EN facebook

Szakmai nap a Ludwig Múzeumban

programajánló

2019-10-25 11:45

A Ludwig Múzeum jövő hét kedden szakmai napot szervez múzeumi szakemberek részére. Érdemes regisztrálni és megismerni a múzeum kiállításait. 

 

Program
2019. október 29.

 

11.00–11. 45  tárlatvezetés Petro Zsuzskával és Jan Elantowskival a Mintázat és Dekoráció budapesti kiállításának koordinátoraival

 

A Mintázat és dekoráció mozgalom az 1970-es években alakult ki az Egyesült Államokban olyan művészek kezdeményezésére, mint Joyce Kozloff, Valerie Jaudon, Robert Kushner vagy Miriam Schapiro. A mozgalom követői radikálisan megkülönböztették magukat az uralkodó művészeti irányzatoktól, például a minimalista vagy a konceptuális művészettől. Nemcsak a hagyományos művészeti fogalmakat kérdőjelezték meg, hanem tágabb politikai, társadalmi kérdésekkel is foglalkoztak, úgy mint a feminista mozgalom törekvései vagy a bennszülött indián közösségek helyzete. A művek tematikai üzenete a tetszetősen dekoratív és megkapóan könnyed esztétikán keresztül került kifejezésre: munkáikkal a képzelőerő és a szín érzékiségét, valamint az élet feltétlen szeretetét ünnepelték.

Az európai közönség először találkozhat e változatos, sokrétű mozgalom ilyen léptékű feldolgozásával a Peter és Iréne Ludwig gyűjteményéből válogatott munkákat felsorakoztató kiállításon: a bemutatott művészi formák skálája a keleti művészet inspirálta mozaikoktól a monumentális textilkollázsokon, festményeken és grafikai munkákon át az egész teret betöltő installációkig, valamint videóperformanszokig terjed.

A projekt az aacheni Ludwig Nemzetközi Művészeti Fórum és a bécsi mumok – a Modern Művészeti Múzeum Ludwig Alapítvány – együttműködésében jött létre.

 

13.00–13.45  tárlatvezetés Szombathy Bálinttal a Bosch+Bosch csoport és a vajdasági neoavantgárd mozgalom című tárlat kiállító művészével

 

A Bosch+Bosch csoportot 1969. augusztus 27-én, éppen 50 esztendeje alapította néhány szabadkai fiatal alkotó. A kollektíva időrendileg a második ilyen szerveződés volt az egykori Jugoszláviában. Lényeges mozzanat, hogy a nagyobb kulturális és művészeti központokon kívül, az országnak ama peremvidékén jött létre, amelyben kimutatható volt a két világháború közötti magyar aktivizmus hatása (Kassák Lajos, Barta Sándor). A csoport tagjainak nagy része magyar származású volt (Csernik Attila, Ladik Katalin, Kerekes László, Szalma László, Szombathy Bálint), de a délszláv anyanyelvű tagok is jól beszélték a magyart (Slavko Matković, Ante Vukov).

Munkálkodásuk folyamán a Bosch+Bosch csoport tagjai szerteágazó képzőművészeti – és részben szépirodalmi – tevékenységet fejtettek ki, olyan művészeti és műfaji határterületeken mozogtak, melyeket nyelvi és fogalmi értelemben tágítani igyekeztek. Már közvetlenül önszerveződésük létrejötte után hátat fordítottak a hagyományos alkotói kifejezésmódnak, merészen és elszántan fordulva a nemzetközi művészet időszerű paradigmái felé. A kisvárosi lét, a határsáv furcsán beszűkült világa és az intézményi infrastruktúra hiánya nem tette számukra lehetővé a nagy nemzetközi kifutást, a jugoszláv „új művészeti gyakorlatban” azonban történetileg fontos nyomot hagytak. A kollektíva felbomlását követő években, évtizedekben néhányan közülük a korszak jelentős nemzetközi egyéniségeivé érlelődtek (Ladik Katalin, Szombathy Bálint). 

 

15.00–15.45  akadálymentesített tárlatvezetés audionarrációval látássérültek és látók számára a Weskunst-Ostkunst. Válogatás a gyűjteményből című kiállításon

 

Az 1989-ben alapított Ludwig Múzeum gyűjteménye két nagy egységre osztható: az alapító Ludwig-házaspár által adományozott amerikai és nyugat-európai alkotásokra (pop art, fotórealizmus és Új Vadak), valamint az 1990-es években elindított gyűjteményezésre, amely a volt szocialista országok művészetére fokuszál. Az új állandó kiállítás arra tesz kísérletet, hogy a súlypontokat ne csak stílus szerinti vagy kronológiai rendezésben mutassa be, hanem a keleti és nyugati művészet művészeti-kulturális párhuzamait, a jellegzetességeket, azonosságokat, illetve különbözőségeket is vizsgálja. Az újrarendezett állandó kiállításban ismét láthatóak lesznek a közönség által kedvelt és sokat keresett alkotások.

 

Regisztráció és jelentkezés a tárlatvezetésekre: ITT

 

Fotó: Ludwig Múzeum

kiállítás, múzeum, múzeumandragógia, múzeumtörténet, műhely
2019-09-27 11:00
képzés, kiállítás, múzeumpedagógia
2018-05-16 08:42