EN facebook

Összefogás egy különleges múzeumért Budapesten - szavazatoddal támogasd, még pár napig megteheted!

KAMPÁNY

2022-08-28 16:00

A világon nagyon kevés helyen létezik ilyen, most egy közösségi kezdeményezés keretében Budapesten is megvalósulhat. A „Neonfal Budapest - Megmentett és használaton kívüli neonreklámok kiállítása egy tűzfal-múzeumban” címmel két fiatal pályázatot nyújtott be a 2022-es közösségi költségvetés programba - adta hírül a vince.hu.

 

Ebben az önkormányzat által indított kezdeményezésben a budapestiek szavazhatják meg, hogy mire költsön a főváros. Ha az ötlet elég szavazatot kap a lakóktól, akkor Budapest vezetése ötvenmillió forinttal támogatná annak megvalósulását.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Cső! (@cso_budapestneon)

 

Patkós Luca és Racskó Tamás neonmentő aktivisták azon dolgoznak, hogy ne tűnjenek el a szocializmus jellegzetes neonreklámjai, amik egykor a városkép fontos részét képezték. Céljuk, hogy ezek az iparművészeti jelentőségű darabok ne a szeméttelepen végezzék, hanem mindenki számára hosszú távon megtekinthetők legyenek, működő formában.

Mint a pályázatukban írják, azt szeretnék „hogy azok a kis- és közepes méretű neonreklámok, amelyek jelenlegi helyükön már nem kívánatosak (mint egy vendéglátóhely feletti Csemege Élelmiszer, vagy egy papír-írószerbolt feletti Ruhabolt felirat), kerülhessenek a budapesti lakosok és turisták által is élvezhető módon egy belvárosi tűzfalra, a Neonfalra (kb. 40-60 ilyen neonreklámról lehet szó városszerte).”

 
 A pályázat célja az anyagi forrás biztosítása a felújításra és elhelyezésre, valamint a tűzfal alkalmassá tételére.
 

Ha megvalósul, a helyszín valamely belső pesti kerület nyilvánosan hozzáférhető tűzfala lenne. A világon még nagyon kevés helyen van ilyen neon-múzeum: Bécsben már működik egy és mint az alábbi képeken látható, tényleg nagyon jól néz ki.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Johanna Schönberger (@the_joesn_one)

 

 

 

A projektre szavazni a közösségi költségvetés oldalon lehet.

 

 

 

 

 

Boríkép forrása: rtl.hu