EN facebook

Szinyei impresssziói Nyíregyházán

KIÁLLÍTÁS

2019-08-13 07:00

Szinyei Impressziói címmel nyílik időszaki kiállítás Nyíregyházán a Jósa András Múzeumban 2019. augusztus 23-án.

 

A 19. századi magyar festészet leghíresebb mesterei közül Munkácsy Mihálynak tavaly szentelt kiállítást a Jósa András Múzeum, idén Szinyei Merse Pál színpompás képeinek széles panorámáját tárja látogatói elé. A festőnek utoljára 1990-ben volt nagyszabású kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában. Bár néhány fő műve folyamatosan megtekinthető a Budavári Palotában, alkotásainak nagy része általában rejtve marad a nagyközönség előtt. A nyíregyházi, "Az év múzeuma" címmel kitüntetett intézmény most széles körből válogatva, Magyarország köz- és magángyűjteményeinek féltett kincseiből merítve mutatja be a hazai festészet fejlődését az impresszionizmus irányába vezető korszakalkotó mester munkásságát.

 

A MŰVÉSZ FELESÉGE FŐKÖTŐBEN 1879; Magángyűjtemény 

 

 

Szinyei Merse Pál a felvidékről 1864-ben került a müncheni akadémiára. Az öntörvényű festőnövendék már kezdettől szembehelyezkedett az Európa-szerte divatos, mesterkélt légkörű akadémizmussal. Őt nem vonzották a történelmi vagy novellisztikus témák, sőt a néprajzi kellékek sem, hiszen azt akarta festeni, amit maga körül látott: saját környezetéből vett egyszerű szituációkat, a való látvány természetesen üde színeivel. Alakjai a tájjal együtt élnek, amint alkotójuk is a természetbe illeszkedő vidéki életben találta meg igazi énjét.

 

Mivel csak idős korában juthatott el Párizsba, az impresszionistákkal nagyjából egy időben, de tőlük függetlenül, 1868/69-ben fedezte fel a napfény szerepét a szabad levegőn megfigyelt színjelenségeknél. Újszerű festményeit – köztük fő művét, az 1873-ban festett Majálist – mindenütt értetlenséggel, erős kritikával fogadták, művészetét csak évtizedek múltán, a Millennium idején kezdték elismerni. Amikor már itthon is elterjedőben voltak a korszerű művészeti nézetek, végre Szinyei Merse Pál is átütő sikert tudott aratni a 60 éves korában, 1905-ben rendezett első önálló kiállításával. Ettől kezdve a mai napig komoly érdeklődést és szimpátiát keltenek a mester optimista kicsengésű, harmonikus képei. A nyíregyházi tárlaton a festő 80 alkotása lesz látható.

 

A  Szinyei impressziói című tárlat  2019. augusztus 23 - 2019. november 24. között tekinthető meg a nyíregyházi Jósa András Múzeumban (4400, Nyíregyháza, Benczúr tér 21 sz.).

A tárlat kurátora: Dr. Szinyei Merse Anna, a Magyar Nemzeti Galéria nyugalmazott főmuzeológus-művészettörténésze.

 

Leadkép: Szinyei Merse Pál: A Balaton a fonyódi partról, 1916 (magántulajdon)

helytörténet, múzeumtörténet
2018-12-02 09:37
múzeumtörténet, téma
2018-01-11 20:00
Az év kiállítása, Az év múzeuma, Múzeumok Majálisa, Pulszky Társaság
2019-05-15 12:00