EN facebook

Országos tervpályázatot ír ki az MMA a Magyar Építészeti Múzeum új épületének megalkotására

MÉRFÖLDKŐ

2021-09-04 07:00

Országos, nyílt, egyfordulós tervpályázatot ír ki a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a fenntartásában működő Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) új székhelyének tervezésére. A tervpályázatot szeptember 6-án hirdetik meg, a pályaművek benyújtási határideje 2021. november 8., az eredmény közzétételének időpontja december 6. 

 

"A Magyar Kormány által kiemelt beruházássá nyilvánított projekt, az Építészet Ligete egyedülálló lehetőséget kínál a hazai építészeknek arra, hogy a budapesti Városligeti fasorban megtervezhessék a magyar architektúra új otthonát" - olvasható az MMA közleményében. A pályázatokat 2021. november 8-ig lehet beadni.


A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ leendő helyszíne a Városligeti fasor 9-11. alatti terület, az egykori BM Kórház területe, ahol jelenleg, a nyáron befejezett bontásokat követően két historizáló szanatóriumépület áll. Ezeket integrálni szükséges a leendő főépületbe, amellyel együtt 2 400 négyzetméter kiállító-, műhely- és rendezvényterem, valamint múzeumpedagógiai helyiségek, könyvtár, irodák, raktárak és vendéglátóhelyek szolgálják majd ki az intézmény és a közönség igényeit.

 

A Városligeti fasor és a Bajza utca sarkán található volt BM kórház telke. A feketével jelöltek a lebontott épületek. A Herczel és a Grünwald szanatórium, valamint a Walter Rózsi-villa megújul.; forrás: https://memmdk.hu/cikkek/hirek/tajekoztato-az-mma-varosligeti-fasori-beruhazasarol


A tervezett épület jóval kisebb lesz az elbontott egészségügyi létesítményeknél, így a területen méretes zöldfelület marad. Ennek kezelése, valamint a meglévő növényállomány megóvása szintén a pályázat kiemelt feladata.


"Az első pályázatot a Magyar Építészeti Múzeumra több mint száz évvel ezelőtt, 1904-1905-ben írta ki a Magyar Mérnök- és Építészegylet" - idézte fel a közleményben Almássy Kornél, a MÉM MDK igazgatóját.


"A 2017-es intézményi reformmal, a Magyar Kormány és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával 2021-ben végre komoly lehetőségünk van arra, hogy a mostani pályázat eredményeként megvalósíthatjuk az évtizedek óta helyét kereső intézmény otthonát" - tette hozzá.


Az MMA 2018-ban vette kezelésébe az egykori BM Kórház területét; ezt követően alakult ki az Építészet Ligete elnevezésű fejlesztés program. Ennek elkészítésében az MMA Építőművészeti Tagozatában alakított Infrastruktúra Bizottság tagjai: Marosi Miklós, Dévényi Sándor, Ferencz István, Tima Zoltán és Turi Attila építészek, továbbá az MMA vezetése, valamint a MÉM MDK igazgatója és Múzeumi Osztálya vettek részt. A fejlesztés első fázisa, a területen álló, Fischer József tervei alapján 1936-ban emelt Walter Rózsi-villa felújítása már 2022 tavaszán befejeződhet; itt nyílik meg az intézmény első időszaki kiállítótere. A második fázist a most az új főépületre kiírt jelenlegi tervpályázat jelenti, amely a szanatóriumépületek helyreállítását is magába foglalja.

 

A tervpályázatot a Lechner Tudásközpont bonyolítja le, teljes egészében az erre fejlesztett E-Tervpálya rendszeren belül.


A pályázat bírálóbizottságának elnöke Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, társelnöke Füleky Zsolt építész, a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára.

 

A bizottság tagjai:

Almássy Kornél építőmérnök, a MÉM MDK igazgatója;

Csapó Balázs építész, a Budapesti Építészeti Kamara elnöke;

Fülöp András régész, műemléki szakértő, a MÉM MDK tudományos kutatója;

Kemecsi Lajos etnográfus, a Néprajzi Múzeum főigazgatója;

Krizsán András építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke;

Marosi Miklós építész, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke;

Sólyom Benedek építész, Erzsébetváros főépítésze;

Szalay Tihamér építész, a Magyar Építész Kamara alelnöke;

Tima Zoltán építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja;

Turi Attila építész, az MMA építőművészeti tagozatának elnöke;

valamint Winkler Barnabás építész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia építőművészeti tagozatának elnöke.

 

 

Borítókép forrása: MMA

építészet, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, virtuális
2021-06-15 10:00
építészet, kiállítás, kortárs, látogató, örökségvédelem, programajánló
2021-06-12 07:00