EN facebook

Panta rhei. A változás állandósága - Megnyílt Melkovics Tamás kiállítása Szentendrén

KIÁLLÍTÁS

2022-03-24 16:00

Állandó modulokból épített, antropomorf, organikus anyag és formakísérletek. Melkovics Tamás művészetében az alkotás technikai kérdései mellett a játék, a gyerekkorból eredeztetett szabad gondolkodás és építkezés fogalmai érvényesülnek. A művész Panta rhei című egyéni kiállítása március 17-én nyílt meg a szentendrei Ferenczy Múzeumban.

 

Művészi érdeklődését az eredet és fejlődés, az átalakulás és állandóság összhatásai foglalkoztatják. A Ferenczy Múzeumban nyílt kiállításának gondolati középpontjában is a növekedés, a fejlődés és az önreflexió áll. A művész szobrászati formakészlettel való kísérletezése során olyan moduláris alakzatokat keres, melyek jól beilleszthetőek összetettebb kompozíciókba is. Az egyes modulok összeillesztéseinek variabilitása az elemek egymásból való kibontakozásának végtelen lehetőségét hordozzák magukban. Az ily módon kialakuló komplex formák olykor organikus, olykor antropomorf karaktert öltve indítanak szabad asszociációs láncot a befogadó számára. Az állandó elemek folyamatosan változó egymásra épülése egyaránt megtapasztalhatóak szobrain és grafikái munkáin. A kiállításon korai formakísérleteinek és legújabb munkáinak kölcsönhatásait követhetjük végig. Nagyméretű szobrai előre meghatározott elrendezés nélkül, az épp jelenvaló művészi beavatkozás aktusával jönnek létre a végleges szobrászati alakzatok. Az újrakomponálások során új mű, új értelmezési dimenziók születnek. A tárlat egyfajta fejlődéstörténet, összefoglalása a művész formai kísérletezésének.

 

 


Melkovics Tamás alkotásain keresztül mélyrehatóan megismerhetjük kutatási eredményeinek lineáris folytonosságát, azon művészi gondolatiságot, melyet egyszerre jellemez a játékosság és a szigorú intellektualitás, az értelmezés lehetőségeinek diverzitása, az állandóság és a folytonos változás feszültsége.

 

Melkovics Tamás (1987) a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán végzett 2012-ben, Farkas Ádám osztályában. A fiatal művész tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Szobrász Társaságnak, 2018-ban és 2021-ben Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjban részesült. Egyéni kiállítása nyílt 2017-ben a Parthenón-fríz Teremben, 2019-ben pedig a Várfok Galéria Project Room-ban. Számos csoportos kiállításon vett rész Budapesten, Szentendrén, Székesfehérváron, Dunaújvárosban, Pécsett és Edinburgh-ban. Magángyűjtemények és közgyűjtemények is őrzik műveit. Alkotásai megtalálhatóak a Ferenczy Múzeumi Centrum, a székesfehérvári Csók István Képtár, a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár, a dunaújvárosi ICA-D Kortárs Művészeti Intézet gyűjteményeiben is.

 

 

A kiállítás kurátora: Iberhalt Zsuzsa

 

 


A Panta rhei című kiállítás 2022. június 26-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható a Ferenczy Múzeumban (Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.).

 

 

A KIÁLLÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK

 

Április 10. vasárnap 16:00

Tárlatvezetés | Melkovics Tamás szobrászművésszel és Iberhalt Zsuzsa kurátorral.
Belépőjeggyel látogatható.

 

Május 7. szombat 16:00
Tárlatvezetés | Dávid Gyula fizikussal, az ELTE TTK Atomfizikai Tanszék egyetemi adjunktusával.
Belépőjeggyel látogatható.

 

Május 14. szombat 17:00
Múzeumi mesék | Nagy Luca meseterapeuta önismereti foglalkozása 18+
Belépőjeggyel látogatható.

 

Június 11. szombat 16:00
Kurátori tárlatvezetés Iberhalt Zsuzsa művészettörténésszel
Belépőjeggyel látogatható.

 

Június 25. szombat
Múzeumok éjszakája | Finisszázs
Részletes program elérhető június elején: www.femuz.hu