EN facebook

Párhuzamos avantgárd – Pécsi Műhely 1968-1980

KÖNYVAJÁNLÓ, KÉPZŐMŰVÉSZET

2017-06-27 18:00
A Ludwig Múzeum legfrissebb kiadványa, szorosan kapcsolódik az utazó tárlat első helyszínének bemutatójához. A szerkesztők célja, hogy a művészcsoport munkásságát szakmai tanulmányok segítségével nemzetközi kontextusba helyezzék, megidézzék a korszak – ezen belül is Pécs városának – művészeti életét és válogatott képanyaggal szemléltethessék a csoport tevékenységének sokszínűségét.

A kétnyelvű katalógus formailag és szerkezetileg is két részre tagozódik. Az első blokkban külföldi és hazai művészettörténészek, művésztársak szövegei kaptak helyet. A másodikban a Ludwig Múzeum kiállításának tematikáját követve gazdag képanyag található, amelyek között kiállítási enteriőrök, köz- és magángyűjteményekben szereplő alkotások is megjelennek.

A katalógus különleges kötészeti technikával készült, amely kiemeli a művészeti album és tanulmánykötet minőséget is betöltő kiadvány esztétikai minőségét. A külső borító (envelope) poszterként is funkcionál. A katalógus tehát több funkciót is betölt, melyet a szakmai és a művészetkedvelő közönség is nagy haszonnal és élvezettel forgathat.

 

Kiállító művészek: FICZEK Ferenc (1947-1987), HALÁSZ Károly (1946-2016), KISMÁNYOKY Károly (1943), PINCZEHELYI Sándor (1946), SZIJÁRTÓ Kálmán (1946)

Szerkesztői és kurátori koncepció: DOBOVICZKI T. Attila, KÉSZMAN József
Szerzők: DOBOVICZKI T. Attila, FABÉNYI Julia, Maja & Reuben FOWKES, KESERÜ Katalin, KÉSZMAN József, MÉSZÁROS Flóra, PFISZTNER Gábor, SZOMBATHY Bálint
Kiadványterv: SZMOLKA Zoltán
Nyomda: Pauker Nyomda
Kiadó: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum
Felelős kiadó: Dr. FABÉNYI Julia igazgató
A katalógus kedvezményes ára 4.800 Ft.

 

A lead képen: Halász Károly, Kismányoky Károly, Szijártó Kálmán: Tájkísérlet, 1970. november 15. (világoskék papírtekercs fák közé kifeszülve) land art akció