EN facebook

Sztrájkoltak a kiállítási tárgyak Bécsben

FELHÍVÁS

2020-10-04 20:00

Üres vitrinek, eltakart installációk, palástjába burkolódzó Madonna. A kiállítási tárgyak – illetve hűlt helyük – üzenik a látogatóknak Bécsben, és világszerte: „nem tudjuk mink van, amíg el nem veszítjük.” A tárgyak látványos hiánya a klíma és a természet azonnal védelmének sürgősségére hívja fel a figyelmet.

 


A bécsi MAK (Museum of Applied Arts) múzeum két tárgya sztrájkol (Instagram screenshot, https://www.instagram.com/p/CFjZ95cj5uf/)

 

Bécs több múzeuma is újra összefogott a FridaysForFuture mozgalom helyi képviselőivel. A múzeumi dolgozók együttesen, immáron többedszerre, a MuseumsForFuture zászlaja alatt vonultak utcára 2020.szeptember 25-én a Globális Klímasztrájk alkalmából. A pandémia ellenére, a megfelelő óvintézkedéseket betartva, mintegy 3,500 város és 154 ország vett részt a megmozdulásban világszerte – köztük Magyarország is. Bécsben a klímavédelem mellett kiálló múzeumok egy része nem csak az utcán követelte a változást, hanem intézményeik falain belül is figyelemfelhívó akciókat szerveztek.

 


A KunstHaus Wien csapata is csatlakozott a MuseumsForFuture-hoz. (Instagram screenshot, https://www.instagram.com/p/CFSOKIUKNop/)

 

Az #ArtStrike avagy #ObjectOnStrike az angliai UK Student Climate Network kezdeményezésére jött létre 2019-ben, avval a kifejezett céllal, hogy a Globális Klímasztrájkokhoz kapcsolódni vágyó muzeális intézményeket szolidaritásuk játékos, de nyomatékos kifejezésére invitálják. A hiányzó tárgyak egyszerre utalnak mindarra, amit a klímaválság következtében elveszíthetünk, és szólítják fel a látogatókat arra, hogy ne utólag értékeljék csak azt a világot, amiben élünk, hanem cselekedjenek érte, mielőtt még túl késő.

 


A Charlottenburg-i Villa Oppenheim tárgyai is sztrájkolnak.(Instagram screenshot, https://www.instagram.com/p/CFjljX-lvZH/)

 

A kampány megvalósítása egyszerű. Lényege, hogy a múzeum szakemberei óvatosan, restaurátorok segítségével, egy (vagy több) napra letakarnak vagy eltávolítanak egy-egy kiállítási tárgyat, helyére pedig egy „Object on Strike” feliratot helyeznek el. A figyelmet felkeltő kiírás mellett egy magyarázó felirat is elhelyezésre kerül, melyben többek között a globális megmozdulásokhoz való csatlakozásra bíztatják a látogatókat.

 

A természet védelméért ily módon felszólaló muzeális intézmények online és helyben is tudnak csatlakozni, melyhez minden szükséges anyag (plakátok, logók, magyarázó szövegek és kommunikációs anyagok) egy bárki számára elérhető open access mappában találhatók.

 


A Mumok (Musuem Modern Kunst Wien) online akciója.(Instagram screenshot, https://www.instagram.com/p/CFjX8rxAMmy/)

 

Még a Dom Museum Wien talán leghíresebb műtárgya, a 15. századi Shrine Madonna is sztrájkolt. Múzeumi restaurátorok felügyelete alatt a szobrot összecsukták, elrejtve így a Madonna köntösének belsejébe faragott alakokat. Vitrinére kiírták: a szobor sztrájkol. A folyamat egészét a múzeum Instagram profiljának az ObjectOnStrike story mappájában lehet megtekinteni.

 


A Dom Musuem instagrammon mutatta be akcióját. (Instagram screenshoot, https://www.instagram.com/stories/highlights/17867008934018307/)

 

Az #ArtStrike korább, 2019-es példáit is érdemes megnézni, ehhez elegendő a közösségi média platformokon az #ArtStrike #ArtStrike4Climate #ObjectOnStrike vagy a #MuseumsForFuture kulcsszavak keresése, vagy a @MuseumsForFuture oldalainak felkeresése.

 

Az #ArtStrike-hoz bármikor lehet kapcsolódni. Hogy miképpen, arról szintén a Museums For Future oldalán lehet még többet olvasni, ahol további online és offline akciókhoz is adnak ötleteket. A Museums For Future mozgalom is nyitott: egyénileg vagy intézményesen is lehet csatlakozni, többféle módon is, a levelezőlistára való feljelentkezéstől a szervezői csapatba való bekapcsolódásig.

 

A mozgalom segítségével szervezett korábbi sikeres múzeumi klíma-és környezetvédelmi akciókhoz, így a biológiai sokféleség védelméért szervezett what wouldn’t bee és az 50. Föld napja alkalmából szintén online megrendezett #MuseumGoGreen akcióhoz is nagy sikerrel kapcsolódtak Magyarország múzeumai.

 

A 2019 november 29-ei klíma sztrájk ideje alatt aBruecken Museum-ban Erich Heckel önarcképe sztrájkolt.(Instagram screenshot, https://www.instagram.com/p/B5cUzcCIcaM/)

 

 

Borítókép: az #ArtStrike openaccess toolkitjének egyik promóciós anyaga.

felhívás, képzés, #muzeumokajovoert, műhely, természet
2020-09-14 20:00
#muzeumokajovoert, önkéntesség, programajánló, természet, virtuális
2020-05-08 20:00