EN facebook

Szamurájok, harakiri és japán világa a Határtalan Régészet nyári számában

TÉMA

2022-07-31 07:00

A titokzatos japán világot járja körbe a Határtalan Régészet című magazin nyári száma. Megtudhatjuk, hogyan is harcoltak, milyen kötelességeik voltak a szamurájoknak, milyen különleges vallási szokásokat követtek az emberek Japánban vagy milyen okból kifolyólag végeztek a régi időkben harakirit.

 

Japán különleges világát ismerhetik meg az olvasók a Határtalan Régészet nyári számából. Az egyik cikk például a sintó vallás nyomába ered, mely szerint akár 8 millió istenség is lehet a világon. Ezeket az istenségeket „kami”-nak nevezik: ahol pedig kami él, oda fából készült szentélyeket építenek. A faanyag korhadása miatt ezek a szentélyek viszonylag gyorsan megsemmisülnének, ezért körülbelül 20 évente újjáépítik őket. Szigorú szabályok szerint elkezdik megépíteni az új építményt a régi mellett, átköltöztetik az istenséget, majd a régi szentélyt lebontják.

 

A harcok és harcosok világába is bepillantást enged a magazin. Kiderül például, hogy nem ugyanolyan vérteket hordtak a harcosok, azaz nem volt két egyforma vért. Egyedi, a katonára jellemző jegyekkel rendelkeztek, így a harcmezőn is könnyen felismerhetővé váltak a harcosok. Ellenségeiket már megjelenésükkel is el akarták ijeszteni, így a rikító festés mellett ijesztő harci maszkokat is hordtak. A szamurájpáncélok pedig kifejezetten bonyolultak voltak, 20-25 darabból álltak, külön szentélyben őrizték őket.

 

 

A japán világban elterjedt volt a harakiri, azaz a rituális öngyilkosság elkövetése, mely során általában alhason szúrták magukat különböző okokból kifolyólag. A szamurájok legendái szintén külön tanulmányt érdemelnek: a legendákkal ellentétben a korai szamurájok még íjjal és nyilakkal küzdöttek és kistermetű, a mai pónikhoz hasonló lovakkal indultak harcba. Érdekesség, hogy nők is részt vettek a csatákban: kisebb súlyuknak köszönhetően fürgébbek voltak és a lovak is jobban elbírták őket.

 

A Határtalan Régészet című magazin negyedévente jelenik meg a Móra Ferenc Múzeum kiadásában. Minden lapszám egy-egy izgalmas témát jár körbe régészeti szempontból rengeteg fotóval és illusztrációval színesítve.

 

látogató, magazin, régészet, téma, történelem
2022-03-14 07:00
gyarapodás, képzőművészet, kortárs, néprajz, tárgy
2021-12-03 07:00
fénykép, gyűjtemény, kiállítás, látogató, néprajz, természet
2021-10-28 07:00