EN facebook

Pályázati eredmények: Kubinyi Ágoston Program és a Járásszékhely múzeumok szakmai támogatása

TÁMOGATÁS

Idén is 136 millió forintra pályázhattak a járásszékhely települési önkormányzatok az általuk fenntartott muzeális intézmények szakmai fejlesztésére az Emberi Erőforrások Minisztériumának Járásszékhely múzeumok szakmai támogatása programjában. Továbbá idén is 370 millió forintra pályázhattak önkormányzatok az általuk fenntartott muzeális intézmények szakmai fejlesztésére az EMMI Kubinyi Ágoston Programjában.

 

A Járásszékhely múzeumok szakmai támogatása 2015 óta nyújt lehetőséget a járásszékhely települési önkormányzatok, Budapest Főváros Önkormányzata és a fővárosi kerületi önkormányzatok által fenntartott múzeumok tevékenységét támogató, szakmai megújulását, fejlesztéseit és minőségi munkáját elősegítő modellprogram.

 

Idén a megelőző állományvédelem modellértékű jó gyakorlatainak kialakítására és raktári egységek állományvédelmi fejlesztésére lehetett támogatást igényelni. Összesen 46 önkormányzat nyújtott be pályázatot, amelyek közül az összes támogatásra jogosult.

 

A Kubinyi Ágoston múzeumszakmai fejlesztési programot idén 16. alkalommal hirdette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az önkormányzati fenntartású muzeális intézmények szakmai megújulását elősegítő modellprogram 2013 óta kitüntetett figyelmet szentel a kisebb intézményeknek, a közérdekű muzeális gyűjteményeknek és kiállítóhelyeknek, köztük a tájházaknak.

 

Az idei fő támogatási célként az állandó kiállítások felújítása vagy létrehozása, a közönség számára eddig nem hozzáférhető műtárgyak bemutatása és a kapcsolódó, többek között a humán komfortérzet javítását elősegítő infrastrukturális fejlesztések jelentek meg. 2015-től évente 370 millió Ft a feladatra fordítható keret, a forrás a 2019. évi költségvetésben is rendelkezésre állt. A program indítása óta eddig több mint 4 milliárd forintból 627 pályázat nyert támogatást.

 

Idén, a korábbi évek gyakorlata szerint két különböző konstrukcióra lehetett pályázni: a múzeumi szakmai besorolású intézményeknek 270 millió Ft, a közérdekű muzeális kiállítóhelyeknek, gyűjteményeknek 100 millió Ft keretösszegre. Ezekre összesen 110 önkormányzattól 110 pályázat érkezett, közülük 86 nyert támogatást.

 

A döntési listák itt érhető el.

 

Kép:  Vincze Ottó: Vigyázz! Nagyfeszültség! - Kiscelli Múzeum