EN facebook

Önkéntesekkel a Himalájában, 200 éve indult útjára Kőrösi Csoma Sándor

2019-05-08 17:00

A Laczkó Dezső Múzeum a 2019-es Kőrösi Csoma Sándor Emlékévhez kapcsolódva a Csoma Szobája Alapítvány meghívásával, 2019. május 10-én pénteken 16:30-tól Önkéntesekkel a Himalájában, 200 éve indult útjára Kőrösi Csoma Sándor címmel rendhagyó előadásra várja az érdeklődőket. Az előadók Fehér Anna Ditta építész, művezető Csoma Szobája Alapítvány és Stanzin Namgail herceg, a Csomát egykor befogadó Zanglai királyi család leszármazottja.

Az előadást a nemrégiben az EFOP-4.1.9-16-2017-00014A számú támogatásból megújult, korszerű konferenciateremmé átalakított Látványkönyvtárban tartják, ezen esemény egyben debütálása is lesz az új közösségi térnek.

 

 

 

Csoma Szobája Alapítvány

Kőrösi Csoma Sándor a 19. század elején a magyarság eredetét kutatva Erdélyből gyalogszerrel érkezett Ladakba. Útközben, a zanglai király vendégeként, Szangje Puncog tudós láma segítségével, a királyi palota egy kis fűtetlen szobájában, angol megbízásra kezdte el az első tudományos igényű, Tibeti-Angol szótár és a tibeti nyelvtan megírását, amiről akkor még nem sejthette, hogy ez lesz életének fő műve, ami nemzetközi hírű tudóssá teszi. Csoma életműve által inspirálva hosszú távú cél egy olyan interkulturális tudás-, tapasztalat-, és értéktranszfer létrehozása, amelynek során nemcsak a helyi közösség, hanem az önkénteseken keresztül egy tágabb környezet is átélheti a tanulás, a felfedezés, a megismerés, a megértés, és a fejlődés élményét.

A régió szétesőben lévő hagyományos társadalmi berendezkedése, a nyugati fogyasztói társadalom beszivárgó mintái és a helyi önfenntartó buddhista kultúra között őrlődik. Ezért fontosnak tartják a társadalmi viszonyok feltérképezését, és mozgatórugóinak megértését. Hisznek a közösség erejében, amely képes alternatívát kínálni a modernizáció és a fejlődés jelenleg elterjedt modelljei mellett, a közösségek érdekeinek felismerésével és érvényesítésével, valamint a kulturális gyökerekből fakadó értékek aktualizálásával és felélesztésével.

http://csomasroom.org/