EN facebook

Perspektívák / Frazon Zsófia

Korona-krízis és kultúra

2020-07-17 17:00

A Magyar Múzeumok OnLine oldalán elindul Perspektívák című interjúsorozatunk, amelyben a múzeumi és kulturális élet résztvevőit kérdezzük arról, hogyan élték meg a járványhelyzet okozta változásokat, milyen projektekkel tudtak aktívak maradni, mi jelentett számukra inspirációt, vagy éppen nehézséget és milyen tervekkel, elképzeléssel vágnak neki a jövőnek?

 

Frazon Zsófiát, etnográfust, muzeológust,  a Néprajzi Múzeum munkatársát, s egyben a MaDok-program vezetőjét Szakács Emese Bíborka kérdezte arról, hogyan élte meg személyesen az elmúlt időszakot, hogyan látta a Néprajzi Múzeumot ebben a változásban, hogyan tudta vinni a projektjeit és mit gondol arról, hogy ez a krízis merre mozdíthatja el a kulturális intézményeket?

 

 A beszélgetés elérhető a Magyar Múzeumok OnLine Soundcloude csatornáján.

 

„gyakorlatilag most a munkaidő

90 százalékát otthon oldottuk meg”

 

Az elmúlt időszak azért sem volt könnyű számára, mert hiányzott a személyes kapcsolat, a kommunikáció és maga a tér, ahol a munkát végezte eddig. Ugyanakkor az elmúlt időszak történeteire sem tudott passzív szemlélőként tekinteni.

 

„ha egy kicsit is felelős állampolgárként rátekintek erre

a történetre, akkor azért látnom kell, hogy ez nagyon komoly

és szerintem drámai változásokat fog okozni,

leginkább ebben a kulturális-tudományos közegben”

 

Néprajzi Múzeum esetében továbbra is zajlott a költözés , az állandó kiállítás  előkészítése. Ezek a munkák nem állhattak le, bár, ahogy megfogalmazta, a munka megszervezésén változtatni kellett.

 

„itt egy nagyon komoly platformváltásra volt szükség"

 

Fotó: Frazon Zsófiáról Taskovics Dorka készítette

 

A beszélgetés során szóba került a Tigris a Múzeumban projekt NEM A TIGRIS/múzeumi gyűjtőkampánya is, amely 2019 tavaszán spontán módon indult, s még mindig tart. Ez egy olyan online archívum építés, amelynek platformja és kommunikációs formája is online, így ezt nem változtatta a korlátozás időszaka. Sokkal inkább érezhető volt a hatás a "példányok" formájában, illetve az online közvetítések és mediális tartalmak dömpingjének negatív hatásaiban.

 

„telítődtünk”

 

A jövőt illetően úgy fogalmazott, hogy egyszerre optimista, nagyon szkeptikus és pesszimista is, hiszen az elmúlt időszak egy nagyon radikális változást indított el a kultúra minden területén, ahol érezhető volt eddig is a változás szüksége. Ezt a mostani időszak igencsak felgyorsított, illetve kérdések elé állította az intézményeket.

 

„Mit jelent például a blockbuster-kiállítások favorizálása,

s ehhez képest hogyan fog megváltozni a lépték?

A léptékekről nagyon komolyan el kellene gondolkodni.”

 

Nem mindegy azonban, hogy milyen összefüggésrendszerben gondolja végig egy intézmény saját feladatait, szerepkörét.

 

„ugyanazokat a stratégiákat alkalmazó intézményekkel

közösen kellene gondolkodni arról, hogy kinek

milyen stratégiái vannak arra, hogy ezek az intézmények

mégiscsak a fizikai térben jelen lévő találkozási pontok.”

 

A változások szükségessége mellett azonban arról is el kell gondolkodnunk, hogy hol vannak az intézmények jelenlegi valós problémái? Hogyan változtatja meg például a közalkalmazotti státusz változása, átalakulása az intézmények életét?

 

„nyilvánvaló, hogy ebből a két és fél hónapból

valahogy fel kell állni.”

bezárás, gyarapodás, múzeum, #muzeumokajovoert, Perspektívák, tárgy
2020-07-10 17:00