EN facebook

Rendhagyó programsorozattal ünnepli március 15-ét a Magyar Nemzeti Múzeum - a Petőfi Irodalmi Múzeummal közös sétákat, tárlatvezetéseket is tartanak

PROGRAMAJÁNLÓ

2022-03-11 16:00

Négynapos programsorozattal várja a látogatókat a Magyar Nemzeti Múzeum. Március 12. és 15. között rendhagyó tárlatvezetésekkel, történelmi sétákkal és kézműves foglalkozásokkal idézik meg a forradalom hangulatát. A résztvevők történelmi séták keretében megtudhatják, milyen lehetett 1848. március 15-én végigjárni a pesti belváros utcáit a változást kívánó tömeggel, hogyan alakult Széchenyi, Kossuth, Batthyány és Petőfi hitvesének élete a szabadságharc leverését követően, valamint mit jelentett a kor emberének a múzeum idén 175 éves épülete.

 

Emellett az állandó kiállításban zajló tárlatvezetéseken még több részletet tudhatnak meg az érdeklődők a forradalmi eseményekről. A legkisebbek pedig kézműves foglalkozásokon vehetnek részt és hazavihetnek egy darabot a történelemből. A programokra a jegyek korlátozott számban még elérhetőek.

 

Március 15. minden évben kiemelt jelentőségű nap a Magyar Nemzeti Múzeumban. Idén négy napon keresztül ünneplik a forradalom történéseit és hőseit. Március 11. és 15. között rendhagyó tárlatvezetésekkel, történelmi sétákkal és kézműves foglalkozásokkal idézik meg a forradalom hangulatát. Számos programmal várják a látogatókat, a legkisebbektől a legidősebbekig.

 

 


Közös séták a Petőfi Irodalmi Múzeummal

 

A délelőtt tízkor és délután kettőkor induló, nagyjából három óra hosszú séták a Károlyi grófok egykori palotájától indulnak, amely ma irodalmi gyűjtemények tárháza. Ezt követően az első magyar múzeumnak otthont adó épületbe érkeznek, amely a nemzet fogalmának alakulásában és változásában játszott fontos szerepet. Itt szombaton egy különleges élő szereplős tárlatvezetésre, vasárnap pedig egy épülettörténeti sétára várják az érdeklődőket.

 

Petőfi Sándor írta barátjának, Arany Jánosnak pár nappal március 15. után: Forradalom van, barátom, s így képzelheted, mennyire vagyok elememben! Ez a mondat a címe annak a sétának, melynek során kiderül, hol és ki mellett ébredt a forradalmi nap hajnalán Petőfi Sándor, és milyen lehetett 1848. március 15-én végigjárni a pesti belváros utcáit a változást kívánó tömeggel. A szervezők a költő szemén keresztül igyekeznek megidézni az eseményeket, bemutatva, hogy kik voltak azok a fiatalok, akik ennek a nagyszabású megmozdulásnak az élére álltak, és milyen eszközeik voltak, amelyekkel mozgósították az embereket, milyen szimbolikus cselekedetekkel hívták életre az összetartást. A szervezők azt kérik, hogy aki teheti, hozza magával a sétára az esernyőjét is.


Regisztráció és jegyvásárlás

 

A „Négy nő egy órában” az 1848-as forradalom korába vezet, négy rendkívüli egyéniség, négy életút bemutatásával. Miben rejlik különlegességük? Hogyan alakult életük a szabadságharc leverését követően? M. Lovas Krisztina történész 1848-as időket megelevenítő, élő múzeumi programmal egybekötött tárlatvezetése során Széchenyi, Kossuth, Batthyány és Petőfi hitvesének életútjával ismerkedhetnek meg.

 

Március 13-án a történeti séta után az érdeklődők 1848 ikonikus épületéről, a Magyar Nemzeti Múzeumról tudhatnak meg többet, ami idén 175 éve, 1847-ben készült el. Bár a magyar történelem évszázadait kívánta bemutatni, rögtön a történelem sodrába került, hiszen az épület és környezete az 1848-as forradalom emblematikus helyszínévé vált. A vezetés folyamán Debreczeni-Droppán Béla történész mutatja be az épület reprezentatív tereit.

 

Ünnepi hétvége a Magyar Nemzeti Múzeumban

 

 

Tárlatvezetés az állandó kiállításban

 

A Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállítása részletesen mutatja be március 15. eseményeit, látható többek között a 12 pont, a Nemzeti dal egy példánya és Petőfi kokárdája is. 1848. március 15-én a Forradalmi ifjúság a Magyar Nemzeti Múzeum elé hirdette meg a nagygyűlést, mely az események ma is élő szimbólumává vált. Múzeumpedagógusaink közel egyórás tárlatvezetésén a látogatók megismerhetik a forradalom titkait, és arra is megkaphatják a választ, hogy miben különleges a magyar kokárda, hogyan bontakozott ki a szabadságharc, és milyen úton jutott el a szabadságharc később Világoshoz.

 

A gyerekek sem maradnak ki az ünnepi eseményekből, a szervezők március 15-én forradalmi tárgykészítő foglalkozásra invitálják a családokat, a kicsiket és a nagyokat, ahol csákók és párták mellett mindenki elkészítheti saját kokárdáját is.


„A Magyar Nemzeti Múzeum kiemelten fontosnak tartja, hogy a március 15-i eseményeket minél hitelesebben és közérthetőbben ismertesse meg a látogatókkal. Ennek érdekében múzeumpedagógusaink nem csak korhű ruhákkal, de az adott időszakhoz kapcsolódó történetekkel, anekdotákkal, elbeszélésekkel, vagy éppen tévhitek megcáfolásával teszik izgalmasabbá a vezetett sétákat, a tárlatvezetéseket, vagy a kézműves foglalkozásokat” – mondta Kenesei Zsófia.

 

A Magyar Nemzeti Múzeum múzeumpedagógusa hozzátette: célunk, hogy minden korosztály, a gyermekektől egészen a felnőttekig át tudják élni az eseményeket és könnyedén beleképzelhessék magukat Petőfi, a forradalmárok, vagy éppen csak egy korabeli állampolgár helyzetébe.


A Magyar Nemzeti Múzeum március 11. és 15. közötti programjain való részvétel regisztrációhoz vagy jegyvásárláshoz kötött. Belépőjegyek még korlátozott számban elérhetők az intézmény weboldalán:


Program és információk

irodalom, kiállítás, látogató, örökségvédelem, programajánló, színház
2022-03-10 07:00
látogató, múzeumpedagógia, néprajz, örökségvédelem, programajánló, természet
2022-03-10 11:00
helytörténet, irodalom, közlekedés, látogató, múzeumandragógia, Petőfi200, programajánló
2022-02-16 07:00