EN facebook

Örökségünk, a Madarászok - Egyedülálló képzőművészeti tárlat nyílik a szombathelyi Smidt Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2023-04-20 14:15

2023. április 20-án nyílik Szombathely Megyei Jogú Város és Budapest Főváros XV. kerülete, valamint a Csokonai Nonprofit Kft., a XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény, a Savaria Múzeum és a Smidt Múzeum közös szervezésében az Örökségünk, a Madarászok című időszaki kiállítás.

 

Kevesen tudják, hogy országos szinten a második legnagyobb Madarász-hagyatékot őrzi a XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény. A hagyaték Madarász Viktor, a legnagyobb magyar historikus festő lányának, a szintén festő Madarász Adeline-nek köszönhető, hiszen a XV. kerületi lakos és nagylelkű adományozó a halála előtt két évvel, 1960. február 24-én úgy határozott, hogy az akkor területileg illetékes és frissen megalapított Rákospalotai Múzeumnak (a jelenlegi XV. Kerületi Helytörténeti Gyűjtemény elődje) adja ajándékba édesapja, Madarász Viktor hagyatékát.


A XV. Kerületi Helytörténeti Gyűjtemény öt év raktárban pihenés után méltó helyszínen, Szombathelyen, a Smidt Múzeumban mutatja be képzőművészeti gyűjteménye legértékesebb műtárgyegyüttesét, a Madarász család, Viktor és Adeline festői örökségét.

 

A szombathelyi Smidt Múzeumban megnyíló időszaki kiállítás közel 40 darab, a hagyatékból származó műtárgyat vonultat fel, amelyek különleges betekintést engednek Madarász Viktor nem mindennapi életútjába.

 


A kiállításban kiemelt helyet kapnak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc jeles alakjaihoz kötődő műalkotások: az 1905-ben készült Kossuth-portré, a Torinóban személyesen Madarász számára készült Kossuth-fotográfia, és nem utolsósorban a Petőfi halála (Lidérc) című műalkotás. A neves személyiségek életútját emellett megidézik a Smidt Múzeum kapcsolódó műtárgyai is.


A térben megelevenedik az egykori kelenhegyi műterem, amelyet a Madarász család karosszéke, asztala, a művész festőszekrénye, kedvenc bársonykabátja és a családjáról készült portrék tesznek teljessé. Madarász Viktor bemutatott olajfestményei életének főként kései korszakát képviselik. Előszeretettel festette meg családtagjait, kedvelt festőalanyai voltak gyermekei: Adeline, Pali és Gyuri.


A tárlaton megtekinthető lesz a család féltve őrzött fényképalbuma, Madarász Viktor gyermekkori rajzfüzete, hadnagyi nyugdíjfizetési könyve és irattáskája, továbbá lánya, Adeline személyes tárgyait is láthatja a nagyközönség.

 

A kiállítás 2024. december 31-ig várja a látogatókat!

 

 

Borítókép forrása: savariaforum.hu

digitalizáció, gyűjtemény, kiállítás, látogató, #muzeumozzaszobadbol, pályázat, téma, virtuális
2022-02-21 19:30
gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, programajánló, téma
2023-03-31 07:00