EN facebook

Ökotudatos workshopok a Petőfi Irodalmi Múzeumban

2023-10-25 16:00

A Petőfi Irodalmi Múzeum egy készülő kiállításához szervez előzetes ökotudatos workshopokat október 26-án, csütörtökön 17 órától és november 3-án, pénteken 18 órától. Az első alkalmon az irodalmi múzeum papír alapú tárgyaiból kiindulva foglalkozhatunk a fenntarthatóság gondolatával, míg a második alkalmon a klímaszorongás fogalmát, jelenségét járhatjuk körbe. 

 

 

 

TÁRGYAINK TRAGÉDIÁJA / október 26.

fenntarthatósági workshop

 

Hogyan tudja egy múzeum motiválni azt a szemléletmódváltást, ami ahhoz szükséges, hogy fenntartható környezetet teremtsünk, azért aktívan tegyünk? Egy – az irodalmi múzeumot jelképező – Madách-kézirat segítségével szeretnénk választ adni erre a kérdésre.

 

Rózsafalvi Zsuzsanna muzeológus, Peller Tamás restaurátor és Sidó Anna kurátor közreműködésével megismerhetjük a hordozót és hordozott tartalmat, valamint az anyag tulajdonságait, és közösen gondolkodhatunk az irodalom medialitásáról, létmódjáról, egy készülő kiállítás tartalmáról és saját tárgyainkkal kapcsolatos szemléletmódunkról.

 

A részvétel feltétele, hogy minden előzetesen regisztrált érdeklődő egy általa kidobásra szánt papír alapú tárggyal érkezzen az alkalomra. Ezeket a tárgyakat a workshop során Hirsch Máté drámapedagógus segítségével mozgásba hozzuk. A tárgyakat a múzeum a jövőben is használni fogja.

 

Helyszín: PIM restaurátorműhely és múzeumpedagógiai tér

Időpont: október 26. 17:00

16:45-re várjuk a regisztrált látogatókat, gyülekező: PIM kapualj

 

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött: Töltsék ki hozzá ezt a formot!

A programra 20 fő jelentkezését tudjuk fogadni.

 

 

 

SOK AZ ESZKIMÓ KEVÉS A FÓKA / november 3.

klímaszorongás workshop

 

Madách Imre Az Ember tragédiája című művében az emberiség jövőjének a víziójához egy klímakatasztrófa sújtotta világot alkot meg díszletként. A napjainkban egyre közelebbinek és fenyegetőbbnek érzékelt ökokrízis sokféle mentális reakciót és megküzdési stratégiát vált ki a gyász és a szorongás állapotától kezdve egészen a hárító és a tagadó magatartásformákig.

 

Kőváry Zoltán klinikai szakpszichológus segítségével a workshop résztvevői megfogalmazhatják a válsággal kapcsolatos érzéseiket és megismerkedhetnek az ökocentrikus attitűddel.

 

„Pszichológusokat kérdeznek arról, hogy vajon új kórképpel állunk e szemben, mi rá a megfelelő terápia, vagy ha nem klinikai szemszögből nézzük, akkor hogyan tud az ember megküzdeni a mindennapos, klímaválság okozta stresszel. Bár mentálhigiénés szempontból ezek releváns kérdések lehetnek, pusztán ebben a dimenzióban maradva nem fogjuk megérteni a jelenség lényegét, és ami még fontosabb, nem fogjuk tudni felhasználni azt a benne lappangó humán potenciált, ami aktualizálódhat, és valódi változásokhoz vezethet el."

 

Kőváry Zoltán, A klímaválság és az ökológiai tudattalan: hogyan kezeljük a klímaszorongást?

 

A program zárásaként, különféle földből kevert festékek felhasználásával egy biofil tájképfestésre hívjuk meg a résztvevőket.

 

Helyszín: PIM múzeumpedagógiai tér

Időpont: november 3. 18:00

 

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött: Töltsék ki hozzá ezt a formot!

A programra 25 fő jelentkezését tudjuk fogadni.

ICOM, külföld, múzeum, #muzeumokajovoert, tárgy, téma, természet
2023-01-06 10:00