december 9-én találkozhattunk először, Az emlékezés formái I. címmel, az első szakaszban bemutatott munkákkal. Ez idő alatt folyamatosan cserélődtek az alkotások, egészen 2022. március 4-ig, amikor elnyerte végleges formáját a kiállítás.

 

Kiégő Izzók: Fracture 3.0

 

 

Kezdetek óta látogatható a Kiégő Izzók: FRACTURE 3.0 című installáció, amely egy meditatív teret hoz létre. A természet örök múlandóságában találkozhatunk a techno pillanatnyi statikusságával. Nézhetjük kívülről, vagy részeseivé válhatunk a kiállított installációnak. Koronczi Endre munkájában, Ha a szél kifújja a kanaladból a levest, légies hangulat vesz körül bennünket, mintha az idő szele lebegné körbe a teret.

 

Koronczi Endre: Ha a szél kifújja a kanálból a levest

 

 

A február 25-én bemutatott Légy a képben! című installációk keretein belül, Pinczehelyi Sándor, Makra Zoltán és Szentgróti Dávid festményeiben létezhetünk egy kis időre. A galéria 4-5 méteres falait beterítik a zenés mozgóképek. A folyamatosan haladó és alakuló videóinstallációkkal nem lehet nem egyesülni. Egy egészen más időzónába és perspektívába kerül a néző, egy pillanatra a művészek örök és mozdulatlan festményeinek végtelen körforgásában találjuk magunkat. Nem a saját magunk vagy a művész emlékei dominálnak a teremben, hanem a festmények, a foltok, a színek, ritmusok, áramlások mutatják be a múlt pillanatait a jelenben.

 

 

Lizom Dávid elevenítette meg az eredeti alkotásokat a grafikai munkájával. A legújabb műalkotás március 5-től tekinthető meg. Adorján Zalán, Nagy András, Terkál Róbert, azaz a frissen EOZIN névre keresztelt alkotócsoport IRIS című fény installációja az emlékezés elvont terében ölt alakot. A lézer fényének éles sugarai fátyolossá morzsolódnak szét, az utópikusan fel-le mozgó gömb felszínéről visszaverődve a sötétben.

 

Eozin Studió - Nagy András, Adorján Zalán, Terkál Róbert: Iris

 

 

A valóság adott, de elménk szűrőjén átivódva módosul és magunkba ágyazódik. Alakul velünk együtt, hisz nem létező mozdulatlanságunkban formálódnak a valóság pillanatai emlékekké.

 

Az emlékezés formái II. kiállítás installációi kicsiknek és nagyoknak egyaránt élvezhetőek 2022. március 27-ig a pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériában, hétfő kivételével 11:00 és 17:00 óra között.

 

 

Borítókép forrása: madeinpecs.hu

 

emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, programajánló, történelem
2022-03-16 16:00
gyűjtemény, iparművészet, kiállítás, kortárs, látogató
2022-02-17 20:00