EN facebook

Szombaton kiderül, ki nyeri Az év európai múzeuma címet

Európai Múzeum Fórum konferenciája

2019-05-22 16:30

Ma kezdődik Szarajevóban az Európai Múzeum Fórum konferenciája, amely szombati zárónapján kiderül, kit illet idén „Az év európai múzeuma” cím. A Magyar Nemzeti Múzeum Málenkij Robot Emlékhelye az esélyesek között szerepel.

 

Az Európai Múzeumi Fórum (EMF) 1977-ben alapított díj, és annak átadási rendszerének (EMYA - European Museum of the Year Award) legfontosabb célja, hogy a múzeumok innovatív, a társadalom javát szolgáló projektjeire felhívja a figyelmet.  A szakmai megmérettetés arra is lehetőséget nyújt, hogy a különböző országok múzeumai megismerjék egymás kezdeményezéseit. Az éves díjkiosztó ünnepségre általában májusban kerül sor, amely egy háromnapos konferenciaprogramba ágyazódik be. A nemzetközi tanácskozáson a múzeumok saját intézményeiket és projektjeiket mutatják be, a felmerülő témákat pedig megvitatják.

 

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum Málenkij Robot Emlékhelye

 

2019-es konferenciára és díjátadóra 2019. május 23. és 25. között kerül sor Szarajevóban. A versenyen több száz jelentkező közül 40 nominált intézmény várja a zsűri döntését. Köztük a legkülönböző tematikájú és nagyságú intézmények szerepelnek, hiszen a versenyre bármilyen, az elmúlt 3 évben nyílt vagy jelentős felújítással büszkélkedő intézmény jelentkezhetett. A lényeg, hogy a jelölt múzeum az innováció, a minőség, a demokrácia, az emberi jogok, a fenntarthatóság és a társadalmi szerepvállalás iránt elkötelezett legyen. A gondosan kidolgozott bírálati folyamat lehetővé teszi, hogy a nehezen összehasonlítható múzeumok között is évről-évre megtalálják a legmegfelelőbb jelölteket és díjazottakat. Az Európa Tanács az EMYA aktív támogatója és partnere a kezdetektől fogva, a Tanács szintén javaslatokat tesz a díj odaítélésének szempontjaira.

 

 Fotó: a finn Mumin Múzeum

 

Így fordulhat elő, hogy egyszerre a verseny esélyese a finn Mumin Múzeum, amely mesefigurák életét mutatja be, a dán Lego House vagy a nemrég megújult bécsi Világmúzeum. A finalisták között szerepel többek között a leideni Rijksmuseum Boerhaave, a frankfurti Történeti Múzeum, a brüsszeli Európai Történelem Háza, a krasznojarszki Múzeum Központ, a Brit Motor Múzeum és a berni kommunikációval foglalkozó intézmény.

 

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum Málenkij Robot Emlékhelye

 

A magyar esélyest A pokol bugyrai… „Málenkij robot” – Kényszermunka a Szovjetunióban című állandó kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeum nyitotta meg 2017-ben a Ferencvárosi pályaudvar mellett található egykori légoltalmi óvóhelyen. A tárlat annak a több százezer magyar állampolgároknak állít emléket, akiket a Vörös Hadsereg a második világháború után tömegesen kényszermunkára hurcolt a Szovjetunióba. A kiállítóhely egyik kiemelt célja: programjaival és tárlatvezetéseivel, valamint a jelenlegihez hasonló nemzetközi szereplésekkel felhívja a figyelmet arra, hogy a második világháború után Európa szerte, különösen a magyar területeken, több millió embernek kellett újabb, igazságtalan megpróbáltatásokat elviselni.