EN facebook

Száztizenegy év a tervtől a megvalósításig - Megújult a Székely Nemzeti Múzeum

MEGÚJULÁS

2023-05-22 16:00

A Székely Nemzeti Múzeumnak 1912 óta otthont adó, Kós Károly által tervezett monumentális múzeumépülete 2023-ra teljesen megújult. Az épületegyüttes és kert korszerűsítése során olyan szemet gyönyörködtető megvalósítások is helyet kaptak, mint a Kós szemléletéhez igazodó, Éltes Barna szobrászművész által kézzel faragott díszes ivókút, vagy a napokban felállított, Kós eredeti tervei alapján kivitelezett bejárati kapu.

 

Ferencz László, a múzeum asztalosmestere, a munka ötletadójaként azt is magára vállalta, hogy Kós 1912-es tervrajza alapján a felhasznált anyagokatés a kivitelezést is korhűen kezeli. A kálnoki tölgyfát kézzel faragta, a kész munkát „firnisszel”, azaz lenolajjal, és ami a legfontosabb, szeretettel és odaadással kezelte.

 

Munkájáról ő maga azt emelte ki, hogy a munkaközösség összefogásának díszes példája ez az ékszernek is beillő kapu. Éltes Barna, Gecse György, Albert István és Zavicsa József mindannyian tudásukkal és odaadásukkal támogatták a munkát, melynek eredményeképpen a főépület teljes nagyszerűségében tárul fel az arra sétálóknak.

 

A kovácsoltvas kiegészítők Nagy György kovácsmester olaszteleki műhelyében készültek.

 

 

 

 

Kós Károly eredeti tervrajza. Külső kerítés és kapu részletrajz, metszettel. 1912; forrás: kos.bparchiv.hu