EN facebook

SZTEREÓ - tárlatvezetések két vagy több hangra a Kassák Múzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2023-03-30 07:00

A Kassák Múzeum interdiszciplináris sorozatában különböző szakterületekről érkező vendégelőadókkal közösen gondolkodik az új zenei törekvésekről, a Hangszínek - Új zene a történeti avantgárdban című új időszaki kiállításban felvetett kérdésekről.

2023. március 30., csütörtök 18:00

 

SZELÉNYI IVÁN, ARMA PÁL, JOSEF MATTHIAS HAUER, CONLON NANCARROW,
avagy mit kell tudni azokról, akikről nem tudunk semmit

Elmagyarázza BARTÓK GYÖRGY zeneszerző, népművelő, a Tilos Rádió szerkesztője.


"A címben felsorolt négy név mindegyike zeneszerző, mind a négyen olyat alkottak, amely még a gyorsulóan progresszív avantgárd kort is bizonyos - főleg technikai - értelemben megelőzte, mégis mindegyiküket a feledés homálya fedi. Szó esik majd a technikaiságukról, a gondolkodásmódjukról, a különcöknek járó feledésről. Mindezzel válaszokat keresünk és találunk a kiállítás archív részében felvetett kérdésekre, és érthetőbbé válik az is, hogyan reflektálnak minderre a kiállításban látható-hallható kortárs művek. Akik járnak tárlatvezetésekre, azoknak egy idő után rendszerezettebb lesz a tudásuk. Ez az alkalom most pont annyit ad hozzá, amennyi aznapra épp elég lesz. Több szabály nincs.
Járjanak tárlatvezetésre!"

 

 

 

2023. április 13., csütörtök 18:00


SŐRÉS ZSOLT tárlatvezetése

 

A hazai elektroakusztikus, improvizatív zenei élet aktív szereplője kalauzolja az érdeklődőket új időszaki kiállításunkban, amely az 1910–1930-as évekbeli avantgárd mozgalmak és az új zenei kísérletek kapcsolatát vizsgálja. Kassák Lajos folyóirataiban, a bécsi Mában és a Dokumentumban publikált zeneelméleti szövegekre és képzőművészeti alkotásokra építve adunk ízelítőt a korszak innovatív zenei törekvéseiből. A tárlatvezetés fókuszában a korszak új hangszer kísérletei, a médiaművészet és az elektronikus zeneszerzés előzményei állnak.

 

 

2023. április 14., péntek 18:00

 

A ZENE MÉRNÖKI SZEMMEL – A HANG FIZIKÁJA
LÁNGORGONA, LÉZERHÁRFA, THEREMIN és társaik - Palotás Árpád Bence professzor és munkatársa azokat a hangtan oktatására és illusztrálására épített eszközeit mutatja be, melyek a hanghullámokat láthatóvá teszik vagy éppen a fények megszakításával szólaltatják meg.


A látványos show keretében közelebbről is megismerkedünk a hang terjedését láthatóvá tévő lángorgonával, más néven Rubens-csővel, meglepő akusztikus állóhullámokat hozunk létre a Rijke-csővel. A bemutatón kipróbálható egy robotizált lézerhárfa, valamint az érintés nélkül, pusztán kézmozdulatokkal megszólaltatható, éteri hangú theremin is!

 

 

2023. április 21., péntek 18:00

 

TËRÏDÖ / Khozein–Mora–Rubik

 

A zene és a kortárs tánc legfontosabb jellemzője a jelenlét, ezt kihasználva a kiállítás fizikai és szellemi terét a hang és a mozgás segítségével vesszük birtokba. Az instant kompozíció műfaját zászlajára tűző TËRÏDÖ egy laza kollektíva, aminek Rubik Ernő Zoltán interdiszciplináris kíváncsisága adja a mozgatórugóját. Tekinthetünk-e a táncra is egyfajta zeneként? Lehet-e egy mozdulat egyszerre absztrakt és hétköznapi? Komponálhatok-e jelenidőben a zenei kompozíciókhoz hasonló igénnyel? Az improvizáció érzékeny műfaja közvetlen betekintést enged az alkotói döntések sorába, mely az intenzív figyelem és jelenlét által társalkotóvá változtatja a tudatos nézőt.


Közreműködik: Tara Khozein – ének, Eva Mora – tánc, Rubik Ernő Zoltán – tánc, ének, tárgyak

 

 

A programok a múzeum Hangszínek - Új zene a történeti avantgárdban című időszaki kiállításhoz kapcsolódnak.

 

Belépőjegy: 1500 Ft

kiállítás, látogató, programajánló, téma, természettudomány
2023-02-21 18:00
Az év múzeuma, irodalom, képzőművészet, #muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia, Pulszky Társaság
2021-06-09 17:00
emlékezet, fénykép, irodalom, kiállítás, kortárs, látogató
2022-03-14 14:00