EN facebook

Ostromhétvége tizedszer!

SÁROSPATAK

2019-07-12 18:00

A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma szervezésében 2019-ben tizedik alkalommal kerül megrendezésre az Ostromhétvége. Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából érkeznek történelmi hagyományőrzők, akik csapataikkal tábort vernek a várkertben. XVII. századi ruhákba öltözött katonák és családtagjaik várják az érdeklődő közönséget a korabeli mesterség-, tüzérség- és hadi bemutatókra, tábori mustrára.

 

A tűzfegyverek készítésének technikájával, használatával ismerkedhetnek meg a látogatók, miközben a Héttorony Hangászok a korabeli hangulatot elevenítik meg muzsikájukkal. A tábor azonban nem csak a férfiak tere. Itt vannak korabeli viseletbe öltözött a gyereklányok épp úgy, mint a szakácsnék, füvesasszonyok. Az érdeklődők megismerkedhetnek az illatszerkészítés, fonás, hímzés, csipkeverés, paszomány készítés fortélyaival is.

 

A kétnapos rendezvény legkülönlegesebb jelenete a várostrom. A XVI. századi sárospataki erődítményt korhű fegyverekkel felszerelt katonák magyar, német és francia vezényszavak kíséretében ágyúkkal és kézifegyverekkel ostromolják.

A Mezei Máté bástya előterében heves tűzharcra, rohamra, kézitusára, várfalhoz támasztott létrákon igyekvő katonákra számíthat a közönség.

 

Az ostromhétvége résztvevői: Bethlen Gábor Hajdúi, a Mare Temporis, a kassai Bethlen Garde, a Hungari Dzsebedzsi Egerből, a Polish Haiduking Team Lengyelországból, a Reggimento Strassoldo Olaszországból, Arno Weldert Ausztriából és a Héttorony Hangászok Zenekar. A rendezvény szakmai szervezője a Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület.

A pataki vár a XVII. században élte fénykorát. Ez a század a magyar történelem szabadságküzdelmeinek kiemelkedő korszaka. Ostromhétvégénken megelevenedik a várostromok, párviadalok romantikus világa.

 

Ostromhétvége a MNM Rákóczi Múzeumában, Sárospatakon 2019. július 20-21-én.

design, divat, képzőművészet, kiállítás
2019-07-11 19:00
iparművészet, képzőművészet, látogató, programajánló
2019-07-10 19:00
régészet, történelem
2019-07-11 08:00