EN facebook

Sétálj, fedezz fel! Időkapu Paks óvárosában

PROGRAMAJÁNLÓ

2021-12-29 07:00

Hogyan lehet ötvözni a 19. századi magyar politikát, a reformkor építészetét, a sétálást és a biciklizést? Ha kíváncsi vagy, vegyél részt a Paksi Városi Múzeum rendhagyó múzeumpedagógiai programján. Kalandozz, sétálj, vagy pattanj két kerékre Paks óvárosában, közben ismerd meg a történelmét. Tarts a múzeummal egy izgalmas túrán, ahol visszarepülhetsz a 19. századba.


Paksi Városi Múzeum története nem tekint vissza hosszú múltra. Csak 1994-ben nyitotta meg kapuit a város egyik műemlék jellegű épületében, a Mády Kovács kúriában, majd 2016-ban a kiállításokat átköltöztették a felújított Szeniczey-kúriába. A múzeumban Paks és vonzáskörzetének helytörténetéből és néprajzi tárgyaiból láthatunk állandó kiállítást. A látogatók itt tekinthetik meg a Dunakömlődön található ókori római erődítmény, a Lussonium területén végzett ásatásokon előkerült jelentős leleteket is, köztük a 2009-ben előkerült „császárlábat”.


A Sétálj, fedezz fel! című foglalkozás a környéken hiány pótló, hiszen korábban még nem volt ilyen kezdeményezés. A nagyobb városokban már évek óta részt vehetnek a látogatók városi sétákon, amelyek során a túravezető megismerteti őket a helyi épületek történeteivel. Pakson a múzeum 2014-ben a Múzeumok Őszi Fesztiválja kereteiben valósította meg először a sétát. Ez a múzeumpedagógiai program elsősorban az 5-8. osztályos diákokat célozza, akik tanárai kiválóan beépíthetik a tananyagba az itt szerzett új információkat. Főként a történelem órák kiegészítésében lehet hasznos.A múzeum munkatársai ugyanakkor más korosztályt is szívesen látnak, főleg olyanokat, akik érdeklődnek a reformkor építészete és politikája iránt. A séta körülbelül 90 percet vesz igénybe és mindössze 200 forintba kerül személyenként, illetve ha 15 fő feletti csapat szeretné igénybe venni a szolgáltatást, akkor kedvezményben részesülnek, hiszen 1500 forintot kell fizetnie a csoportnak.


A program során a résztvevők Paks óvárosában sétálva szerezhetnek új ismereteket az ott található jellegzetes, a19. században épült épületekről, többek között a felújított Erzsébet Nagy Szállodáról, a Daróczy-kúriáról, a Kurcz-kúriáról vagy a Bun-villáról. Ezen épületek többsége klasszicizáló stílusban épült. Van köztük olyan is, amelyik a 19. század egyik neves építésze, Ybl Miklós tervei szerint lett átépítve. A séta során mégsem csak a reformkor politikájáról és építészetéről kap új ismereteket a hallgatóság, hanem a Pakson és környékén élő neves, arisztokrata családok életéről, az ország eseményeiben játszott szerepükről, illetve megtudhatják, hogy a későbbi korokban mi történt az épületekkel, milyen funkciót töltöttek/töltenek be azóta.


A város egyik legnagyobb és legjelentősebb műemlék jellegű épülete az Erzsébet Nagy Szálloda, amelyben a reformkorban kaszinó működött, ahol Deák Ferenc is többször megfordult. A „haza bölcse” paksi látogatásai alkalmával unokahúgánál, Nemeskéri Kiss Katalinnál vendégeskedett a Szeniczey-kúriában. Évente néhány alkalommal akár több hetet is eltöltött itt. Az épület a helyiek ezért sokszor Deák-házként emlegetik, amelyet 2015-ben újítottak fel és 2016 óta a Paksi Városi Múzeum kiállításainak ad új otthont. De rálátást kaphatunk arról is, milyen volt a 19. században az emberek élete, például hol képezték a lányokat. A polgári családok lányai abban az időben a Novák-kúriába járhattak iskolába, amely korábban Novák Sándor paksi orvos otthona volt, aki az orvoslás mellett hobbiból régészként is tevékenykedett. Majd miután megszűnt az épületben a leányiskola ismét egy paksi orvos, Pongrácz Sándor lakhelyéül szolgált az épület.


A túra során azok a diákok, aki Pakson tanulnak valamelyik iskolába nem csupán a történelem órákon szerzett ismereteiket egészíthetik az itt hallottakkal, de megismerhetik azoknak az épületeknek a sorsát, amelyek mellett nap, mint nap elsétálnak iskolába menet. Felnőttek is bátran jelentkezhetnek a sétákra, akik érdeklődnek a reformkor építészete, politikája és múltja iránt. A túra érdekessége továbbá, hogy az elmúlt években már biciklinis megtehető. Ezeken az alkalmakon a város határában lévő Bun Gusztáv családi kriptáját tekinthetik meg a résztvevők.


Elmondható, hogy a Paksi Városi Múzeum dolgozóinak sikerült egy igen sokrétű múzeumpedagógiai programot létrehozniuk, kielégítve ezzel a gyerekek, felnőttek, nyugdíjasok és a családok igényeit. Szerencsére a program az év bármely időszakában kérhető, csupán az időjárás tud gátat szabni.



Részlet a túráról, háttérben a Jézus Szíve Római Katolikus Templom


Részlet a túráról


Részlet a túráról, háttérben pedig az egykori Bun-villa, ami ma Süli János tárca nélküli miniszter székhelyéül szolgál


Erzsébet Nagy Szálloda

Szeniczey-kúria, ismertebb nevén Deák-ház, a mai Paksi Városi Múzeum

 


Mády Kovács kúria, a mai Paksi Városi Múzeum


Kornis-kúria, jelenleg a Bezerédj Általános Iskola épülete

emlékezet, gyűjtemény, interjú, irodalom, kiállítás, látogató, muzeológia
2021-12-15 07:00
emlékezet, kiállítás, látogató
2021-12-17 18:00
ipari örökség, kiállítás, közlekedés, látogató, technika
2021-12-08 20:00