EN facebook

Régészeti kettős kiállítás nyílik Tatabányán

KIÁLLÍTÁS

2020-02-06 17:30

A Celakovicei Városi Múzeummal (Městské muzeum v Čelákovicích) való testvérmúzeumi együttműködés eredményeképp 2020. február 7-én kettős kiállítás nyílik a Tatabányai Múzeumban. A régészeti tárlatok a késő vaskori kelta anyag mellett római kori – köztük a nemrég előkerült – leletegyütteseket is bemutatnak. A kiállítások Régvolt „szomszédaink” és „A kicsi szép” címmel várják a közönséget Tatabányán.


Színes anyaggal ismerkedhetnek meg a régészet szerelmesei, hiszen egy csehországi temetőfeltárás során a késő vaskor korai időszakából származó harcos sírok leletanyaga mellett egy különleges karperec is gazdagítja a kiállítást. Ez a kelta ékszer szoros párhuzamot mutat a Komáromtól északra, Heténynél (Chotin) feltárt karpánttal, amely a Duna Menti Múzeum gyűjteményéből kölcsönbe érkezik Magyarországra. A kelta leletek mellett bemutatásra kerül a Szőny-vásártér lelőhelyen feltárt pince gazdag római kori anyaga (Klapka György Múzeum, Komárom), valamint a Vértesszőlős határában nemrég kiásott római kori ládika és vaseszközök is.

A kiállított műtárgyak szorosan kapcsolódnak a február 26-28. között megrendezésre kerülő nemzetközi régészeti konferenciához, melynek tematikája ugyancsak a „kicsi szép” hívószavak köré épül.

 

A kiállítások március 28-ig várják az érdeklődőket a Tatabányai Múzeum Szent Borbála téri kiállítóhelyén.

kiállítás, technika, történelem
2017-09-28 07:30
múzeum, Múzeumok Őszi Fesztiválja, programajánló
2017-10-03 14:00