EN facebook

Pályázati felhívás

2018-04-26 17:00

A sokszor említett varázsszó a "DIGITALIZÁCIÓ" az elkövetkezendő években tényleg valósággá válik és minden eddiginél nagyobb szerepet fog kapni a múzeumok életében, alapvetően fogja megváltoztatni a közgyűjteményekben végzett szakmai munkát,  a látogatókkal és kutatókkal  kialakított viszonyt.  Jó hír, hogy szerencsés helyzetben vagyunk, mert a múzeumi intézmények az új digitális technológiák alkalmazásához hamarosan jelentős hazai és nemzetközi forrásokhoz juthatnak hozzá. A 2017-ben elfogadott Közgyűjteményi Digitalizációs Stratégia keretében múzeumi digitalizációra 2019-2021 között több mint két milliárd forint áll rendelkezésre, az Európai Unió kulturális bizottsága pedig több mint 1 milliárd eurót szán a kulturális digitalizációra a 2020 utáni időszakban.

 

A modern technológiák bevezetésével nem kell 2019-ig várni! Pályázzanak a Múzeumdigitár szakmai csapatával már most  a következő múzeumi digitalizációs feladatok megvalósítására:


1. MúzeumDigitár gyűjteménykezelő és publikációs rendszer bevezetése: MúzeumDigitár rendszer segítségével múzeumok, köz- és magángyűjtemények bemutathatják, és ezáltal a nagyközönség és a kutatás számára is elérhetővé tehetik gyűjteményeik darabjait az interneten. A rendszer házon belüli használatával pedig megoldhatják a gyűjteménykezelési és nyilvántartási feladatokat. A MúzeumDigitár bármekkora méretű és bármilyen típusú gyűjteménnyel rendelkező intézmény számára megbízható, költséghatékony megoldás.

 

2. Meglévő weblapba integrálható komplex gyűjteményi böngésző modul:

A gyűjteményi böngésző segítségével a MúzeumDigitár rendszerébe bevitt gyűjteményi rekordjait a saját meglévő weblapján, személyre szabott grafikus megoldásokkal, részletes keresési funkciókkal jelenítheti meg. A böngésző segítségével kiszolgálhatja mind a kutatók, mind a nagyközönség igényeit is.

 

3. Új  múzeumi weboldal létrehozása:

A MúzeumDigitár fejlesztő csapata kidolgozott egy olyan Wordpress alapú, speciálisan múzeumi igényeket kielégítő, komplex weboldalt, amely kis és nagy múzeumok számára ideális megoldást jelent mind a MúzeumDigitár rendszerbe bevitt gyűjteményi tartalmak megjelenítésére, mind a mindennapos múzeumi kommunikációs feladatok megvalósítására. 

  

4. Virtuális kiállítások készítése, időszaki kiállítások digitális archiválása:

A Themator nevű modulunk segítségével egyszerűen és hatékonyan hozhat létre virtuális kiállításokat, vagy archiválhatja időszakos kiállításait a digitális térben. A modul működése a MúzeumDigitár adatbázisára épül, így az ott bevitt gyűjteményi rekordok adatai itt is hasznosíthatóak. A létrehozott virtuális tárlatok beilleszthetők a múzeum weblapjába. 

   

A pályázatok elektronikus rögzítésének határideje:  2018. május 9.

Járásszékhely múzeumok szakmai támogatása:

Röviden összefoglalva:

A pályázók köre: járási székhelyű és fővárosi önkormányzati fenntartású intézmények

A támogatás mértéke: 4 millió forint pályázatonként

Pályázni lehet többek között a gyűjteményi adatbázis kialakítására és közzétételének elősegítésére, valamint online tudományos, kulturális és oktatási tartalmak létrehozására.

Határidő: május 9.

Link a pályázati kiíráshoz: https://bit.ly/2qF0hfT

 

Kubinyi Ágoston Program: 

A pályázók köre: muzeális intézményt fenntartó települési önkormányzat

A támogatás mértéke: pályázati céltól függően 30, illetve 4 millió forint

Pályázni lehet többek között a közönség számára eddig nem hozzáférhető műtárgyak bemutatására (lásd alcélok: ac))

Határidő: május 9. 

Link a pályázati kiíráshoz: https://bit.ly/2H7Krk1

néprajz, programajánló
2018-04-25 16:45
irodalom, múzeumpedagógia, műhely, művészet
2018-04-26 13:20